Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
100.26.176.111
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Welkom bij onze Woordenlijst.

Hier kun je de betekenis zoeken van veel gebruikte woorden en uitdrukking uit de computer wereld.

Vul hieronder het woord of een deel van het woord in en klik op "Zoeken".

Zoek: Klik hier om de zoekopdracht te starten.

You can also take a look at all the words starting with a particular character, select one below:

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We zoeken woorden die nog niet in de lijst staan, mail ons dus woorden die je hier niet kunt vinden en ik zal proberen de uitleg voor je op te snorren. Woorden die in lijst ontbreken die je wel kent mag je natuurlijk mailen (Engels mag, Nederlands ook).

Woorden die beginnen met "G" ...

Glossary ...


Game Console
Een specomputer voor thuis gebruik, vaak verkocht in gewone winkels (o.a. speelgoed winkels). T.a.v. de gewone PC, is dit soort computers van de basis af gebouwd met als doel maximaal speel plezier tegen een vaste (lage) prijs. De mogelijkheden beperken zich dan ook tot het spelen van spelletjes, en soms het afspelen van VideoCD, DVD's en muziek CD's.

Game Port
Een D15 (15 pinnen) aansluiting voor een analoge joystick. Bij bepaalde geluidskaarten dient deze stekker ook als aansluiting voor MIDI apparatuur.

Gamma / Gamma Correction
Bij computer afbeeldingen, refereert dit naar een getal welke de kleur intensiteit beschrijft van een afbeelding. In principe is het zo dat als de kleuren helderder worden, het menselijk ook meer moeite heeft ze te onderscheiden. Met de instelling van de Gamma waarde kan men dit corrigeren. Een te hoge Gamma geeft een te helder beeld, een te lage Gamma geeft een te donker beeld. In beide gevallen is het verlies van detail een bijkomend verschijnsel.

Garbage Collection
Het proces waarvij dynamische gealloceerde geheugen blokken, vrijgemaakt worden terwijl het programma (die de blokken heeft gereserveerd) nog draait. Garbage Collection kan op twee niveaus worden uitgevoerd. In de meeste programmeertalen wordt dit automatisch uitgevoerd door een stukje software dat aan het programma geplakt wordt door de compiler. Men kan ook expliciet de opdracht geven in een programmeertaal.

Gas Plasma Display
Monitor technologie welke ooit gebruikt werd voor kleine monochrome beeldschermen voor de eerste draagbare computers. GPD verder ontwikkeld zodat men daarmee tegenwoordig dunne kleuren schermen kan maken. In deze techniek bestaat uit een matrix van rode, groene en blauwe punten (pixels) opgebouwd uit plasma belletjes welke door stroom aan gezet kunnen worden.

Gate (Poort)
Een Gate is een kleine electronische schakelaar, welke in combinatie met meerdere andere Gates een logische functie kunnen uitvoeren. Een Gate is in principe gewoon een transistor.

Gateway
De "voordeur" van een (vaak lokaal) netwerk naar een andere (vaak publiek) netwerk. Bijvoorbeeld van jouw thuis LAN naar het Internet. Een gateway is verantwoordelijk voor de juiste distributie van inkomende en uitgaande data van jouw LAN netwerk naar het publieke netwerk.

Gb (Gigabit)
Ongeveer 1 miljard bits, om precies te zijn 2 tot de macht 30 bits, of te wel 1,073,741,824 bits

GB (Gigabyte)
Ongeveer 1 miljard bytes, om precies te zijn 2 tot de macht 30 bytes, of te wel 1,073,741,824 bytes

Gbit/s (gbps)
Gigabits per second. Transmissie-snelheid van 1 miljard bits per seconde.

GDI (Graphics Device Interface)
Een standaard set programmeer instructies in Microsoft Windows. Deze functies worden gebruikt voor het maken van grafische output en zijn videokaart onafhankelijk.

Geek
Een negatieve term om een elite groep mensen aan te geven, veelal met hoge intelligentie, die echter minder sociaal begaafd zijn. Later hebben computerfanatiekelingen deze naam overgenomen.

Geluidskaart
Een PC- insteekkaart die digitale geluidsbestanden omzet in een signaal dat door (analoge) luidsprekers te beluisteren is.

GeoCaching
GeoCaching is een spel gebaseerd op het gebruik van een GPS. De coordinaten worden op het Internet gepubliceerd. De zoeker gaat dan vervolgens opzoek naar de cache ("schat") waar hij of zij iets kan ruilen. Daarbij vult de zoeker ook zijn gegevens in het logboek in.

Geocoding
Geocoding is het proces waarbij men een niet-geografische informatie (bijvoorbeeld een adres) converteerd naar een geaografische informatie (bijvoorbeeld GPS coordinaten).

Geostationair
Een satelliet wordt geostationair genoemd als hij ten opzichte van het aardoppervlak niet beweegt. Een geostationaire satelliet bevindt zich 36.000 kilometer boven de evenaar en draait dus in 24 uur om de aarde.

Gflops (GigaFlop)
De rekenkracht van een CPU of FPU waarbij 1 miljard berekeningen met een getal met cijfers achter de komma per seconde uitgevoerd worden.

GIF (Graphical Interchange Format)
Bedacht door CompuServe om afbeeldingen efficienter te kunnen versturen. Het formaat ondersteund een kleur diepte van 8 bits (dus maximaal 256 kleuren). Een recentere versie, 89a, ondersteund ook het opslaan van meerdere afbeeldingen waarmee men animaties kan maken. Unisys bezit het patent voor het gebruikte compressie algoritme. Een goed alternatief is het (gratis) PNG formaat.

Gigabit-Ethernet
Een nieuwe, snelle variant van Ethernet . De snelheid is 1 Gbit/s oftewel 1000 Mbit/s . Gigabit Ethernet wordt gezien als een concurrent voor ATM in bedrijfsnetwerken.

Gigabyte
Wordt gebruikt om de opslagcapaciteit van een harde schijf aan te geven. 1 gigabyte =1024 MB= 1024X 1024 KB= 1024x 1024 x 1024 bytes

Gigapixel
1,073,741,824 pixels. Indicator voor hoe snel data door een videokaart verplaats kan worden als we spreken over Gigapixels/seconde.

GiGo (Garbage In Garbage Out)
Refereert meestal naar conversie van geluid of video bestanden. Het wil in principe zeggen: als het originele bestand beroerde kwaliteit is, dan zal het geconverteerde bestand minstens net zo beroerd zijn (vaak zelfs erger). Dus als je een slecht opgenomen film omzet naar b.v. DVD, dan blijft dit nog steeds een slechte film kwaliteit.

GIMP (GNU Image Manipulation Program)
Dit is een gratis, Open Source, programma voor de bewerking van afbeeldingen. Het programma is bedoelt voor het Linux platform en lijkt sterk op Photoshop.

Glasvezel
Oftewel: optical fiber. Zeer dunne vezel van glas die gebruikt kan worden voor communicatie-doeleinden op basis van licht. Een glasvezel heeft een zeer grote transmissie-capaciteit (snel).

GlidePad (wrijf-vlak)
Een aanraakgevoelig vlakje (ongeveer 5 x 5 cm groot) welke, o.a. bij laptops, gebruikt wordt om de muis te vervangen. Door de aanraakgevoeligheid kan men gewoon, zonder echt te drukken, met de wijsvinger richting geven aan het muis pijltje.

Glitch
Een fout in een programma waardoor er een foute weergave op het scherm plaats vindt. Deze fout resulteerd meestal niet in een echt probleem, maar het kan wel.

GMail
De gratis email service van Google. In het begin werd er veel over GMail gesproken, met name vanwege de gratis aangeboden opslag capaciteit van 1 Gb, wat in die tijd een erg grote hoeveelheid was.

GNU (GNU's Not Unix)
Dit is een 'groepering' t.b.v. gratis software. GNU is een zogenaamde recursieve afkorting, te weten "GNU is Not Unix". GNU bestaat sinds 1984, ontstaan t.b.v. de bouw van allerlei software, zelfs inclusief operating systems. De uitdrukking gratis wil zeggen dat je vrij bent de software te kopieren, aan te passen en te gebruiken. Wat niet mag: het toe-eigenen van deze software en claimen dat dit door jou gemaakt is.

Gold Master
De uiteindelijke versie van een programma. Dit is het einddoel van het zogenaamde beta testen. De Gold Master is die versie die verstuurd wordt als uiteindelijk product.

Goldfinger
De algemene term voor een stel aansluitingen op de AMS Athlon chips van het type Slot-A. Op basis van deze stekker, waarvoor men eerst de plastic behuizing moet slopen, kan met enkele vitale instellingen t.b.v. het overklokken van de Athlon doen, zoals Voltage en Multiplier.

Googol
Dit is een nummer van het formaat 10 tot de macht 100, d.w.z. een 1 met 100 nullen er achter.

Googolplex
Een nummer, tot de macht van 1 Googol. Dit is absurd groot nummer, te weten een 1 gevolgd door 10 tot de macht 100 nulletjes. Dit getal is zo groot, dat men wel eens stelt dat dit nummer zo groot is dat als men het op wil schrijven, je een 1 schrijft en net zo lang nulletjes blijft schrijven tot je moe wordt ? en dan heb je nog steeds niet een Googolplex volledig opgeschreven.

Gopher
Dit is een informatie bron, gebaseerd op tekst voorzien van links, welke door velen gezien wordt als de voorloper van het WWW. Tegenwoordig gebruikt praktisch niemand dit meer.

Gourad Shading
Een methode om de indruk van een ronde vorm te wekken door als het ware met behulp van de gebruikte kleuren de werkelijke vorm te camoufleren.

GPL (GNU Public License)
De grbuikers overeenkomst voor GNU software, die in principe zegt: als je GNU software aanpast, dan ben je verplicht de broncodes (op aanvraag) publiekelijk beschikbaar te stellen.

GPRS (General Packet Radio Service)
General Packet Radio Services. Een pakket-geschakelde techniek in het GSM-netwerk; hierdoor is het GSM-netwerk beter geschikt voor mobiele data-diensten (zoals draadloos internetten). GPRS zorgt ervoor dat de netwerkcapaciteit efficient wordt verdeeld tussen de data-abonnees, en dat de abonnee in feite per kilobyte kan betalen i.p.v. per seconde. Hiermee is een theoretische transmissie snelheid mogelijk van tussen de 56 en 114 Kbps.

GPS (Global Positioning System)
Een systeem van satelieten die een signaal uitzenden (tijdsignaal, gebaseerd op een eigen atoom-klokje). GPS apparaten kunnen dit signaal oppakken en aan de hand van meerdere van dit soort signalen bepalen waar je je op aarde bevindt. Als er genoeg signalen te ontvangen zijn kan plaatsbepaling zeer nauwkeurig zijn, soms zelf met een hoogte indicatie.

GPU (Graphics Processing Unit)
Processor specifiek ontwikkeld voor 3D graphics. Deze term is ooit ingevoerd door Nvidia bij de introductie van hun eerste GeForce chipset. De naamvoering werd verdedigd met het argument dat een GPU minstens net zo veel transistoren aanboord heeft als een CPU.

GPU (Graphics Processing Unit)
Een processor die speciaal voor grafische toepassingen is ontwikkeld. Deze kreet werd als eerste gebruikt door Nvidia voor hun eerste Geforce chips. Men definieerde het als een processor aangezien het aantal transistoren overeen kwam met het aantal dat men in een toenamige CPU gebruikte. Tegenwoordig wordt GPU gebruikt om aan te geven dat je te maken hebt met een krachtige videokaart.

Grabben
Audio en/of Video transformeren tot een gecomprimeerd bestand, ook wel Rippen genoemd.

GraceNote
GraceNote is een organisatie die CDDB (online CD database) diensten verleent voor Compact Discs (muziek CD's). Door de opbouw van een CD (tracks, muziek duur, etc) kan men een CD "herkennen" als de CD van groep XYS, titel ABC. Dit wordt dan in een centrale database bijgehouden en is gratis toegankelijk. Veel CD-brander software (zoals Nero) maken hier handig gebruik van om CD-labels te kunnen maken of om de juiste MP3 informatie aan gemaakte MP3's toe te voegen. CD-afspeel software gebruikt het vaak ook om de juiste artiest/titel weer te geven.

Graphics card (Videokaart)
Een videokaart is een toevoeging voor de PC waardoor je een beeldscherm aan kunt sluiten op de PC. Een dergelijke kaart kan afbeeldingen weergeven, van simpele tekst tot complexe 3D afbeeldingen.

Greenie (Groentje)
In de (engelstalige) volksmond een synoniem voor een CD-recordable aangezien de eerste modellen daarvan een groene onderkant hadden. Tegenwoordig zie je ze in het groen, blauw, goud, etc.

Grep
Van oorsprong komt Grep van het Unix platform, maar is tegenwoordig ook onder andere operating systemen beschikbaar. Grep is een zeer krachtige tool voor het bewerken van teksten. Met Grep kun je praktisch al het denkbare met een tekst uithalen, met een enkel (zeer cryptisch) commando regel.

GroupWare
Deze term beschrijf programmatuur waardoor meerdere mensen gemeenschappelijke ideeen, documenten en informatie kunnen delen. Enkele voorbeelden zijn Lotus Notes, Novell Groupwise en Microsoft Exchange.

GSM (Global System for Mobility)
Global System for Mobility. Digitaal cellulair systeem voor mobiele telecommunicatie-diensten. GSM is oorspronkelijk een Europese standaard, maar wordt ook in andere werelddelen steeds populairder. GSM kan werken op drie verschillende frequenties: 900 MHz, 1800 MHz en 1900 MHz. De variant op 1800 Mhz wordt DCS1800 genoemd, en de variant op 1900 MHz wordt PCS1900 genoemd.

GUI (Graphical User Interface)
Ieder systeem dat afbeeldingen gebruikt voor de interactie met de gebruiker. Bijvoorbeeld: Windows, Apple Macintosh, GEOS, X-Windows, etc.

GUID (Globally Unique Identifier)
Een unieke 128-bits waarde, welke door bepaalde Microsoft software aangemaakt wordt. Een voorbeeld van de opmaak van dit formaat is: 12345678-1234-1234-1234-123456789ABC. GUID maakt meestal gebruik van het MAC adres van een netwerkkaart, waardoor een document, gemaakt met een dergelijke applicatie, in principe te traceren is naar jouw computer.


We vonden 48 record(s).

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages