Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
100.26.176.111
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Welkom bij onze Woordenlijst.

Hier kun je de betekenis zoeken van veel gebruikte woorden en uitdrukking uit de computer wereld.

Vul hieronder het woord of een deel van het woord in en klik op "Zoeken".

Zoek: Klik hier om de zoekopdracht te starten.

You can also take a look at all the words starting with a particular character, select one below:

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We zoeken woorden die nog niet in de lijst staan, mail ons dus woorden die je hier niet kunt vinden en ik zal proberen de uitleg voor je op te snorren. Woorden die in lijst ontbreken die je wel kent mag je natuurlijk mailen (Engels mag, Nederlands ook).

Woorden die beginnen met "M" ...

Glossary ...


M2020 riser
Een verloopprintje die het mogelijk maakt een Pentium Pro processor te gebruiken in een Pentium II of Pentium III moederboard waarbij de processor in een Slot-1 gestoken wordt.

M3U
M3U is een bestandstype waarin een lijst van MP3 bestanden aangegeven wordt. Deze lijst kan dan als afspeellijst gebruikt worden door MP3 spelers. Let wel op: in de M3U staan dus alleen maar verwijzingen naar de betreffende bestanden. De M3U file alleen biedt je dus niets anders dan een lijst met titels.

MAC
Computer systeem geproduceerd door Apple, als tegenhanger van Windows. De volledige naam is Macintosh.

MAC adres (Medium Access Control Address)
Een MAC adres is specifieker als een IP adres ter identificatie van netwerk hardware. Een MAC adres kan niet (zomaar) veranderd worden en is uniek.

Macro
Dit is een lijstje van commando's die via het activeren van de macro waar ze in staan beschreven in 1 keer uitgevoerd worden.Dit is bedoeld om het uitvoeren van een serie standaard handelingen te automatisteren.

Macrovision
Een kopieer beveiliging voor films waarbij snel modulerende kleur signalen en verticaal synchronisatie signalen ervoor zorgen dat een kopie nauwelijks te bekijken is. Kenmerkend bij het kopie zijn bijvoorbeeld een beeld dat steeds wisselt tussen te donker en te licht. Macrovision kan problemen veroorzaken bij oudere videorecorders en zogenaamde beamers. DVD spelers zijn ook voorzien van Macrovision, maar bij steeds meer DVD spelers kan men dit uitzetten.

MAE (Metropolitan Area Exchange)
Een groot Internet knooppunt (switch) waar zogenaamde backbones samen komen.

Magnetic stripe (Magneetstrip)
Een magneetstrip (zoals je die op de achterkant van je pinpas of creditcard ziet) is eigenlijk een stukje cassette bandje wat op een stuk plastig is geplakt. Dit stukje band kan digitale informatie vasthouden (vroeger werden cassette bandjes gebruikt voor de opslag van computer programma's). Veelal vindt men hier gegevens die ook op de kaart gedrukt staan, het vereenvoudigd de invoer van deze gegevens bij b.v. de pinautomaat.

Magnetic stripe unit (Mageneetstrip lezer)
Apparaat dat magneetstripkaarten, zoals een pinpas, kan lezen. Ze komen in principe in 2 vormen; die war je zelf de kaart door de lezer moet halen (vaak te zien in winkels) en die waar de kaart voor je langs de lezer gehaald wordt (bij pinautomaten).

Mainframe
In principe een grote computer ontworpen zodat het zelf fouten, tot een bepaalde hoogte, oplost (fault tolerant). Historisch gezien waren mainframes computers met enorm veel rekenkracht, veel geheugen en veel domme terminals. Deze terminals konden echt helemaal niets zonder het mainframe.

Malware
Een verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software. b.v. Spyware etc. Het woord is een samentrekking van het Engelse malicious software (kwaadwillende software).

MAN (Metropolitan Area Network)
Een telecommunicatie-netwerk dat bedoeld is voor communicatie binnen een beperkt gebied (bijvoorbeeld binnen een stad).

Management console
Onder SNMP, is de Management console de computer of het apparaat dat SNMP berichten afvangt en opslaat in de MIB.

MAPI (Messaging Application Program Interface)
Een programmeerinterface voor Microsoft Windows, waarmee het voor programma's eenvoudiger mogelijk wordt om automatisch E-mail berichten te versturen.

Master
Als er 2 IDE of EIDE apparaten aan dezelfde kabel hangen, dan moet 1 van die 2 master zijn en de andere slave. De master/slave combinatie is er niet alleen om de twee apparaten goed te laten werken op een enkele kabel, maar ook om de boot volgorde aan te geven als het bijvoorbeeld 2 harddisks zijn. De master disk zal dan de hogere prioriteit krijgen. Dit zien we met name terug bij de C-drive, maar ook een CD-brander of DVD-Rom die als master dient te worden aangesloten om ze de hogere prioriteit te geven.

Maximize
In een grafisch georienteerd operating systeem, is dit de handeling (meestal een simpele muis-klik) waarbij een venster de maximale grootte aanneemt die zichtbaar is op het scherm.

Mbit/s (mbps)
Megabits per second. Transmissie-snelheid van 1 miljoen bits per seconde.

MBR (Master Boot Record)
De MBR is de eerste sector op een harde schijf of een verwisselbare disk. Als een computer start (boot), zoekt deze (op aanwijzing van de BIOS) naar de MBR. In de MBR staat vervolgens waar het operating system op de disk staat. Als de MBR dus corript is, zal de computer dus niet van die disk kunnen starten.

MCA (Micro Channel Architecture)
Een 32-bit insteekkaart standaard, ontwikkeld door IBM als vervanger van de 16-bit ISA kaarten. Helaas is dit nooit een succes geworden door de komst van EISA (industrie) en PCI (kantoor en thuis gebruik).

MCGA (MultiColor Graphics Array)
Een standaard voor videokaarten voordat we VGA hadden. Het staat een resolutie toe van 320x200 bij 256 kleuren en een resolutie van 640x400 bij 2 kleuren, een beetje beter dus als CGA.

MCSE (Microsoft Certified System Engineer)
Een certificeringsprogramma van Microsoft. Om een MCSE'er te worden moet je een aantal trainingen en examens afgerond hebben. Het voordeel hiervan is dat werkgevers hierdoor gemakkelijker de kennis van een werknemer kunnen "meten". Het nadeel is echter ook dat MCSE geen garanties geeft voor wat betreft de praktische kennis van een MCSE'er.

MD5
Een algoritme (rekentruuk) die een bericht van willekeurige lengte neemt en een 128-bit lnage "vingerafdruk" of "afkorting" maakt van dit bericht. De suggestie is dat het bijna onmogelijk is een identieke output te krijgen van twee verschillende berichten. MD5 is bedoelt als digitale handtekening/authenticatie.

MDF (Medium Density Fiberboard)
Dit is een type houtplaat, bestaande uit verpulverd hout en lijm, die vaak in luidsprekers gebruikt wordt. MDF wordt hier gebruikt omdat MDF de eigenschap heeft goed trillingen te absorberen, maar als materiaal toch heel stevig is. Tegenwoordig wordt MDF ook veel gebruikt in de doe-het-zelf zoals we dat bij b.v. meubelen.

MDI
1. Multiple document interface. Hierbij bevindt zich binnen een applicatie "frame" een aantal andere soortgelijke windows die zich gedragen alsof het afzonderlijke windows zijn. 2. Afkorting voor 4,4? diphenylmethane diisocyanate. 3. Metered Dose Inhaler 4. Medium Dependent Interface (b.v. bij een netwerk aansluiting wordt een RJ45 stekker gebruikt voor 10Base en 100Base netwerk signaal)

MDIX
Een afkorting voor een Medium Dependent Interface Crossover. Bijvoorbeeld een ethernetpoort die het mogelijk maakt andere ethernet apparatuur te koppelen aan b.v. een modem, of een crossover kabel. Vaak is dit een extra aansluiting op een router of switch die crossed is. Meestal staat deze parallel met de eerste poort van de betreffende router of switch.

MDRAM (Multibank DRAM)
Dit is een type RAM, ontwikkeld door MoSys, voor grafische kaarten die een overdrachtsnelheid van 1 Gb/seconde toestaat. De oudere Tseng ET6000 grafische kaarten gebruiken dit.

Mediaguard
Deze naam wordt als alias gebruikt bij het Franse Canal+. Zie SECA.

Megabyte
Eenheid voor data hoeveelheid. =1024 X 1024 bytes

Megapixel
Dit is gelijk aan 1.048.576 pixels. Megapixel wordt gebruikt om aan te geven hoe snel een 3D videokaart gegevens kan door sturen. Hoe hoger deze waarde hoe sneller de kaart. Megapixel wordt ook gebruikt om aan te geven hoe hoog de resolutie is voor een digitale camera (foto of film). Het is een indicatie van de potentiele resolutie van een foto die men maakt. B.v. een foto van 4 Megapixels kan dan (zonder interpolatie) een oplossing hebben van 2500 x 1600.

Memory (Geheugen)
Chips in een computer die de gegevens onthouden. Zie ook RAM.

Memory leak (Geheugen-lek)
Een situatie waarbij een programma steeds meer geheugen van het computer-systeem vraagt zonder deze vrij te geven als men het geheugen niet meer nodig heeft. Door deze fout in het programma, kan men in de situatie komen waarbij het systeem instabiel wordt doordat er bijna geen geheugen meer beschikbaar is.

MemoryStick
Memorystick is een door Sony bedacht geheugenkaartje. Dit kaartje bevat geheugen en kan o.a. gebruikt worden bij digitale foto camera's, MP3 spelers etc. Je kunt er gegevens opslaan (digitale foto's, stukjes film, muziek en dus ook computer bestanden). Op dit moment gebruikt eigenlijk alleen Sony maar deze MemorySticks. Op dit moment kennen we de gewone MemoryStick en de Pro. De Pro versie heeft meer opslagcapaciteit. n.b. Het lijkt erop dat MemoryStick z'n langste dagen gehad heeft, nu ook Sony langzaam aan Compact Flash kaarten gaat gebruiken in de duurdere camera's.

Metafile
Een metafile is een bestand met daarin een lijst commando's die na doorlopen van deze commando's een grafische afbeelding levert. Veela betreffen dit commando's in de zin van teken een lij, een cirkel, etc. Daarbij wordt dan positie, omvang en style meegegeven. Merk op: Veel mensen denken dat een Metafile een vector graphics formaat is. Dit is in de meeste gevallen inderdaad zo, maar strikt genomen kunnen hierin ook zogenaamde bitmap graphics staan.

MFC (Microsoft Foundation Class)
Dit is een C++ bibliotheek, die door Microsoft ontwikkeld werd om programmeurs gemakkelijker software te laten ontwikkelen voor het Windows platform.

Mflop (MegaFlop)
Dit is de capaciteit van een bepaald systeem om 1 miljoen berekeningen met een drijvende komma, per seconde te kunnen uitvoeren. Mega-flop is ook de uitdrukking om aan te geven dat iets een gigantische flop is geworden.

MHz
Megahertz. Frequentie indicator, dus hoe vaak iets gebeurt in een seconde. Vaak gebruikt ter indicatie van de snelheid van een processor.

MIB (Management Information Base)
Als SNMP apparaten SNMP berichten versturen, vangt de management console deze info op en slaat dit op in een kleine databse, de MIB.

Mic (Microfoon)
Een apparaatje die geluid omzet in een elektrisch signaal.

Mic in
Een analoge aansluiting voor een microfoon op b.v. een geluidskaart. Een microfoon levert een hoger voltage als b.v. een zogenaamde Line (in of uit) aansluiting.

Microchip
Zie micro-processor.

Microcomputer
Een verouderde term voor een gewone thuis-computer, of eigenlijk elke andere computer met 1 processor.

Microcontroller
Een microcontroller heeft wat weg van een sterk gereduceerde computer, vaak bedoeld voor een zeer specifieke taak. Een voorbeeld is een microcontroller die een stoplicht stuurt, of een wasmachine stuurt. De Basic-Stamp is een voorbeeld van een microcontroller die speciaal ingezet wordt door hobby knutselaar, zodat ze kunnen zien wat de potentie is van een dergelijk microcontroller.

Micron
Dit is de lengte die overeenkomt met 1 miljoenste van een meter, dus 1/1000000 meter. Een micron wordt ook vaak micrometer genoemd. Er bestaat ook een computer hardware fabrikant die Micron heet. Zie ook nanometer.

Micron Process
De breedte van lijnen die op een chip ge-etst kunnen worden. Hoe kleiner deze sporen, hoe kleiner de chip, maar ook hoe minder stroom er verbruikt wordt. Hierdoor wordt de warmteontwikkeling weer minder en kan de chip weer op een hogere snelheid lopen.

Microsoft
Maker van Windows, bijna monopolist als het gaat om besturingssystemen voor thuiscomputers.

Mid Tower case
Een PC kast, toren model, die ongeveer een halve meter hoog is.

Middleware
Software die gebruikt wordt om een applicatie aan een netwerk te koppelen. Het zit dus tussen (middle) het programma en het netwerk. Vaak is middleware een type netwerk authenticatie, of een manier om netwerk bronnen ter beschikking te stellen.

MIDI (Musical Instrument Digital Interface)
MIDI is een standaard die gebruikt wordt om muziek-instrumenten met elkaar te koppelen. De meeste computer hebben een dergelijke aansluiting, maar de meeste gebruikers zijn zich daarvan niet bewust omdat de stekker verborgen zit in de joystick aansluiting. Bij MIDI kan men, i.p.v. geluiden, bijvoorbeeld de toetsaanslagen van een piano opnemen. Dit bespaard veel opslag ruimte, maar een ander voordeel is dat men deze aanslagen over kan zetten naar een ander instrument zoals bijvoorbeeld een elektrische viool.

MIDI (Musical Instruments Digital Interface)
Dankzij deze standaard kunnen digitale muziekinstrumenten met elkaar communiceren. Gebruikelijk vindt connectie plaats met een zogenaamde DIN-5 stekker, een ronde stekker met 5 pinnen.

MIDI-wavetable
Een hoeveelheid geheugen, vaak op een soundkaart, die geluiden, vaak alleen van muziekinstrumenten, bevat.

MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions)
Een methode om bestanden als aanhangels (vaak aangegeven door een paperclipje) bij een e-mail te plaatsen. Hierbij wordt het bestand omgezet naar tekst (e-mail ondersteund eigenlijk alleen maar tekst). De software (b.v. Outlook) van de ontvangende partij filtert deze tekst dan weer uit zodat de gebruiker die tekst niet te zien krijgt maar in plaats daarvan een paperclipje ziet.

Minicomputer
Refereert naar een mini mainframe, een stapje kleiner als het type mainframe dat men bij bedrijven ziet. Vroeger (80-er jaren) was dit type computer erg populair bij bedrijven die zich geen mainframe konden permiteren. Tegenwoordig zijn de PC's dermate krachtig en goedkoop geworden dat er gewoon geen markt meer is voor mini-computers.

miniDVD (mini-DVD)
Dit is in feite een CD-recordable of CD-rewritebale waarop men de structuur en inhoud van een DVD heeft gezet. Natuurlijk past er niet zoveel op als bij een DVD, maar men kan wel gebruik maken van de hogere resoluties en betere geluidskwaliteit. Een miniDVD kan op een PC met DVD software vaak wel afgespeeld worden, maar de meeste huiskamer DVD spelers ondersteunen dit formaat niet.

Minimize
In een grafisch georienteerd operating systeem, is dit de handeling waarbij een venster verkleind wordt. Hierbij zal het programma gewoon doorlopen, maar alleen nog maar zichtbaar zijn in de vorm van, b.v., een ikoontje of een blokje onder in het scherm (in de taakbalk bij windows).

MIP Mapping (Multum in Parvam Mapping)
"Multum in Parvam" betekend zoiets als "veel in weinig". Hierbij wordt er van een afbeeldingen, die als texture gebruikt wordt, meerdere versies opgeslagen van ieder een andere omvang, om vervorming te voorkomen als een afbeelding vergroot of verkleind wordt bij een perspectief correctie.

MIPS
MIPS is een fabrikant van processoren die o.a. gebruikt wordt in de Sony PlayStation 2, organizers, etc.

MIPS (Millions of Instructions Per Second)
Een eenheid om aan te geven hoe snel een processor instructies verwerkt. 100 MIPS wil zeggen dat de processor 100.000.000 instructies per seconde kan uitvoeren.

Mirror
Meestal wordt hierbmee bedoelt, de techniek waarbij data naar een harddisk geschreven wordt, waarbij de data in feite twee maal bewaard wordt. 1 keer op een harddisk en 1 keer op een kopie-harddisk. Als dan 1 van de twee disks uitvalt, ben je tenminste niet de gegevens kwijt. Zie ook RAID.

MIS (Management Information Systems/Services)
Het vakgebied die informatie verzameld en vorm geeft zodat management genoeg informatie eenvoudig kan verkrijgen zodat deze info meegenomen kan worden in een beslissingsproces. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van grafieken.

Mission-Critical
Refereert meestal naar een applicatie die kritisch is voor de uitvoering van een bepaalde activiteit of zlefs het overleven van een bedrijf. Als deze applicatie voor een langere tijd faalt, kan een bedrijf kapot gaan. Bijvoorbeeld een systeem om orders aan te nemen.

MMC (MultiMedia Card)
Dit is een geheugenkaartje zo groot als een postzegel, waarop men gegevens kan opslaan. MMC kaartjes worden veel gebruikt in combinatie met een digitale foto-camera, een organizer, etc. voor de opslag van foto's, afspraken, etc. Een soort "harddiskje" voor deze apparaten.

MMO / MMOG
Een massaal muli-speler online computer spel (ook wel MMOG genoemd - Massive Multiplayer Online Game) waarbij honderden of duizenden spelers tegelijk het spel spelen. Uitaard is een Internet verbinding noodzakelijk. In een MMO kunnen spelers samen werken of tegen elkaar spelen in een fantasie wereld.

MMORPG
MMORPG, massively multiplayer online role-playing game - zie MMO

MMX (Matrix Math Extensions)
64 additionele instrcuties voor matrix berekeningen die veel gebruikt worden bij multimedia toepassingen. Deze uitbreiding, ingevoerd sinds de pentium reeks, verbeteren prestaties bij berekening voor geluid en beeld. MMX wordt ook weleens aangegeven als "Multi Media Extensions".

MoBo
Afkorting gebruikt door de "vakmensen" voor Motherboard, of te wel moederbord van een PC.

Mod
MOD is meestal de afkorting voor het engelse woord Modification (modificatie). Het wordt echter in meerdere contexten gebruikt, een MOD kan zijn: a) een aanvulling op een programma (extra functionaliteit) - Module b) een wijziging op een programma (aanpassing van bestaande functionaliteit) - Modificatie c) een muziek bestand uit het Commodore Amiga tijdperk d) een modificatie van een computer behuizing

Modal dialog
Een dialoogvenster of windows die de verdere afloop van een programma tegenhoudt tot jij, de gebruiker, een antwoord geeft. Vaak is een modal dialog eenvoudiger te programmeren, maar veel gebruikers irriteren zich eraan. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld Foutmeldingen (bestand niet gevonden) of "weet je het zeker" vragen.

Modem (Modulator DEModulator)
Apparaat dat digitale gegevens geschikt maakt voor tranpsort over het (analoge) telefoonnet, en deze ook weer terug vertaalt naar de oorspronkelijke vorm. Met een modem kan een computer -via de telefoonlijn communiceren.

Modem pool
Een groepje modems dei gebruikt worden om binnenkomende "gesprekken", die binnenkomen op slechts 1 telefoonnummer, op te nemen ten behoeve van toegang tot het bedrijfsnetwerk of het Internet. Een Internet Provider gebruikt dit bijvoorbeeld om alle inbellers (op hetzelfde telefoonnummer) te verbinden met het Internet. Bekenden modem-pool apparatuur kun je vinden bij o.a. Ericsson (Tigris) en Shiva.

Modem-emulatie
Het nadoen (emuleren) van een analoog modem door een ISDN adapter.

Moederbord
De baisis van de PC. Alle onderdelen moeten op het moederbord worden ge?nstalleerd of hieraan gekoppeld worden, wil de computer kunnen werken. Vaak vindt je hier geheugen, processor en insteekkaarten.

Moir
Het effect waarbij een ongewenst patroon over een plaatje verschijnt. Dit komt voor bij o.a. monitoren, een grijs egaal vlak bijvoorbeeld kan in-eens boogjes vertonen, terwijl die er niet horen te zijn. Hetzelfde kan ook voorkomen bij het scannen van afbeeldingen.

Money Order
Een Money Order is een betalingsmethode waarbij de betaler een bewijs van betaling stuurt naar diegene die betaald dient te worden. Hiervoor gaat de betaler naar de bank of het postkantoor en betaald het gewenste bedrag, waarbij de bank of het postkantoor dan een soort cheque uitschrijft ter waarde van dit bedrag. Een van de bekende banken die dit doet is de Western Union. Persoonlijk vindt ik die betalingsmethode erg onpraktisch.

Monitor
Een soort televisie maar dan speciaal ontwikkeld voor gebruik met een PC of bijvoorbeeld bewakingscamera's. Een monitor is over het algemeen een stuk precieser als een TV. Zie ook CRT.

Moore's Law (de Wet van Moore)
Een oud-Intel bestuurslid, Gordon Moore, voorspelde dat het aantal transistoren die in een processor zitten, iedere 18 maanden verdubbelt. Deze wet is al sinds 1970 van kracht. Deze wet kan ook worden toegepast op andere technologien zoals geheugen chips, harddisks, processor snelheid, processor omvang, etc. Het geeft een voorspelling wat ons te wachten staat.

Mosaic
Dit is de eerste webbrowser die HTTP begrijpt en dat ook nog eens in een grafische vorm kon weergeven. Het programma werd ontwikkeld door Marc Andreessen in 1993 toen hij bij het NCSA werkte. Het programma stond gratis ter beschikking. Het programma heeft enorm bijgedragen aan het succes van het Internet zoals we dat nu kennen. De huidige Microsoft Internet Explorer is een verder ontwikkeling van Mosaic.

MOSFET
Metal-Oxide-Semiconductor Field-Effect Transistor - Een type transistor die zich bij uitstek lenen voor het versterken van electrische signalen.

Motherboard (Mamma-plank, Moederbord)
Het print-bord in de computer waarop de CPU, het geheugen en de insteekkaarten zitten.

MotherGlass
Dunne plaat glas waaruit men LCD schermen snijdt.

Motin capture
Systeem om bewegingen van mensen te registreren en om te zetten naar grafische beelden.

Mount
Deze term komt uit de dagen dat tapes fysiek in een computer gezet moesten worden, naar aanleiding van een melding van de computer. Het wordt tegenwoordig onder de betere systemen nog steeds gebruikt (o.a. Unix en Amiga) om harddisk, cd-rom, netwerk etc. bereiknbaar te maken voor het operating system. Dit kan handmatig (b.v. een netwerk-drive) of automatisch (b.v. een harddisk).

Mount Rainier
1) Mount Rainier is een formaat voor herschrijfbare optische disks welke packet writing en error correctie ondersteund. Het doel is dit te gebruiken als vervanger voor de floppy disk. Mount Rainier (MRW) kan alleen gebruikt worden met drives die dit ondersteunen en gebruik maken van CD-RW en/of DVD+RW media. MRW disks is een aanvulling op het UDF formaat. 2) een berg in de buurt van Seattle, Washington, USA.

Mouse (muis)
Een apparaatje waarmee men bepaalde posities kan aangeven op een computer beeldscherm. De meeste muizen werken met een balletje om beweging van de muis waar te nemen.

Mousepad (Muismat)
Een matje dat voorzien is van een oppervlak wat ideaal is voor het gebruik van een muis.

Mozilla
Een open source project met als doel de volgende generatie webbrowsers te maken als opvolger voor de Netscape 4.x navigator. Het is een project van Netscape, maar in principe mag iedereen hier aan mee ontwikkelen.

MP3
MP3 is een compressiemethode alleen maar voor geluidsbestanden, waarbij het geluid zonder hoorbaar kwaliteitsverlies gecomprimeerd kan worden. De omvang van het bestand kan tot 90% kleiner worden. Afkorting van MPEG (Moving Pictures Expert Group) audio layer III.

MP3 (MPEG-1 Audio Layer-3)
Dit is een compressie standaard voor geluid, welke compressie ratios van tot 10x kleiner biedt. Het staat dus NIET voor MPEG-3.

MP3 ID TAG
Dit is een tag (stukje "text") in de MP3 file die identificeert (ID) wat voor MP3 dit is. Hierin kan men informatie zetten zoals artiest, titel van het number, etc. Bepaalde tools zoals WinAmp ondersteunen dit. Het moge duidelijk zijn dat deze informatie meer zegt over de MP3 als alleen maar de naam van het bestand.

MP3-player
Afspeelprogramma of afspeelapparatuur om MP3- audiobestanden ten gehore te brengen.

MPAA
Motion Picture Association of America, een groep filmproducenten die hun belangen vertegenwoordigd. Met name bekend van hun rechtzaken tegen de programmeur van DeCSS.

MPEG (Motion Picture Experts Group)
Een manier om bewegende beelden te coderen, zodat minder bits benodigd zijn. Deze techniek wordt o.a. gebruikt bij VideoCD (CBR 1,15 Mbps), SuperVideoCD (VBR 2,6 Mbps) en DVD (VBR 6 Mbps). Niet te verwarren met MP3!

MPEG2
MPEG2 is een standaard die bepaalt hoe bewegende beelden optimaal kunnen worden gecomprimeerd zodat ze op computerschijven kunnen worden opgeslagen. Wordt o.a. gebruikt op DVD en Super Video CD.

MPR
Dit is de standaard hoeveelheid electromagnetische straling bij computers en monitoren, die door de Zweedse National Board of Measuring and Testing bekend gemaakt worden. Met name monitoren moete onder een bepaald stralingsniveau blijven wil men aan de MPR standaarden voldoen.

MPR II
De nieuwere variant van MPR, met meer strictere normen voor met name monitoren die gebaseerd zijn op een CRT.

MPS
1) Multi-Processor Specification, voor moederboarden die 2 of meer processoren kunnen huisvesten. 2) Mobile Positioning System, een techniek die zich baseert op mobiele telefoons waarmee je net als met GPS jouw positie kunt bepalen.

MPU (Micro Processor Unit)
Deze term wordt vaak gebruikt om een CPU aan te geven. Specifieker: de MPU is het deel van de processor dat het werkelijke werk doet, dus de processor minus L1 en L2 cache.

MQ Series
Product (IBM) waarmee de mogelijkheid wordt geschapen dat applicaties op een Windows NT, Unix, OS/2 en/of z/OS (MVS) vrijwel naadloos met elkaar kunnen communiceren zonder dat de applicaties bekend hoeven te zijn met de infrastructuur. De applicaties beschikken simpel weg over een of meerdere postvakken-UIT met vaste eindadressen er op, ze hoeven alleen een bericht in het betreffende postvakje te plaatsen, en MQ-Series zal het direct naar de eindbestemming transporteren waarna het daar in de postvak-IN wordt afgeleverd, gereed om gelezen te worden. Tevens kunnen de aplicaties beschikken over een of meerdere postvakken-IN waaruit het ontvangen berichten kan lezen.

MRAM (Magnetic RAM)
Een geheugen type dat informatie opslaat op basis van magnetisme i.p.v. e gebruikelijke electriciteit. IBM is al sinds 1974 bezig met de ontwikkelling van dit type geheugen en verwacht ze in 2003 ter beschikking te hebben. De verwachting is dat dit type geheugen niet alleen geen eleciteit nodig heeft om alles vast te houden, maar ook nog eens veel sneller zal zijn als DRAM.

ms (Millisecond)
Een duizendste van een seconde, vaak gebruikt om toegangssnelheden van een harddisk te meten.

MTA (Message Transfer Agent)
In een X.400 mail systeem, zorgt dit programma voor het opslaan en doorsturen van berichten tussen de verschillende mail systemen.

MTBF (Mean Time Between Failures)
Dit is de gemiddelde tijd (in uren) voordat een apparaat mogelijkerwijs fouten zou kunnen gaan vertonen. Hoe hoger dit nummer, hoe langer het apparaat mee gaat.

MTU (Maximum Transmission Unit)
De maximale omvang van een data pakketje die over de TCP/IP verbinding verstuurd kan/mag worden. Ethernet gebruikt bijvoorbeeld een MTU van 1500 bytes, terwijl het Internet een MTU van 576 bytes gebruikt. Het gebruik van een grotere MTU waarde is zinvol voor snelle netwerken, terwijl langzamere verbindingen beter werken met een kleinere MTU. Als een pakketje namelijk niet goed aankomt, moet dit pakketje herhaald worden en dus nogmaals verstuurd worden. Bij een langzaam netwerk is de kans groter dat een pakketje verloren gaat. De herhaling van een kleiner pakketje is dan vlotter als heel vaak een groter pakketje herhalen.

MUD (Multi User Domain)
Ook bekend als Multi User Dungeon, een fictieve wereld die alleen maar bestaat uit de interacties tussen de mensen in deze wereld. Als deelnemer loop je in deze wereld rond en leef je daar als het ware. Vaak heeft een MUD een thema. Voor veel mensen, met name op universiteiten, is of was dit een van de meest verslavende spelvormen van het Internet.

Multi-Threaded
Sommige operating systemen staan het toe dat verschillende "delen", of "threads", van 1 en dezelfde applicatie simultaan mogen lopen. Dit zijn zogenaamde multi-threaded operating systemen zoals Unix en Windows-NT.

Multi-Threading
zie Multi-Threaded.

Multi-tier architectuur
Dit is een schaalbare applicatie architectuur (meer als 3-tiers). Dit is tevens de meest complexe architectuur die database en applicatie opsplitst in discrete componenten. Bijvoorbeeld, een 3-tier waarbij de applicatie logica afgezonderd wordt van DBMS. Je hebt dan een 4-tier systeem. Als je deze logica dan nog eens opdeelt in een stuk voor de server en een stuk voor de clinet, dan heb je een 5-tier systeem. Door deze opsplitsing van het systeem kan performance gemakkelijker getuned worden.

Multi-tier client server
Dit is een vorm van client/server applicaties die gebruik maken van een multi-tier architectuur.

Multicast IP
Dit is een vorm van TCP/IP voor met name verbindingen met een hoge bandbreedte (b.v. televisie zenders) die het mogelijk maakt naar alle aansluitingen tegelijk dezelfde gegevens te sturen. Het voordeel is te zien als men bijvoorbeeld een digitale film uitzend waar 1000 mensen naar gaan kijken. Bij normale TCP/IP moeten er dan dus 1000 individuele connecties opgezet worden. Dat is wel een beetje veel. Wat als we nou deze informatie naar een aantal (b.v. 10) routers sturen die dit ieder weer doorzet naar 100 gebruikers? Dat bespaard capaciteit bij de server. Multicast is echter niet eenvoudig, er moeten veel details goed bekeken worden voordat men daarmee aan de slag gaat.

MultiDEC
PC software die het mogelijk maakt om illegaal betaalzenders te bekijken. Dit werkt alleen met DVB signaal en met specifieke satelliteontvanger kaarten voor de PC (Hauppauge Nexus-s, Technotrend, etc.).

Multifeed
Door twee (of meer) LNB's voor een schotel te plaatsen (vaak een ovale schotel, of een groter dan normaal schotel) kan men twee (of meer) satellieten tegelijk ontvangen zonder dat de schotel draaibaar hoeft te zijn.

MultiHomed
Een machine met meer dan 1 netwerkkaart. Als alle netwerkkaarten van deze PC aan hetzelfde netwerk hangt, dan is deze PC niet multi-homed. De PC moet dus aan minimaal 2 verschillende netwerken hangen.

Multimedia
Refereert naar ieder gebruik van audio en/of video met een computer. Dit refereert dus eigenlijk naar de basis functies van een geluidskaart en een videokaart, al dan niet aangevuld met televisie en/of video films, in een computer.

Multitasking
Dit is de mogelijkheid meerdere taken tegelijk uit te laten voeren door de computer. Bij een computer met maar 1 CPU zul je eigenlijk nooit Multitasking kunnen doen want het is niet mogelijk meerdere opdrachten simultaan uit te voeren. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van het zogenaamde task-switching, waarbij ieder programma om beurt een stukje tijd krijgt en het voor de gebruiker lijkt alsof er meerdere zaken tegelijk werken.

MUNG (MUNG Until No Good)
Dit is een recursieve afkorting wat zo veel inhoud als "getweakt tot het kapot is". Dus er is zoveel getuned aan een programma of een stukje hardware, dat het geval in kwestie kapot is of waardeloos is geworden.

Munge
Zie MUNG.

MVS (Multiple Virtual Storage)
Dit is een IBM mainframe operating systeem familie. De term MVS refereert daarbij naar de eigenschap dat er meerdere virtuele gebieden zijn binnen het operating systeem.

MWV
Movieworks bestand achtervoegsel. Movieworks wordt gebruikt om multimedia presentaties te maken. Zie http://www.movieworks.com.

MX Record (Mail eXchange Record)
Dit is een record die we terug vinden op een DNS server. Hiermee vertelt de DNS, de e-mail-server waar deze zijn e-mail heen moet sturen.

MXStream
Productnaam van ADSL van KPN toen ADSL geintroduceerd werd in Nederland.

MySQL
MySQL is een Open Source (gratis) RDBM, welke zich baseert op databeheer mbv SQL. MySQL is erg populair met name voor gebruik met websites. Het biedt een groot aantal mogelijkheden zoals koppelingen naar verschillende programmeer omgevingen (C, C++, PHP, .NET, etc). MySQL staat bekend als snel en betrouwbaar. Zie ook http://www.mysql.com/.


We vonden 120 record(s).

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages