Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
100.28.227.63
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Welkom bij onze Woordenlijst.

Hier kun je de betekenis zoeken van veel gebruikte woorden en uitdrukking uit de computer wereld.

Vul hieronder het woord of een deel van het woord in en klik op "Zoeken".

Zoek: Klik hier om de zoekopdracht te starten.

You can also take a look at all the words starting with a particular character, select one below:

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We zoeken woorden die nog niet in de lijst staan, mail ons dus woorden die je hier niet kunt vinden en ik zal proberen de uitleg voor je op te snorren. Woorden die in lijst ontbreken die je wel kent mag je natuurlijk mailen (Engels mag, Nederlands ook).

Woorden die beginnen met "W" ...

Glossary ...


W-CDMA
Wideband Code Division Multiplexed Access. Een draadloze techniek, gebaseerd op CDMA , die het mogelijk maakt om verbindingen met hoge capaciteit op te bouwen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld mobiel Internet met redelijk hoge snelheid mogelijk, en mobiele videocommunicatie.

WAAS
Wide Area Augmentation System, een systeem/aanvulling op GPS om de nauwkeurigheid van GPS te verbeteren. Het systeem is nog niet volledig beschikbaar maar dat zal de komende jaren wel komen. In Europa werkt het nog niet. Overigens: in het nederlands is WAAS wel een wazige uitdrukking hiervoor ... WAAS is overigens een verbetering van de satellieten die het GPS signaal uitzenden.

WAN
Wide Area Network. Een netwerk dat grote afstanden overbrugt en doorgaans gebruik maakt van ISDN , telefoonlijnen of huurlijnen.

WAP (Wireless Application Protocol)
Wireless Application Protocol. Een protocol dat bedoeld is om data-communicatie over een radio-inferface mogelijk te maken. De gebruikte taal is een gestripte HTML variant.

WAP-microbrowser
Software om het Internet te visualiseren op een draadloos, draagbaar apparaat.

Warez
Algemen uitdrukking voor illegaal gekopieerde software of gekraakte software (waarbij dus de beveiliging verwijderd of uitgeschakeld is zodat iedereen het gratis kan gebruken).

Warme Reset
Een zogenaamde warme reset is een reset waarbij in principe het geheugen van de computer niet gewist wordt. Moderne computers gebruiken dit niet meer, maar bij oudere generaties (Commodore 64, OSI C1P, ZX81, etc) werd dit vaak gebruikt om sneller te herstarten. Soms doet Windows dit ook, door even kort Windows uit te gaan en er meteen weer in terug te springen (maar het gebeurt steeds minder vaak).

WAV
Standaard Windows-geluidsbestand. Een Wav bestand bevat digitaal geluid dat je via de geluidskaart kan afspelen.

Waypoint
Waypoints zijn een set cooridinaten, welke punten op het aardoppervlak, met een gegeven naam, representeren. Vaak wordt dit gebruikt om favoriete lokaties aan te geven, of om een route uit te stippelen (langs de waypoints). Dit wordt hoofdzakelijk in combinatie met GPS gebruikt.

wcmdmgr.exe
Dit bestand van een bedrijf met de naam Wild Tangent, wordt gebruikt om internet games te kunnen spelen. Het wordt door velen gezien als "Spyware" en staat er ombekend problemen op jouw PC te kunnen veroorzaken. Gebruik een anti-Spyware programma zoals Adaware om het van jouw PC te verwijderen.

WDM - Windows Driver Model
WDM staat voor Windows Driver Model. Het is een model opgezet door Microsoft zodat driver bouwers niet steeds een nieuwe driver hoeven te maken voor de volgende windows versie. In praktijk zijn er nog wel wat valkuilen waar Microsoft geen rekening mee heeft gehouden, maar goed de toekomst voorspellen is niet eenvoudig.

WebHosting
Dienst verlening die jouw website aanbiedt aan het WWW. Je kunt er bestanden op plaatsen (o.a. HTML bestanden), die dan op het WWW beschikbaar zijn. Ook wel SiteHosting genoemd.

WebLog
Een weblog is letterlijk een 'log' van het Internet. Dit kan betrekking hebben op log files van een webserver (bezoek activiteiten bijhouden) of een webpagina waarin de weblogger (ookwel 'blogger') zijn favoriete zaken in bijhoudt, zoals b.v. links, dagboek teksten, foto's, etc.

Website
Een hoeveelheid informatie op de harde schijf van een computer die via een netwerk of het Internet te benaderen is als een set pagina's.

WEP
Wired Equivalent Privacy, een encryptie techniek die gebruikt wordt om wireless LAN (WiFi) netwerken te beveiligen tegen ongewenste toegang door derden.

WEP (Wired Equivalent Privacy)
Protocol voor wireless LAN (draadloos netwerken), gebaseerd op IEEE 802.11. WEP maakt het gebruik van een draadloos netwerk veiliger door encryptie toe te passen. Op dit moment komt encryptie, voor WEP, voor in een 64 bit (=40 bit!) en een 128 bit versie.

WiFi (Wireless Fidelity)
Populaire naam voor de IEEE 802.11 gebaseerde draadloze netwerken.

Wiki
Afgeleid van WikiPedia, een gratis online encyclopedia (http://wikipedia.org/) welke in verschillende talen beschikbaar is. Een Wiki of wiki is een gratis web applicatie waarbij iedere gebruiker informatie kan toevoegen en zelfs bewerken. Het refereert ook naar een applicatie waarbij samenwerking een dergelijke website creeert. Wiki met een hoofdletter W en WikiWikiWeb refereert naar de allereeste Wike websitte: de Portland Pattern Repository (http://c2.com/). Wiki met een kleine letter W refereert meestal naar websites die de Wiki phylosofie volgen. De naam wiki komt uit Hawai en betekend zo veel als snel of super snel.

Win2K, WinXP, Win9X
Refereert naar Microsoft Windows versies. Waarbij Win2K staat voor Windows 2000, WinXP voor Windows XP, en Win9X voor Windows 9x (95, 98 en ME).

Windows
Het populaire besturingssysteem van Microsoft. Verkrijgbaar in NT en 2000 (voor de zakelijke markt), 3.x, 95, 98 and ME (voor de thuisgebruikers)

Windows 98 SE
Een Second Edition versie van Windows 98. Een verbeterde en completere versie.

Windows 9X
Refereert naar de famlie die bestaat uit Windows 95, 98, 98 Tweede Editie en ME. Dit omdat ze allen gebaseerd zijn op dezelfde kernel en eigenlijk gedacht waren voor thuis gebruik. Vaak gedragen ze zich hetzelfde, bijvoorbeeld gebruiken ze dezelfde drivers. Tegenpool is in dit geval Windows NT4, 2000 en XP.

WinRAR
Commercieel programma voor het in- of uitpakken van gecomprimeerde bestanden (ZIP, LHA, ARC, RAR, LZH, UU, TAR, TGZ, etc). Zie http://www.rarlabs.com

WINS
WINS is de afkorting voor Windows Internet Naming Service, een systeem die kan bepalen welk IP adres bij een bepaalde computer of server in het netwerk/Internet. Dit wordt ook wel Name Resolution genoemd (Naam Oplossing). WINS is specifiek voor Windows computers en heeft een aantal specifieke extras. Het bepalen van een IP adres is niet eenvoudig, de computer krijgt namelijk te maken met zaken als DHCP etc. Door DHCP kan een IP adres van een PC steeds anders worden. WINS gebruikt daarvoor een gedistribueerde database met namen van computers en bijbehorend IP adres, welke steeds geupdate dient te worden. Een alternatief voor WINS is het veel meer gebruikte DNS, welke geen rekening houdt (of laat update) met DHCP.

WinZip
Commercieel programma voor het in- of uitpakken van ZIP bestanden. Zie http://www.winzip.com. Tegenwoordig is WinRAR een betere keuze.

Wireless Distribution System (WDS)
Wireless Distribution System (WDS) helpt je met het maken van een grotere infrastructuur voor Wireless LAN (WiFi). Normaal gesproken wordt een AP (Access Point) verbonden met het netwerk via een ethernet kabel, bijvoorbeel naar jouw ADSL modem. WDS optie maakt het mogelijk een of meer extra APs toe te voegen aan jouw netwerk zonder dat deze met een kabel verbonden hoeven te zijn. Hiermee kan men dan het bereik van het netwerk vergroten. Merk op dat WDS niet volledig is gespecificeerd in de 802 standaard, dus het kan zijn dat producten van verschillende merken niet goed samen werken.

Wizzard
Benaming voor een programma welke je begeleid bij een bepaald proces zodat het allemaal wat gemakkelijk gaat.

WMA
Windows Media Audio; het antwoord van Microsoft op MP3, waarbij men claimt dat het betere geluidskwaliteit zou leveren. Er kleven een aantal nadelen aan WMA zoals het gebrek aan ondersteuning (software, DVD spelers, etc) en het zogenaamde DRM (Digital Right Management).

WML
(Afkorting) Wireless Markup Language. Dit is een programmeertaal die bedoeld is om het tekstgedeelte van webpagina's om te zetten naar de mobiele telefoon. WML gebruikt daarvoor de bouwstenen van HTML.

WML (Wireless Markup Language)
Voorheen HDML genoemd, is een deel van het Wireless Application Protocol (WAP) toegspitst op het vormgeven van webpagina's zodat die met name met mobiele apparatuur (GSM, PDA, etc) te bekijken zijn.

WMP
Afkroting voor de Windows Media Player (het standaard Widnows programma waarmee je film en geluid kunt afspelen).

WWW
World Wide Web, of te wel: het WereldWijde Web (Internet, met name de webpagina's).

WXGA
Scherm resolutie voor een PC welke aangeeft dat het een widescreen (breedbeeld) resolutie betreft van 1280x800.

WYSIWYG
What You See Is What You Get, [WISIEWIG], een uitdrukking die aangeeft dat datgene wat je op het computer scherm ziet ook werkelijk datgene is wat je op papier gaat zien als je het uitprint. Midden jaren 80 werd deze uitdrukking geintroduceerd bij de eerste Desktop Publishing programma's, tegenwoordig is de uitdrukking meer op zijn plaats.


We vonden 34 record(s).

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages