Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.236.143.154
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Welkom bij onze Woordenlijst.

Hier kun je de betekenis zoeken van veel gebruikte woorden en uitdrukking uit de computer wereld.

Vul hieronder het woord of een deel van het woord in en klik op "Zoeken".

Zoek: Klik hier om de zoekopdracht te starten.

You can also take a look at all the words starting with a particular character, select one below:

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We zoeken woorden die nog niet in de lijst staan, mail ons dus woorden die je hier niet kunt vinden en ik zal proberen de uitleg voor je op te snorren. Woorden die in lijst ontbreken die je wel kent mag je natuurlijk mailen (Engels mag, Nederlands ook).

Woorden die beginnen met "R" ...

Glossary ...


R00
R00 is een genummert RAR bestand die hoort bij een groep RAR bestanden. Bestanden worden als volgt genummert: .RAR, .R00, .R01, .R02, .R03, etc. Nieuwere versies van WinRar (>3.0) gebruiken een andere nummering die meer zin maakt: .part01.RAR, .part02.RAR, etc.

Rack (Rek)
Dit is een metalen frame-werk, waarin met server-computers en netwerk-componenten zoals routers en switches kan plaatsen. Meestal gebeurt dit met zogenaamde 19" apparatuur (die dus 19 inch breed zijn). Er bestaan ook andere formaten zoals 23" maar dit komt niet zo vaak voor als de 19" rekken.

Rack Units (U)
Refereert naar de afstand tussen de verschillende schroef-gaten, die bij een Rack 1,75 inch uit elkaar staan. Als je dergelijke apparatuur koopt, hou dan rekening met het aantal Rack Units die benodigd is om apparatuur te plaatsen. Zo geeft een hoogte van 1U aan dat het apparaat 1,75 inch hoog is.

Radio Button
Dit is een aanduiding die gebruikt wordt om een groepje optie-knopjes aan te geven in een grafische gebruikersinterface, waarbij de gebruiker slechts 1 van de opties kan activeren. Bij het kiezen van een andere optie, zal automatisch de voorgaande selectie worden gedeselecteerd. Een voorbeeld van een radio button, is bijvoorbeeld als je online iets wilt kopen en je een keuze voor de betalingswijze moet maken. Je kunt er slechts 1 kiezen.

RAID (Redundant Array of Inexpensive Drives)
Een groepje harddisk die als 1 disk fungeren (t.a.v. het operating system) t.b.v. een beter performance (RAID-0) of een betere data veiligheid (RAID-1 of RAID5).

RAID 0
Ook bekend als "Striping", waarbij 2 of meer disks gecombineerd worden tot 1 disk. Data wordt ombeurten naar de verschillende harddisks geschreven met als doel snelheid.

RAID 1
Er zijn 2 vormen van RAID 1; disk "duplexing" en disk "mirroring". Mirroring (spiegelen) vindt plaats als men 2 disks aan 1 controller heeft hangen. Dezelfde data wordt naar beide disks geschreven. Hier is veiligheid de belangrijkste reden voor het gebruik van RAID. Duplexing wil zeggen dat de 2 disks niet aan dezelfde controller hangen, waardoor de snelheid hoger zou kunnen liggen.

RAID 1+0 (=RAID 10)
Dit is een RAID mix van RAID 0 (snelheid) en RAID 1 (veiligheid). Je krijgt zo een veilig en snel disksysteem. Nadeel is wel dat je dus minimaal 4 disks nodig hebt. RAID 5 is dan een beter alternatief.

RAID 2
RAID vorm waarbij data op 2 of meer disks wordt opgeslagen, en een ECC parity code op 1 of meer disks wordt opgeslagen. Deze ECC code wordt gebruikt om te kijken of de harddisks de data correct hebben opgeslagen. Aangezien de ECC code nogal complex is, wordt deze methode zelden gebruikt.

RAID 3
RAID 3 lijkt sterk op RAID 2, maar i.p.v. een ECC code gebruikt men een eenvoudigere pariteit-code. De data wordt per byte verdeelt over de 2 data disks, en de pariteit-code op de derde disk. Deze RAID versie wordt zelden gebruikt.

RAID 4
Deze RAID versie lijkt sterk op RAID 3, met het verschil dat men i.p.v. op byte niveau een pariteit maakt, men dit per sector of blok doet. Ook RAID 4 wordt niet vaak gebruikt.

RAID 5
Een RAID 5 configuratie gebruikt 3 of meer disks die zowel data als pariteit verdeelt over de verschillende disks, hierdoor kan een hoge snelheid en een hoge mate van zekerheid behaald worden. Als men namelijk een disk uit de array haalt (omdat die defect is), is de array instaat zichzelf weer te herstellen omdat men een mix van pariteit en data heeft op de overgebleven disks.

RAM (Random Access Memory)
Het geheugen in de computer dat veranderd kan worden en gebruikt wordt als ruimte om programma's in te laten lopen of om tijdelijk gegevens in op te slaan. Als je de computer uitzet zullen de programma's en gegevens in RAM geheel verdwijnen.

Rambus DRAM
Zie DRDRAM.

RAMDAC (RAM Digital / Analog Converter)
Dit is het deel van de videokaart in de PC, die digitale kleuren informatie (in geheugen) omzet naar een analoog signaal die begrepen kan worden door een monitor of TV. Hoe hoger de resolutie, het aantal gebruikte kleuren en herhalingsfrequentie, hoe snelle de RamDAC moet zijn.

Random Seed
Dit is de waarde die de random generator in z'n formule gebruikt als basis voor het pikken van een random nummer. Als dit nummer steeds hetzelfde is (de random seed), dan zal de random generator steeds dezelfde reeks met random getallen maken. Niet echt random dus. Om dit probleem op te lossen, wordt er een random seed gebruikt die zelf steeds wisseld, op basis van b.v. de tijd.

RAR
Dit is de extensie voor bestanden die gecomprimeerd zijn met het programma WinRAR (of soortgelijk) van de firma RarSoft. RAR wordt veel gebruikt op het Internet en wordt als beter alternatief voor WinZip gezien.

RAS (Remote Access Server)
Dit is een algemene uitdrukking voor iedere server die men op afstand kan benaderen, vaak via een telefoonlijn of een lokaal netwerk (LAN).

RAS (Remote Access Services)
Remote Access Service, eigenlijk wat we gebruiken om toegang te krijgen tot het Internet of een server op de zaak (externe toegang of dial-up networking).

Raster Graphics
De vorm van van grafische afbeeldingen waar je nu naar zit te kijken: geheel opgebouwd uit puntjes. Een nadeel van raster graphics is dat deze zeer slecht schaalbaar (vergroten en verkleinen) is, bij vergroten zien we het "trapjes" effect. Zie ook vector graphics.

Raw (Ruw)
Refereert naar informatie dien nog niet vertaald, gerangschikt of geordend is. Het refereert ook naar de methode van printen waarbij een programma de printer direct aanstuurt. Normaal wordt data in EMF formaat aangeleverd zodat Windows alle taken opzich kan nemen. Het voordeel van printen in RAW formaat is dat het minder rekentijd nodig heeft voor de verwerking. Raw printen is wel afhankelijker van het type printer waar men mee werkt.

RCA cables (Radio Corporation of America cables)
Dit zijn de zogenaamde kabels met tulp-stekkers die rood voor audio links, wit voor audio rechts en geel voor video zijn.

RE
Afkorting voor REPLY. Vaak gebruikt in email programmas om aan te geven dat het een antwoord (reply) op een andere email is.

Read Only
Dit heeft meestal betrekking op een bestand die alleen maar gelezen kan worden. Men kan de inhoud dus niet wijzigen en men kan het bestand in principe niet wissen.

Readware
Dit verwijst naar literatuur zoals boeken en tijdschriften. Alles wat je in principe kunt lezen.

ReadyBoost
ReadyBoost is een nieuw concept in Windows Vista, welke USB Flash drives kan gebruiken als tijdelijke cache, in de hoop het systeem meer snelheid te geven.

Real-time
Refereert naar "echt-tijd", en dus tijd-kritische zaken. Bij een computer kan men soms programma's een prioriteit geven, Rela-time wil dan zeggen de absoluut hoogste prioriteit. Programma's met een dergelijk prioriteit laten lopen wil niet zeggen dat het resultaat daarmee eerder klaar is. Andere programma's, zoals de gebruikersinterface, hebben ook een hoge prioriteit nodig.

RealAudio
Een "streaming"-audioformaat waarmee live (radio) uitzendingen via Internet beluisterd kunnen worden. Data wordt hier niet als bestand maar als een continue stroom door geseind.

Reboot
Herstarten van de computer. Reboot komt van de term "boot" wat zoveel wil zeggen als "het starten van het operating systeem van een computer". Het herstarten van een computer kan bepaalde problemen oplossen daar alles weer vers op nul gezet wordt.

Reclame-banner
Een digitaal reclamebord dat op vrijwel iedere Internetpagina te vinden is.

Recursion
Zie Recursive.

Recursive
Dit is een techniek die programmeurs gebruiken waarbij een procedure of functie zichzelf aanroept binnen zijn eigen functie of procedure.

Redundancy
In een dedundant systeem, kan men een deel van het systeem verliezen (door defect of zo) zonder dat het systeem stop te werken zoals het hoort. Vaak wordt dit gedaan door bepaalde onderdelen dubbel (of meer) uit te voeren. Bij redundancy is vaak de afweging van belang tussen kosten en zekerheid.

Refresh Rate (Herhalingsfrequentie)
Hoe vaak iets herschreven of geupdate wordt. Vaak wordt de term "Refresh Rate" geasocieerd met beeldschermen waarmee men dan bedoelt, hoe vaak per seconde een beeldscherm opnieuw weergegeven wordt. Als deze refresh rate onder de 50 Hz (50 maal per seconde een half beeld) komt, zal het beeld knipperen. Het menselijk oog kan (meestal) herhalingsfrequenties boven de 50 Hz niet meer waarnemen en dit zien als een stilstaand beeld.

Register
Dit is een verzameling van gegevens en instellingen van Windows en alle programma's die onder Windows zijn ge?nstalleerd.

Register
Een processor heeft een aantal registers die gebruikt worden voor de (zeer) tijdelijke opslag van gegevens. Je kunt het register zeg maar zien als een L0-cache. Bijvoorbeeld als een processor 2 getallen optelt, kan deze eerst de 2 getallen in het register laden en dan pas de berekening uitvoeren.

Relative URL
Refereert naar een URL die het pad weer geeft vanaf de huidige positie, in tegenstelling tot een normale URL die het hele adres hanteerd. Stel men bekijkt een pagina bij http://www.weethet.nl/welcome.asp, en daarin wil men een afbeelding gebruiken die in de directory http://www.weethet.nl/images staat, met de naam plaatje.gif. Een gewone URL zou dan zijn http://www.weethet.nl/images/plaatje.gif, een relatieve URL (t.o.v. welcome.asp) kan dan zijn "./images/plaatje.gif". Dit heeft als voordeel dat als men het geheel verplaatst men niet steeds het volledige pad voor alle elementen hoeft aan te passen.

Relaying
Het proces van informatie doorgeven. Van hand op hand. Deze uitdrukking wordt ook gebruikt in netwerk technieken. Hierbij zorgt een bepaalde laag in het netwerk voor het ontvangen van pakketjes en stuurt dit vervolgens door naar de volgende entiteit die het pakketje ontvangt en indien nodig weer verder stuurt.

Remote Control
Dit wil eigenlijk gewoon zeggen "Bediening op afstand". We zien dit niet alleen bij een televisie (de afstandsbediening) maar ook bij PC's, waarbij men over een netwerkverbinding de PC op afstand kan overnemen. De toetsaanslagen en muisbewegingen worden via het netwerk doorgegeven naar de PC in kwestie, die dan vervolgens de beeldveranderingen terug stuurt zodat jij op jouw beeldscherm de inhoud van de computer ziet, die je over neemt. Bekende applicaties hiervoor zijn VNC (gratis), PC-Anywhere en Terminal Services (onderdeel van Windows).

Removable Storage
Dit refereert naar alle type data opslag media die werkelijk toestaan dat je het opslag medium uit de computer haalt, zoals de CDROM, floppy disks, Jaz, Zip, Syquest, Bernoulli, Click!, etc.

Rendering
Het opleveren, maken of beschikbaar maken van iets. Dit is bijvoorbeeld van toepassing als men de computer een specifieke lijst wil laten maken, of te wel, de computer een lijst laat renderen. In grafische termen: bepalen hoe kleuren gebruikt moeten worden in een driehoek, bij met name 3D afbeeldingen.

Repeater
Een netwerk element dat een signaal "verfrist", dat tijdens het transport door een kabel enigszins verzwakt is. Door repeaters te plaatsen kan men voorkomen dat het signaal aan het eind van de kabel zo verzwakt of vervormd is dat het niet meer herkenbaar is.

Reseat
Deze handeling is vrij te vertalen als "opnieuw op z'n plaats zetten". Vaak betreft het de handeling waarbij een component van de computer verwijderd en vervolgens weer terug in de computer gezet wordt. Dit doet men met name bij insteekkaart, processoren en geheugen-modules om te controleren of dit component wel correct in z'n voetje of plaats zat.

Reseller (Wederverkoper)
Iederen die computers, componenten of software koopt met als doel dit door te verkopen (commercieel).

Resistor (Weerstand)
Dit is een electronisch onderdeeltje die instaat is een electrische stroom weerstand te bieden. De capaciteit (eigenlijk: weerstand) van een weerstand wordt in Ohms uitgedrukt en door middel van een kleurcode op de buitenkant van de weerstand weergegeven. Een simplistisch voorbeeld is dat als men een 12 Volt voeding heeft en daarop een 5Volt chip wil aansluiten, dan heeft men een aardige weerstand nodig om het voltage omlaag te brengen. Zoals gezegd: dit is wel erg simpel gedacht, in de praktijk pakt men zoiets heel anders aan.

Resolutie
De resolutie is het aantal puntjes per oppervalkte dat een printer of beeldscherm kan weergeven. Vaak weergegeven in DPI - Dots Per Inch. Het geeft aan hoe groot de kleinst mogelijke punt kan zijn.

Restart
Het proces waarbij een operating systeem van een computer afgesloten wordt en vervolgs automatisch weer opgestart wordt.

Restore
Iets terug brengen naar de originele (en vaak bruikbare) toestand. Zie ook backup.

Retail versie
De RETAIL versie, refereert naar de handelsversie van een produkt. Netjes in een doosje, met de handleiding en evt. toebehoren zoals montage materiaal en kabeltjes. Dit in tegenstelling tot een OEM versie, welke meestal goedkoper is als de retail versie, die gewoon in een plastic zakje, zonder handboek en toebehoren verkocht wordt. Zie ook OEM.

Retention Mechanism
Dit is een machnisme om bepaalde componenten, tijdens transport op hun plaats te laten zitten. Bijvoorbeeld een schroef die tijdens transport de lade van een CD-speler vast houdt. Voor gebruik dient men deze schroef (het Retention Mechanism) dus te verwijderen.

Reverse Engineering
Dit is het proces waarbij men begrijpt wat en hoe een systeem of programma werkt, zonder te weten hoe het werkelijk intern werkt. Men weet de inputs en de outputs, maar de rekentruuk erachter weet men niet. Zo kan men echter een soortgelijk product maken welke zich soortgelijk gedraagd als het origineel zonder dat je inbreuk maakt op eventuele patenten van de originele producent.

Rewriteable
Dit wil zeggen "herschrijfbaar", men kan er dus op schrijven, de informatie wissen en weer opnieuw op schrijven. Met name van toepassing bij b.v. CD-RW.

RF (Radio Frequency)
Dit is het ferquentie spectrum, van 10.000 Hz tot 300.000 Mhz, waarin men radio golven kan versturen en ontvangen.

RFC (Request For Comments)
Refereert naar een type document, opgestelt door het IETF, met als doel een standaard te definieren op basis van voorstellen en commentaar. Hierdoor hoopt men op een hoge acceptatie graad. Een RFC begint zijn leven als een kladje op het Internet maar groeit langzaam naar een volwaardig document over een bepaalde standaard.

RGB (Rood, Groen, Blauw)
Beeldschermen, inclusief TV's en LCD monitoren, gebruiken een mix van de kleuren Rood, Groen en Blauw voor het weergeven van verschillende andere kleuren. Als je rood, groen en blauw mixt krijgen we de 'kleur' wit. RGB is een additief kleurmodel. Zie ook CYMK.

Rich Media
Refereert naar een type Internet advertentie die meer interactie toestaat als een simpele klik. Zo kan men denken aan een dropdown menu, radio buttons, filmpje, spelletje, etc. Sommige advertenties "lijken" rich te zijn, maar als je erop klikt blijkt dat weer niet het geval te zijn.

RIMM (Rambus In-line Memory Module)
Dit is een vorm type voor Rambus RDRAM geheugen. Ter vergelijking, SDRAM zit vaak op een DIMM (168 pins) en EDO RAM zit vaak op een SIMM (72 pins). Bij het plaatsen van de RIMMs is het niet van belang dat alle sloten gevuld zijn, wat wel belangrijk is, is dat de lege sloten gevuld moeten zijn met een dummy (terminator) RIMM, dit om problemen met de hoge overdrachtsneldheid te voorkomen.

Ring topology
Een ring topologie netwerk is een netwerk waarbij de beiden uiteinden aan elkaar gekoppeld zijn zodat het een ring wordt. Bij een Ring netwerk mag deze cirkel niet onderbroken worden. Ring netwerken worden niet veel meer toegepast.

Rip
De handeling waarbij muziek van een muziek CD kopieert en veelal converteerd naar b.v. MP3. Tegenwoordig heeft dit ook betrekking op films die van een DVD (of andere bron) gekopieerd en geconverteerd wordt naar b.v. DivX of VideoCD.

Rippen
Zie Grabbing en Rip.

RISC (Reduced Instruction Set Computing)
RISC chips (processoren) gebruiken een beduidend eenvoudigere inctructie set in vegelijking met CISC processoren. Hierdoor zijn er per opdracht meer instructies nodig, maar deze zijn dermate eenvoudige dat een e processor veel meer instructies per seconde kan uitvoeren. Er is veel discussie over wat de betere keuze is. Zie ook CISC.

Riser Card
Dit is een kaart die in een insteekslot van het moederboard gestoken wordt. Op deze kaart kan men dan vervolgens andere insteekkaarten steken die horizontaal gepositioneerd worden. Dergelijk riser cards worden veel gebruikt in zeer compacte desktop PC's od servers die zeer plat moeten blijven.

RJ-11
De kleine stekkertjes zoals we die bij modernere analoge telefoons zien (b.v. tussen wandcontactdoosstekker en telefoon, of tussen telefoon en horen). Het gebruikt 4 aparte draden.

RJ-45
Dit is de standaard stekker voor Ethernet netwerken, welke 8 aparte draden heeft. In Europa wordt dit bijvoorbeeldook voor ISDN gebruikt.

RMON (Remote Monitoring)
Dit is onderdeel van het MIB die gebruikt wordt in SNMP. RMON defineert 9 typen van informatie die op afstand in de gaten gehouden kunnen worden. RMON2 is een uitbreiding op RMON.

RMS (Root Mean Square)
Wiskundige term voor de vierkantswortel van een groep nummers. RMS wordt vaak gebruikt bij de krachtmeting van een geluidsversterker. Het is een nauwkeurigere (en vooral NIET dezelfde) meting als het piek-vermogen. Als er alleen een wattage aangegeven wordt voor een versterker zijn piekvermogen, dan mag je er vanuit gaan dat de RMS waarde beduidend lager ligt. Versterkers van hoge kwaliteit hebben meestal wel een RMS aanduiding.

Robot
Naast het mechanische apparaat met de vormgeving die moet lijken op een mens, spreken we ook over een robot als een bepaalde taal herhaaldelijk moet worden uitgevoerd. Zo kan men denken aan een las-robot die bij de fabricage steeds een bepaald aantal laspunten zet, maar ook aan een programma die, net als een spider-programma, webpagina's doorzoekt en deze indexeerd. Je kunt in de root van de website een robot.txt zetten om aan te geven welke directories niet geindexeerd mogen worden.

ROFL
Online afkorting voor "Rolling On The Floor Laughing" of te wel "rollend op de vloer van het lachen".

ROM (Read Only Memory)
Geheugen met een vast gebakken programma of gegevens die voorgeprogrammeerd worden geleverd bij b.v. een apparaat. De inhoud van een ROM kan niet gewijzigd worden.

Romeinse cijfers
De oude romeinen gebruikten een andere notatie voor cijfers, dus niet het gebruikelijke 1,2,3,etc maar I=1, X=10, L=50, C=100, D=500 en M=1000. Door deze letters te combineren verkrijgt men getallen, bijvoorbeeld: CD=400, CL=150, MMIII=2003, etc. Kleine cijfers voor grote cijfers vertelt je dat je moet aftrekken: dus een C (100) voor een D (500) levert 500-100 = 400. Een kleine cijfer na een grote cijfer vertelt je op te tellen, dus C (100) en L (50) levert 100+50=150.

Root
In UNIX refereert dit naar de gebruiker die tot alle bestanden en directories volledig (dus lezen en schrijven) toegang heeft. Root wordt ook als term gebruikt om de basis directory aan te geven van een filesysteem. Zo kan "D:" de root zijn van jouw CDROM speler (als D de drive letter is voor de CDROM speler).

Root directory
Dit is de basis directory voor een operating systeem. Deze term wordt normaal gesproken in Unix (en aanverwante systemen) gebruikt om de "/" directory aan te geven. Van hieruit zijn alle andere drives en directories bereikbaar. Onder Windows betreft het de "" directory die het begin van een bepaalde diskdrive aangeeft. Om naar de root-directory te gaan type je in Unix "cd /" en in Windows/DOS "cd ".

ROP (Raster Operation)
Refereert naar een handeling binnen Windows, op een zeer laag niveau, die raster grahics bewerkt.

Router
Een netwerk element dat ervoor zorgt dat informatie-pakketjes door het netwerk van de bron naar de juiste bestemming wordt gebracht. De meeste routers routeren IP-verkeer .

RPC (Remote Procedure Call)
Dit is een methode die een programma kan gebruiken om een ander programma aan te roepen over een netwerkverbinding, zonder dat het programma zich hoeft te bekommeren om de onderliggende netwerkprotocollen.

RPG
Wat staat voor Role Playing Game, is een spel waarbij spelers de rol van een karakter in het spel aannemen. Bijvoorbeeld Dungeons & Dragons is een klassiek voorbeeld van een RPG. In tegenstelling tot een MMO, hoeft een RPG niet perse onlinbe gespeeld to worden. Zie ook MMO.

RPG (Report Program Generator)
Dit is een programmeertaal die op minicomputers en mainframes zoals de IBM AS/400, gebruikt werd om reporten te genereren. Intussen is RPG uitgegroeid tot een volwaardige programmeertaal.

RPM (Red Hat Package Manager)
Een "inpak"-systeem, die bedacht is door Red Hat (een Linux distributeur) om installatie van software onder Linux eenvoudiger te maken. Een RPM bestand is vergelijkbaar met de Windows tegenhanger MSI.

RPM (Revolutions per Minute)
De maatvoering om aan te geven hoe snel iets rond draaid (het toerental dus). Bijvoorbeeld 7200 RPM bij harddisk of 33 RPM bij een platen speler.

RS-232 (Recommended Standard 232)
De standaard voor seriele communicatie via een seriele interface op de computer. Het kan ook refereren naar de poorten in kwestie of kabels die geschikt zijn voor RS-232.

RSMTP
RSMTP is Remote SMTP. Bij SMTP worden e-mail berichten stuk voor stuk verzonden naar de mailserver. Bij RSMTP worden meerdere e-mail berichten samen gevoegd en in 1x verzonden naar de server als 1 groot "bestand" i.p.v. individuele bestanden (per e-mail 1 bestand). Onder Windows zien we hier niks van, als het al gebruikt wordt. Onder Unix/Linux zijn er bepaalde programma's zoals SMAIL die dit meer gebruiken.

RTFM
Online taal voor "Read The Fucking Manual" of te wel "Lees godver de handleiding" (excuses voor dit taalgebruik).

RTM
Online taal voor "Read The Manual".

RTP
Real Time Protocol. Een relatief nieuw protocol in Internet (of in een intranet) die het mogelijk maakt om beter real-time diensten zoals telefonie te bieden.

Ruggedized
Ruggedized laptops, PDAs, en tablet PCs zijn oerdegelijke machines, bestand tegen stoten, vallen, vocht, extreme temperaturen en chemicalien. Over het algemeen betreft het hardware van een oudere generatie, tegen een veel hogere prijs. Maar ja, ze kunnen wel veel hebben.

Runtime
"Runtime" refereerd naar de tijd waarin een programma draait. Als een programma draait, kan het zogenaamde runtime libraries (bibliotheken, dll's) nodig hebben, daarnaast heeft een programma tijdens het draaien ook nog zogenaamde runtime variabelen. Runtime wordt ook gebruikt om aan te geven dat een bepaald bestand, de "runtime" versie is van een programma en dus geschikt is voor gebruik als programma (dit in tegenstelling tot een broncode bestand, debug versie, etc).

Runtime Error (foutmelding)
Dit is een fout die plaats vindt als men een programma uitvoert. Het geeft een fout aan die of onbekend is, of een standaard fout die afgevangen wordt door de runtime library.

Runtime Library
Dit is een groepje functies en/of procedures die gebruikt worden als een programma draait, maar welke in een extern bestand staan opgeslagen. Zie ook DLL.

RX (Ontvangen)
Refereert naar het "ontvangen" van data, bijvoorbeeld bij het downloaden, of zelfs bij het luisteren naar de radio. "RX" zie je vaak bij de ledjes van een modem of een netwerkkaart om aan te geven dat data ontvangen wordt.

RX (Reception)
Dit is de handeling van het downloaden of ontvangen van informatie. "RX" zie je vaak bij een van de lampjes van een modem staan, ter indicatie van binnenkomende informatie.


We vonden 90 record(s).

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages