Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
100.26.176.111
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Welkom bij onze Woordenlijst.

Hier kun je de betekenis zoeken van veel gebruikte woorden en uitdrukking uit de computer wereld.

Vul hieronder het woord of een deel van het woord in en klik op "Zoeken".

Zoek: Klik hier om de zoekopdracht te starten.

You can also take a look at all the words starting with a particular character, select one below:

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We zoeken woorden die nog niet in de lijst staan, mail ons dus woorden die je hier niet kunt vinden en ik zal proberen de uitleg voor je op te snorren. Woorden die in lijst ontbreken die je wel kent mag je natuurlijk mailen (Engels mag, Nederlands ook).

Woorden die beginnen met "H" ...

Glossary ...


H.261
Naam van een audio/video codec voor lage kwaliteit online conferenties dan wel wel online chatten met of zonder audio en/of video. Dit is overigens een relatief oud codec.

H.263 / i263
Naam van een audio/video codec voor gemiddelde kwaliteit online conferenties dan wel wel online chatten met of zonder audio en/of video. Alternatieve namen: H.263, I.263. Dit is overigens een relatief oud codec.

H.264
H.264 is een MPEG4 Advanced Video codec, ook bekend onder de namen MPEG4 part 10, H.26L, of AVC. Men beweert dat dit codec superieure kwaliteit levert bij een geweldige compressie. Deze coering zou de meest universele codering van allen zijn, en dus geschikt zijn voor streaming video(videoconferencing, online movies, etc) en non-streaming films (DVD's, etc).

H.323
De ITU-T standaard voor het verzenden en ontvangen van multimedia t.b.v. video-telefonie over een standaard TCP/IP netwerk. Hierbij zijn een LAN standaard (hoge kwaliteit video) en een Internet standaard (mindere beeldkwaliteit door de gelimiteerde bandbreedte) gedefinieerd.

Hacker
Iemand die systemen wil proberen te doorgronden puur en alleen om zijn of haar nieuwsgierigheid te bevredigen. Hackers willen graag weten hoe bepaalde zaken werken. Soms is het twijfelachtig hoe legaal bepaalde zaken zijn die een hacker uitvoerd, zoals het inbreken in een computersysteem. Een hacker zal, in tegenstelling tot een Cracker, nooit schade willen aanrichten.

HAL (Hardware Abstraction Layer)
Dit is een laag in het operating system, waarmee de programmeur direct hardware kan aanspreken zodat hij of zij snellere software kan maken. In plaats van een Windows API te gebruiken zou men deze handeling zelf kunnen schrijven wat vaak resulteerd in een veel snellere procedure. Helaas ook heel veel moeilijker om zelf te doen. Voor met name spelletjes is dit van groot belang.

Half Duplex
Van oorsprong werd deze term gebruikt om aan te geven dat een modem niet instaat was tegelijk te ontvangen en te verzenden. Zie ook full duplex.

Hard Copy
Informatie welke is uitgeprint op papier.

Hard Drive (HD)
Harde schijf. Hard Drive is een ander woord voor Hard-disk of Harde schijf. Zie HDD.

Hard Reset (Hardware Reset)
Dit is een reset, welke een herstart van een apparaat veroorzaakt. Dit apparaat kan een computer, PC, of ander apparaat zijn. Soms is dit nodig als b.v. een computer echt vast is gelopen. Vaak gebeurt dit door een bepaalde knop (niet op het toetsenbord) die vaak de RESET lijn van de CPU en GDN (aarde) met elkaar verbind.

Hardware
Dit zijn de fysieke, tastbare delen van een computer systeem zoals de computer zelf, de muis, het toetsenbord, de monitor, een printer, geheugen, de harddisk, etc. Zie ook Software

Hardware acceleration
Hardware versnelling; in computers wil dit zeggen dat men hardware gebruikt om bepaalde functies uit te voeren die voorheen of normaal gesproken in software werden uitgevoerd. Het doel hierbij is dat de functie sneller wordt uitgevoerd, en/of de processor minder belast wordt.

Hash (hashen)
Hashen of hashing is het berekenen van een waarde over data voor veiligheids redenen of om te controleren dat data compleet is. Een hash waarde wordt berekend over een aanal karakters of nummers mbv een specifieke formule. De waarde die hieruit volgt is aanzienlijk kleiner dan de oorspronkelijke data. Het is zeer onwaarschijnijk (maar niet onmgelijk) dat een zelfde waarde volgt uit 2 verschillende teksten.

Hash table
Een tabel met "hash" waarden, over het algemeen om zoek opdrachten te versnellen. Bijvoorbeeld een hash-table in een woordenboek zou bijvoorbeeld een lijst met letters zijn met daarbij de pagina waar deze letter begint. Zo hoeft de computer niet door het hele woordenboek te zoeken, maar zal eerst de hash-table bekijken en van daaruit meteen naar de gewenste letter door springen.

HCL (Hardware Compatibiliteits Lijst)
Lijst van computers en randapparatuur, welke door Microsoft getest zijn om samen te werken met een bepaalde Windows versie. Hardware die niet in deze lijst staat kan wel goed werken onder de genoemde versie van Windows, maar Microsoft geeft daar geen garanties voor.

HDD (Hard Disk Drive)
Een apparaat (vaak in de PC kast geplaatst) welke gegevens van de computer kan opslaan. Net als een diskette, echter nu in een gesloten systeem met over het algemeen inflexibele (hard) disk of disks. Door het gesloten systeem is men in staat nauwkeuriger om te gaan met de disk. Hierdoor kan er niet alleen meer op een disk, maar gaat het lezen en schrijven veel sneller.

HDMI
High-Definition Multimedia Interface; De opvolger van DVI, maar een stuk compacter en lijkt een beetje op een USB connector, met als doel om video over te dragen (bv van DVD speler naar TV). Het heeft dezelfde signalen als een DVI stekker met als toevoeging de optie om een Dolby Digitaal Surround signaal te gebruiken. Daarnaast kan HDMI de kopieer beveiliging HDCP gebruiken waardoor het kopieren van digitaal signaal moeilijk wordt. Beeld kwaliteit kan en kan ook niet beter zijn als bv component video en/of DVI video.

HDML (Handheld Devices Markup Language)
Zie WML (Wireless Markup Language).

HDSL (High bit-rate DSL)
Een vorm van DSL die T1 (1.5 Mbps) of hogere snelheden biedt. HDSL is bedacht als vervanger van T1 verbindingen, waarbij HDSL minder bandbreedte vereist door de manier waarop het gecodeerd wordt. Zie ook T1.

HDTV
High Density Television, breedbeeld, gebruikt een aspect ratio van 16:9 om het orginele film formaat beter te benaderen zoals dat in de bioscoop gebruikt wordt.

HDTV (High Definition Television)
Een televisie standaard die minstens 2 maal zo veel lijnen gebruikt (dus een hogere resoultie biedt) bij een 16:9 aspect ratio, in tegenstelling tot de analoge standaard die bedoelt is 4:3 beeld. In Japan gebruikt men een analoge versie van HDTV, in Amerika gebruikt men een digitale variante van HDTV ook bekend als DTV. De amerikaanse standaard ondersteund MPEG2, terwijl de europeese standaard ook MPEG4 ondersteund.

Heap
Meestal een stuk geheugenruimte wat door een programma geclaimed wordt. Binnen deze gereserveerde ruimte kan het programma naar hartelust gebruik maken van de beschikbare ruimte.

Heatsink
Dit is een koel-element (koel-rib) welke op de CPU geplaatst wordt. Op een dergelijk element wordt vaak ook een ventilator (HSF) geplaatst om efficienter de warmte af te voeren. Het gebruik van ribben is gedaan zodat de totale oppervlakte van het element een stuk groter wordt, waardoor de lucht meer warmte kan afnemen. De meeste elementen zijn van aluminium (goedkoop en niet zwaar). Koper is een stuk efficienter, maar ook een stuk duurder.

HEL (Hardware Emulation Layer)
Een stukje software om hardware-features te emuleren als een bepaalde feature in de hardware van jouw PC niet aanwezig is. Zo kan de software geen hinder ondervinden van het ontbreken van deze ene feature.

Help Desk
De helpdesk is er om een organisatie te onderdsteunen en te helpen bij problemen met b.v. computers en telefoons. Naar hun eigen zeggen werken ze lange dagen, worden ze door iedereen aangevallen, krijgen ze een honger loontje en, naar zeggen van de klant, weten vaak geen antwoord voor jouw vraag.

Heuristics
Een set regels, ontwikkeld om een specifiek probleem op te lossen als er geen standaard algortime denkbaar is. B.v. als we de vraag stellen "Wanneer eet je?", en jij zou antwoorden "Als ik honger heb.", dan wil dat zeggen dat je altijd meteen gaat eten als je honger hebt. In plaats daarvan ga je in werkelijkheid anders te werk. Je ontdekt dat je honger hebt, je kijkt in wat voor situatie je bent en of je aan eten kunt komen. Zoals je kunt bedenken: Heuristics zijn belangrijk voor kunstmatige intelligentie.

Hex (Hexadecimaal)
Dit refereert naar een getallen stelsel gebaseerd op 16 nummers, in tegenstelling tot ons gewone getallenstelsel waar we slechts 10 nummers gebruiken. Naats de standaard 10 cijfers, 0-9, worden er nog de lettere A-F gebruikt voor de nummers 10-16. Dus een 1 cijferig hexadecimal nummer heeft een waarde tussen de 0 en de 15 (waarbij F=15). Een getal bestaande uit 2 vijfers kan zo een waarde hebben tussen 0 en 255. Waarbij b.v 10 (hex) gelijk is aan 1*16 + 0*1, en FF gelijk is aan 15*16 + 15*1), etc. Hexadecimaal getallen worden vaak gebruikt omdat ze makkelijk te vertalen zijn naar bits. Vaak wordt er een dollarteken voor het nummer gezet om aan te geven dat het een hex getal is, dus b.v. $10 en $FF.

Heximaal getallensysteem
Zie Hex.

Hibernate (Winterslaap)
De computer staat het de grbuiker toe, alle gegevens uit het geheugen op harddisk te zetten, waarna de computer uit gaat. Als men dan de computer weer start, wordt alles van de harddisk meteen weer terug in het geheugen gelezen zodat de gebruiker meteen weer terug is waar hij of zij gebleven is. De oorspronkelijk Hibernate functie gebruikt tijdens het 'slapen' geen stroom. Er zijn varianten die dan toch nog een heel klein beetje stroom verbruiken, maar starten daardoor verbluffend veel sneller.

Hidden Surface Removal
Zie Z-Buffer.

Hierarchische relatie
De relatie tussen elementen waarbij lagere niveau's ondehevig zijn aan hoger niveau's. Je kunt dit zien als een hierarchie waarbij de koning boven de hertog staat, die weer boven de gewone man staat.

High Color
De naam die Apple gegeven heeft aan een 16-bits kleuren diepte van het beeldscherm (of te wel 65.536 kleuren).

Hinting
De actie waarbij de computer hints laat zien, bijvoorbeeld de kleine gele ballonnetjes die je een hint geven wat de functie is van bepaalde GUI elementen.

Hits
Een aantal bezoeken dat een internetpagina gekregen heeft, iedere keer als een pagina opgehaald wordt komt er 1 hit bij.

HKey (HiveKey)
Dit is een deel van de registry, waarbij de HKEY gezien kan worden als een soort directory binnen de registry boom. In een dergelijke hive (groep) staan gegevens die op de een of andere manier met elkaar in verband gebracht kunnen worden. B.v. HKEY_CLASSES_ROOT, HKEY_CURRENT_USER, etc.

Holografische Opslag (Holographic Storage)
Een vorm van data opslag waarbij alle drie de dimensies gebruikt worden. In de huidige techniek worden slechts 2 dimensie gebruikt, simpel gezegd: bij een CDRom kan de laser van links naar rechts en van voor naar achter. Met de derde dimensie, van boven naar beneden, kan men heel veel meer informatie opslaan.

Home Computer
Dit is een term die gebruikt werd voor de eerste computers die geschikt waren voor thuis gebruik (rond 1978 ? 1984). We bedoelen daarmee niet de Intel gebaseerde PC's, maar eerder de computers zoals de Commodore 64 en VIC20, de ZX-81 en de Atari computers.

Homepage
Een homepage (thuis-pagina) wordt een pagina bedoelt op het World Wide Web (het Wereld Wijde Web). Veelal wordt hiermee de eerste pagina op een website bedoelt. Als je naar een website gaat, is dit vaak de eerste pagina waar een browser naar toe gaat. De webserver bepaald welke pagina dit is, b.v. index.htm, index.html, default.htm, etc.

Honeypot (Honingpot)
Dit is een systeem welke bewust "open" gelaten wordt om hackers te lokken en te laten inbreken. Op die manier kan de systeem administrator kijken hoe er ingebroken wordt en welke methoden de hacker daarvoor gebruikt.

Hop
Een kleine sprong, een huppeltje. Met betrekking tot netwerken (met name het Internet) wordt hiermee bedoelt het sprongetje van server A naar server B. Het Internet is een soort spinnenweb. Als men van punt A (b.v. jouw thuis computer) naar Weethet.nl wilt gaan, dan zal de verbinding langs verschillende knooppunten "hoppen".

Host
Een computer die andere machines toegang verleent als ze zichzelf aanmelden en die deze machines gebruik laat maken van specifieke hard- of software. Ookwel Server.

Host
Een algemene term voor een computer of programma die resources (middelen) ter beschikking stelt, veelal over een netwerk. Bijvoorbeeld een webhost, die webpagina's "host" zodat anderen die pagina's kunnen bekijken.

Host adapter
Een adapterkaart die een bepaalde functie "host", over het algemeen bedoelt men daarmee een SCSI adapter.

Hosts
Een bestand welke door Windows gebruikt worden, zoals MLHosts, waarin IP adressen gekoppeld worden aan namen van machines (hosts) in een, vaak klein, netwerk waarin zich geen DNS of WINS server bevindt.

Hot Spare
Een harddisk in een RAID configuratie die niks doet tot een van de andere disks in de RAID configuratie het begeeft. De Hot Spare neemt dan meteen de activiteiten van de kapotte disk over. Je kunt daarna de kapotte disk verwijderen en deze nieuwe disk de Hot Spare maken. Hot Spare komt het meeste voor bij RAID 5, maar ook bij RAID 1 en RAID 10.

Hot-pluggable
Dit is hetzelfde als hot-swappable, maar hiermee suggereerd men dat de connector ook nog eens eenvoudig is, b.v. een USB connector.

Hot-swappable
Mechanisme waarbij je apparaten kunt aansluiten en loskoppelen terwijl de PC aanstaat. Vaak refereert dit aan harddisks die men kan wisselen terwijl de computer aanstaat. Meestal SCSI/RAID gebaseerd.

HPA (High Performance Addressing)
Een techniek voor passieve LCD schermen waarbij de recatie tijd een stuk beter is. Ook HPA schermen hebben nog steeds last van contrast problemen die een passief scherm minder van kwaliteit maken in vergelijk met een TFT LCD scherm.

HSDRAM (High-Speed SDRAM)
Vorm van SDRAM geheugen, gefabriceerd door Enhanced Memory Systems. Het is ontwikkeld om op een snelheid van 150Mhz of hoger, bij een CAS 2, te werken.

HSF (Heatsink Fan)
Ventilator zoals deze bij een Heatsink gebruikt wordt om een beter luchtstroom tot stand te brengen waardoor de koeling beter verloopt.

HTML (Hyper Text Markup Language)
Soort standaard programmeer-taal om informatie-pagina?s op het WWW (Internet) samen te stellen en om "hyperlinks" (aktiveerbare verwijzingen naar andere documenten) mogelijk te maken.

HTTP (Hyper Text Transfer Protocol)
Protocol in Internet dat het mogelijk maakt om WWW -pagina?s zichtbaar te maken.

HTTP-daemon
Webserver software. Voorbeelden: Personal WebServer (PWS), Apache, etc.

HTTPS (Secure HyperText Transfer Protocol)
Variant van HTTP waarbij beveiliging een grote rol speelt. Normaal gaat HTTP over poort 80, terwijl HTTPS over poort 443 gaat.

HVS (Hue, Value, Saturation)
Een manier om kleur karakteristieken uit te drukken, waarbij Hue (kleurnaam, golflengte), Value (helderheid: licht/donker) en Saturation (Kleur verzadiging, contrast) worden aangegeven.

Hyper Threading (HT)
Hyper-Threading is Intel's trademark voor hun implementatie in Pentium 4 processoren (alleen bepaalde modellen!) waarbij een processor meerdere taken tegelijk kan uitvoeren. Hierbij wordt een deel van de processor dat even niets aan het doen is, handig ingezet om toch zinvol werk te verrichten. Voordelen van HT is dus het uitvoeren van meerdere zogenaamde threads op hetzelfde moment. Hierdoor kan het systeem vlotter lopen. Een verbetering in performance/prestatie varieert (mits de software is geoptimaliseerd hiervoor) van 15 tot 30%. Het systeem (bv. Windows) "ziet" 2 processoren waardoor programmas die geschreven zijn voor meerdere processoren hier gebruik van kunnen maken. Let wel op dat Windows (NT, 2000, XP) en het programma dit dus moet ondersteunen.

Hyperlink
Een Hyperlink, vaak gewoon "link" genoemd, wordt gebruikt om vanuit een document (b.v. een Internet pagina) naar een andere document of naar een andere positie binnen dit document te springen. Dit laatste heet ook wel een "named anchor". Vaak is een deregelijke link te herkennen aan de blauwe tekst met een streepje eronder.

Hypertext
Tekst formaat waarbij men Hyperlinks kan gebruiken om naar een andere document of binnen hetzlefde document te springen.

HyperTransport
Een industrie standaard, ontwikkeld door AMD, voor het verbinden van verschillende interfaces in de PC. Deze standaard bijzonder snel en staat een snelheid van 6.4 Gbps toe.

Hz (Hertz)
Een maat voor snelheid, in de zin dat 1 Hz betekend 1 keer per seconde. 1 megahertz betekend 1 miljoen maal per seconde. Hz wordt o.a. gebruikt voor geluid (toonhoogte) en processor snelheid (aantal instructies per seconde).


We vonden 60 record(s).

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages