Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
100.26.176.111
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Welkom bij onze Woordenlijst.

Hier kun je de betekenis zoeken van veel gebruikte woorden en uitdrukking uit de computer wereld.

Vul hieronder het woord of een deel van het woord in en klik op "Zoeken".

Zoek: Klik hier om de zoekopdracht te starten.

You can also take a look at all the words starting with a particular character, select one below:

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We zoeken woorden die nog niet in de lijst staan, mail ons dus woorden die je hier niet kunt vinden en ik zal proberen de uitleg voor je op te snorren. Woorden die in lijst ontbreken die je wel kent mag je natuurlijk mailen (Engels mag, Nederlands ook).

Woorden die beginnen met "A" ...

Glossary ...


A (Ampere)
Dit is een basis eenheid voor electrische stroomsterkte.

A-Abonnee
In telefonie-jargon is de A-abonnee degene die een telefonie-oproep plaatst. Met andere woorden: de A-abonnee belt de B-abonnee.

AAC (Advanced Audio Coding)
Net als MP3, is AAC een codeer techniek voor audio, gebaseerd op de MPEG-2 standaard. Hoewel het eigenlijk een deel is van de MPEG-2 standaard, is het niet compatible met de MPEG Audio Layer definitie of MP3. AAC is ontwikkeld door een aantal bedrijven en kan gelicenceerd worden by de firma Dolby. AAC is efficienter dan MP3, en biedt de mogelijkheid meerdere kanalen te gebruiken. Daarnaast zijn er meer varianten in te kiezen bitrates. Men zegt ook dat de bestanden kleiner worden als men bij MP3 ziet (bij een soortgelijke kwaliteit). Hoewel deze standaard nauwelijks gebruikt wordt, is het wel de basis voor vele andere standaarden, en wordt gezien als het audio deel van MPEG4.

ABR
Available Bit Rate. Een bepaalde dienst binnen het ATM protocol, die handig is voor computerverkeer. De ABR-dienst kan namelijk op flexibele wijze omgaan met bursty telecommunicatie-verkeer.

AC
AC - Alternating Current, ook wel Wisselspanning genoemd. Een stroom welke constant van richting veranderd (plus en min) in een sinus beweging. We zien dit bijvoorbeeld in stopcontacten in woonhuizen; in Europa hebben de meeste huishoudens een 220 Volt AC / 50 Hz en in de USA is dat 110 Volt / 60 Hz. Zie ook DC.

AC (wisselspanning)
Dit is de electrische stroom variant welke op vaste momenten van polariteit wisselt. Zogenaamde wisselspanning zoals deze ook uit het stopcontact komt (110V, 220V of 240V). Veel apparaten vormen dit vervolgens om naar DC (gelijkspanning) - b.v. een adapter voor je walkman.

AC3
AC-3 een compressie techniek ontwikkeld door de firma Dolby voor geluid. Deze is van zeer hoge kwaliteit, en staat meerdere kanalen toe. AC3 wordt ook wel Dolby Digital 5.1 genoemd en gebruikt 6 kanalen: links, rechts, midden, Surround links, Surround rechts, en bas. Het geheel past, na compressie, in een bitrate van 384Kbps.

Access-Speed
Toegangstijd. Dit refereert naar de tijd die de computer nodig heeft om bij b.v. een diskdrive, harddisk of CD-Rom speler, een specifiek stuk informatie te vinden (b.v. een bestand).

Accuracy (Nauwkeurigheid)
Accuracy is hoe nauwkeurig je de werkelijke waarde neemt. Als bijvoorbeeld de echte waarde 4,321 is en je zegt dan 4,3 dan spreken we van een nauwkeurigheidsfout van 0,021. Zie ook Precision.

ACK (Acknowledgment)
Dit is het 6e teken in het computer alfabet (ASCII) en refreert naar en speciaal teken welke gebruikt wordt ter bevestiging van b.v. een PING.

ACPI (Advanced Configuration and Power Interface)
Advanced Configuration and Power Interface - of te wel: Geavanceerd Configuratie en Stroomverbruik Beheer. Een techniek ter controle en beheer van de PC configuratie en het bijbehorende stroomverbruik.

Active Matrix
LCD schermen met een actief matrix scherm zijn vaak scherper en zichtbaar onder een grotere hoek. Het actieve deel refereert naar het gebruik van een transistor of diode per beeldpunt. Zie ook TFT.

AD / ADC (Analoog naar Digitaal converter)
Dit apparaat (vaak een chip) kan een analoog signaal (b.v. een microfoon) omzetten naar een digitaal signaal (het geluid dat op de computer staat als WAV bestand).

Adapter Kaart
Veelal wordt hiermee bedoelt een uitbreidingskaart voor de PC die de PC geschikt maakt voor het aansluiten van een bepaald type connectie. Bijvoorbeeld: een netwerkkaart, een firewire kaart, etc.

ADC
American Digital Cellular. Ontwikkeld voor een soepelere migratie naar het digitale systeem voor mobiele telefonie in de USA (AMPS). Zie ook AMPS.

Adobe Acrobat
Een product van Adobe Systems, voor het bewerken van PDF (Portable Document Format) bestanden. Je kunt het zien als een tekstverwerken voor PDF-bestanden. Voordeel van PDF bestanden is dat het door praktische alle Operating Systemen te lezen is.

ADSL
Asymmetric Digital Subscriber Line. ADSL is een transmissie-techniek die het mogelijk maakt om een breedbandig signaal tesamen met een ISDN of telefonie-signaal door een koperen bekabeling ("twisted pair") te verzenden. De snelheid is 6 tot 20 Mbit/s naar de PC (downstream) en zo?n 1 Mbit/s van de PC (upstream). Zoals je ziet: de snelheden naar en van de computer zijn verschillend: daarom heet het Asymmetrisch.

ADSL-Lite
Langzamere maar wel veel goedkopere variant van ADSL. Met name in de USA populair.

Advance-fee fraud (vooruitbetaal fraude)
Typische zogenaamde Nigeriaanse-scam. Een minister, een familie-lid van dez eprsoon, of een andere rijke persoon biedt je een berg geld (vaak een percentage) als je ze helpt hun geld uit het land te krijgen. Soms wordt een kleine betaling verwacht, maar vaker vragen ze meteen om jouw bank informatie met als resultaat dat ze jouw bankrekening plunderen. Oppassen dus!

Advanced Encryption Standard (AES)
Deze nieuwe encryptie (versleuteling) standaard Advanced Encryption Standard (AES) van Vlaamse bodem, biedt een betere combinatie van snelheid en veiligheid t.a.v. DES. Het maakt gebruik van 128-bit sleutel, welke beter bestand zijn tegen zogenaamde brute-force attacks dan wat we zien bij de oude 56-bit DES sleutels, daarnaast kan AES ook sleutels van 192-bit of 256-bit gebruiken indien nodig. DES is meer op hardware implementatie bedacht, terwijl AES efficient te implementeren is in zowel hard- als software. Zie ook DEs.

Advertising (adverteer) Spam
De meest voorkomende vorm van spam, je vindt dit vaak tussen jouw email en op websites. Men probeert je producten te verkopen zoals prono, medicijnen, printer inkt, nep artikelen, nep diplomas, aandelen, etc.

AFAIK
As Far As I Know (voor zover ik weet).

AFK
Away From Keyboard (Zit niet achter m'n toetsenboard).

AGP (Accelerated Graphics Port)
Dit is een uitbreidingsslot in de PC (sinds 1997). Het passeert de langzamere PCI bus t.b.v. van een snelle data-overdracht naar een 3D grafische kaart.

AHRA
(Amerikaanse wetgeving) Audio Home Recording Act van 1992 welke het toestaat dat men voor prive gebruik een kopie mag maken van muziek of video. De Nederlandse wetgeving kent een soortgelijke wet. Zie ook Stichting Thuiskopie.

Algorithm (Algoritme)
Een stap voor stap beschrijving van handelingen om tot een bepaald einddoel te komen. Zie Bubble Sort voor een voorbeeld.

Alpha Blending
Dit is een techniek die het mogelijk maakt twee objecten te 'mengen'. Vaak wordt dit gebruikt voor atmosfeer, b.v. mist in een 3D spelletje. Het object wordt daarvoor deels doorzichtig gemaakt.

Alpha Test
De term voor een erg vroege versie van hardware of software. Veelal nog niet uitgerijpt en niet stabiel. Na wat testen bereikt een dergelijk product de beta status.

Alt (Alternate)
Op het toetsenbord vindt je de Alt toets en deze werkt soortgelijk als de CTRL en SHIFT toets om andere karakters op het scherm te toveren.

ALU
Dit is het deel van de processor (CPU) dat het werkelijk optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, etc uitvoerd. De ALU is de uitvoer eenheid, net als de FPU, gevoerd door de gegevens van de CPU registers.

AMPS
American (Advanced) Mobile Phone System. AMPS is een standaard voor analoge mobiele netwerken, dat in eerste instantie in Noord-Amerika werd gebruikt. Het is een alternatief voor andere analoge cellulaire technieken zoals NMT en TACS. Later werd ook een digitale variant ontwikkeld: D-AMPS. Intussen een niet meer zo actuele techniuek.

AMR
Audio Modem Riser - een klein en simpel slot in de PC voor toepassingen als Audio, Moden en netwerkaansluitingen. Deze standaard geeft de fabrikant ruimte om een goedkope oplossing te bouwen. De meeste moederboarden hebben een dergelijk slot, meestal ongebruikt.

Analoog
Gegevens voorstellend in continue, vloeiende vorm. Tussen 2 analoge gegevens is een onbeperkt aantal waarden mogelijk.

Anamorf
Dit is een manier van beeldopslag waarbij het beeld verticaal uitgerekt op de disk staat.

ANAT
Apple Network Administration Toolkit. Een Systems Management Server achtige tool voor het Apple Macintosh platform.

AND
Logische bewerking 'EN' voor binaire woorden. De AND bewerking vergelijkt de woorden EN als beide WAAR zijn volgt er een WAAR als antwoord. Voorbeelden: 0 AND 0 = 0 (NIET WAAR), 0 AND 1 = 0 (NIET WAAR), 1 AND 0 = 0 (NIET WAAR) en 1 AND 1 = 1 (WAAR).

Android
Android is een (gratis) mobiel operating system, gebaseerd op Linux. Android werd oorspronkelijk ontwikkeld door Android Inc., een bderijf dat later gekocht werd door Google en recentelijk in het bezit is van de Open Handset Alliance. Android maakt het mogelijk om applicaties te bouwen d.m.v. Java, en functie bibliotheken aangeboden via Google. Op dit moment wordt Android hoofdzakelijk gebruikt voor mobiele telefoons en PDAs, maar een aantal NetBook (kleine en goedkope laptops) fabrikanten wil het ook voor hun hardware gaan gebruiken.

Anonymous FTP
FTP welke publiekelijk toegankelijk is. Hierbij log je in met username "anonymous" en als password je e-mail adres.

ANSI (American National Standards Institution)
De organisatie die amerika representeerd in het ISO (Inetrnational Organization for Standardization). Ze werken mee aan de ontwikkeling van standaarden voor codering en signalering t.b.v. computers, telefonie, etc.

Anti-Aliasing
Een techniek, om toch mooie graphics te krijgen bij een lagere resolutie. Bijvoorbeeld bij een cirkel zie je op de computer vaak zogenaamde "trapjes". Door naast deze trapjes een tussen kleur te zetten lijkt het trapjes effect minder erg.

Anti-glare (anti-reflectie)
Refereert vaak naar een monitor beeldscherm die behandeld is om reflecties van andere lichtbronnen te minimaliseren.

AntiVirus
Refereert naar software die je helpt jouw PC tegen virus infecties te beschermen. Dit soort software heeft vaak ook hulpmiddelen om bestaande infecties te verwijderen.

Apache
Begin 1995 heeft een groep webpagina beheerders besloten om de webserver software van NCSA (een HTTP Daemon) aan te passen aan hun behoeften. In de loop van de jaren is Apache, een gratis (Open Source) pakket geworden welke beschikbaar is on Linux, Windows, etc. Op dit moment is het zelfs een van de meest gebruikte webserver pakketten ter wereld.

APE (of Monkey's Audio Lossless Audio Compression Format)
APE bestanden zijn geluidsbestanden die gecomprimeerd zijn met Monkey's Audio Lossless Audio Compression Format. APE comprimeerd dus muziek zonder kwaliteits verlies (in tegenstelling tot b.v. MP3 en Ogg). Zie http://www.monkeysaudio.com/ Ze zijn af te spelen met FooBar2000 (http://www.foobar2000.org/). Soms zit er een CUE file bij, welke de posities van de individuele tracks in het bestand aangeeft.

API
Applications Programming Interface. Een interface die bestaat uit een set van instructies of software-routines, die de gebruiker/programmeur de mogelijkheid geeft om applicaties te bouwen voor bepaalde software of hardware.

APM (Advanced Power Management)
De term voor energiebeheerfuncties, ingebouwd in moderne PC's, die ervoor zorgen dat als een PC niet wordt gebruikt er minder stroom wordt verbruikt door b.v. de harddisk te stoppen of het beeld uit te zetten.

Applet
Een stukje software (vaak erg compact) dat (meestal) geschreven is in Java. Bij de aktivering wordt het applet "gedownload" over het netwerk (bijvoorbeeld over Internet) en vervolgens uitgevoerd op de lokale computer. Afgeleid van het woord "application" (applicatie).

Archie
Een oudere Internet service welke bestanden op FTP servers indiceerd. Het wordt niet veel meer gebruikt door de populariteit van WWW. Je hebt er bovendien een Archie client software pakket voor nodig.

Archive
Als een zelfstandig naamwoord, refereert dit naar een backup van gegevens, vaak in een enkel gecomprimeerd bestand (b.v. ZIP), maar ook naar tape, CD, etc. Als werkwoord refereert dit naar het maken van een backup (archive).

Areal Density
Refereert naar de hoeveelheid data welke per vierkant inch opgeslagen kan worden op een bepaald type materiaal. Vaak gebruikt in relatie tot harddisk. Hoe hoger dit getal, hoe minder materiaal nodig is om een bepaalde hoeveelheid data op te slaan - dus hoe kleiner de harddisk hoeft te zijn.

ARP
Address Return Protocol maakt een koppeling tussen IP-adres en hardware door te vragen om het MAC-adres van de netwerkkaart.

Array
Een afkorting voor een RAID - een stel harddisks die als groep fungeren.

ASCII
American Standard Code for Information Interchange - Spreek uit asl "as-kie". Dit is de standaard voor character weergave, gebaseerd op een set van 256 karakters (letters, cijfers en tekens). De 1e 128 karakters zijn standaard, waarbij de 1e 32 karakters stuurtekens zijn. De daaropvolgende 96 karakters representeren cijfers, letters (hoofd- en kleine letters) en interpunctie tekens. De laatste 128 tekens worden voor verschillende zaken gebruikt welke per platvorm verschillend kunnen zijn.

ASIC (Application-Specific Integrated Circuit)
Appliation Specific Integrated Circuit. Een Integrated Circuit (IC) heet in populair taalgebruik een "chip". Een ASIC is een IC, die ontworpen is voor zeer specifieke functies. Normaalgesproken zouden die functies uitgevoerd worden in software, hetgeen relatief traag is. D.m.v. ASIC?s kunnen specialistische functies ook worden uitgevoerd in hardware, hetgeen leidt tot snelheidswinst.

ASP (Active Server Pages)
Microsoft heeft deze techniek ontwikkeld en gebundeld met hun IIS (Internet Information Services) en PWS (Personal Web Server). Het staat de webpagina bouwer toe om verschillende soorten script talen te gebruiken voor het bouwen van een webpagina. O.a. HTML, VBScript, etc. M.b.v. deze scripts genereerd de server ter plekke een webpagina. De werkelijk gebruikte scripts ziet de gebruiker echter nooit. Deze techniek blijkt meer solide als CGI. Met name in combinatie met databases is dit erg handig (deze woordenlijst maakt gebruik van een database en ASP).

Aspect Ratio
Dit is de verhouding tussen breedte en hoogte van een monitor of TV. Een gewone TV heeft b.v. een Aspect Ration van 4:3. D.w.z. het scherm is 4 eenheden breed en 3 eenheden hoog. Een breedbeeld TV heeft een Aspect Ratio van 16:9 (bijna 5 x 3) waardoor die zwarte randen zichtbaar zijn rond 4:3 films (dit heet Letterbox).

ASPI (Advanced SCSI Programming Interface)
Ontwikkeld door Adaptec, ter betere controle en besturing van SCSI kaarten. Een universele programmeer interface, zodat je ongeacht het type SCSI kaart, men steeds universeel commando's kan versturen. Vaak wordt de ASPI gebruikt in combinatie met CD-brander software zoals CloneCD, Nero, etc.

Assembly Language
Dit is een processor specifieke programmeertaal op een zeer laag niveau waarbij je de processor direct zeer specifieke commando's geeft. Het aantal beschikbare commando' is zeer beperkt, maar door het lage niveau is de programmeur in staat zeer efficiente en zeer snelle software te schrijven. Door de hoge mate van vereistte expertise komt dit steeds minder vaak voor en gebruikt men al sneller talen van een level (niveau) zoals b.v. C, C++, Pascal, BASIC, etc.

AT(X) Form Factor
De specificaties van een moederboard, hoe deze in een PC kast past en welke soort aansluitingen deze heeft. B.v. een AT voeding, een din-5 stekker voor het toetsenbord, geen seriele en parallel aansluitingen op het moederboard, etc. Deze standaard werd ogevolgd door de ATX form factor, waarbij de voeding een andere stekker gebruikt, seriel/parallel/USB op het moederboard zitten en toetsenbord en muis via een PS/2 stekker worden aangesloten.

ATA (AT Attachment)
Beter bekend als IDE, wat refereert naar de IBM-AT (Advanced Technology) PC's waar deze aansluiting voor harddisks als eerste gebruikt werd.

ATAPI (ATA Packet Interface)
Deze interface is onderdeel van EIDE (Enhanced IDE) welke de PC controle geeft over CD-speler en tape-drives m.b.v. de IDE interface.

ATF-3
KPN-benaming voor een netwerk voor analoge mobiele telefonie. ATF-3 is gebaseerd op NMT-technologie.

ATM
1. Asynchronous Transfer Mode. Een schakel-techniek die het mogelijk maakt om snelle ("breedbandige") netwerken te bouwen. ATM kan gebruikt worden om spraak, computerverkeer en video-signalen te vervoeren. ATM is gestandaardiseerd voor verschillende snelheden (vari?rend van 2 Mbit/s tot 2.5 Gbit/s). 2. Automatic Teller Machine. Geldautomaat (pin-automaat). Deze afkorting is in de engelstalige wereld een veel gebruikte afkorting.

Attachement
Deze uitdrukking refereert naar een bestand welke aan een e-mail bericht hangt. Bij de meeste e-mail programma's herkenbaar aan het paper-clipje. Dit bestand moet - voor het verzonden kan worden - naar een tekst formaat worden omgezet met behulp van b.v. UUCODE of MIME.

Aux
De 'auxilary' ofwel de reserve-ingang op een versterker.

AVI (Audio Video Interleave)
Een formaat specificatie van Microsoft voor het opslaan van geluid en/of video, vaak ook "Video for Windows" genoemd. Deze bestanden kunnen met de Media Player worden afgespeeld. Deze bestanden hebben de extensie AVI. Als een dergelijk bestand niet af te spelen is, ontbreekt vaak het zogenaamde CODEC.

AVR
Automatsche Voltage Regulator. Beschermt apparatuur tegen pieken (en soms ook dalen) in de voltages. Met name van toepassing in UPS systemen.

AVR
1) Automatische Voltage Regulator. Een dergelijke schakeling zorgt ervoor dat het voltage binnen een bepaalde range blijft. 2) complexe PIC microcontrollers gemaakt door Atmel.

AXE
De telefooncentrale voor public networks die wordt geproduceerd door Ericsson. De meest verkochte telefooncentrale ter wereld.


We vonden 69 record(s).

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages