Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
35.175.191.46
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Op deze pagina geef ik kort aan hoe je een film opslaat op CD's (CDR of CDRW) of DVD's (DVD-R, DVD-RW, DVD+R of DVD+RW). Daarbij kijken we onder andere naar de meest voorkomende formaten. Bij ieder formaat vind je links die je op weg helpen dit zelf te doen

De opslag van films is afhankelijk van :

  • De gebruikte CODEC (MPEG1?MPEG2?DivX?)
  • Het gewenste resultaat (Bijvoorbeeld alleen voor PC gebruik of voor het afspelen op een DVD speler)

Er zijn ook andere media als CD's en DVD's beschikbaar, zo zou je een film kunnen terug spelen op een DV tape, maar dit behandelen we niet op deze website. Misschien iets voor de toekomst.

Video ...

Opslaan van de films ...

Download het DivX codec hier!

   
Standaard PC CDROM
Een DivX film kan men op verschillende type media opslaan. De meeste gebruikers doen dit op een standaard computer CDRom (ISO9660) al dan niet gebruik makende van het Joliet formaat.

Nadat je een DivX hebt gemaakt, kopieer je het gewoon op een CDRom zoals je dat met andere computer bestanden dat ook zou doen. Vergeet niet te kijken of het bestand wel op de CD past (probeer onder de 700 Mb te blijven). Voor meer details hoe je zelf een CD brandt, verwijs ik je naar "Hoe maak ik zelf een CD" en "Hoe maak ik een computer data CDRom".

Uiteraard hebben we ook pagina's hoe je een DivX maakt van een DVD: Introductie, omzetten m.b.v. DVDx of m.b.v. FlaskMPEG (methode 1, methode 2 en methode 3).

Merk op: vaak wordt de extensie ".AVI" gebruikt voor DivX bestanden, sommige mensen gebruiken ook wel de extensie ".DIVX".

 

 

MicroDVD

MicroDVD is als extra toevoeging op deze standaard CDRom, door TiaSoft bedacht een eigen "standaard". Hiermee men ondertiteling, meerdere talen en andere speciale zaken, die je vaak bij DVD's terug ziet, kunt gebruiken. MicroDVD maakt gebruik van DivX films.

De ondertitels zijn in een gewoon tekst bestand geplaatst. Hiervoor kun je de handleiding lezen: Hoe rip ik tekst gebaseerde ondertitels en Hoe maak ik zelf een MicroDVD.

De gebruikte ondertitels zijn ook weer te geven met b.v. VobSub. Daarbij komen we bij de vraag Hoe rip ik ondertitels met VobSub? en Hoe gebruikt ik VobSub?

Merk op: vaak wordt de extensie ".AVI" gebruikt voor DivX bestanden, sommige mensen gebruiken ook wel de extensie ".DIVX".

 

 

MPEG 1/2 - Geschikt voor VideoCD, Super VideoCD en DVD

     
 
VCD

VIDEOCD is een CD formaat die speciaal bedoeld is voor video, en dan met name het MPEG-1 film formaat. Geavanceerde authoring software (Ja, ook Nero kan dit) helpt je bij het maken van interactieve CD's (optioneel).

Bijna alle DVD spelers en PC's (b.v. met PowerDVD of de Windows Media Player) kunnen dit formaat weergeven.
Het nadeel aan dit formaat is echter dat de kwaliteit niet de beste is.
Op 1 CDRom kun je ongeveer 1 uur aan film opslaan.

Meer over DVD's converteren naar VideoCD lees je op deze pagina's: Introductie, omzetten m.b.v. DVDx, of de methode m.b.v. FlaskMPEG en Cinema Craft Encoder en m.b.v. DVDx en Videoserver plugin.

DivX films zijn ook eenvoudig om te zetten naar VideoCD met behulp van MainConcept MPEG Encoder.

 

 

 
SVCD

SUPER VIDEOCD is een uitbreiding (door Philips) op het VideoCD formaat, die gebruik maakt van films in het MPEG-2 formaat. Geavanceerde authoring software (Ja, ook dit kan Nero) helpt je bij het maken van interactieve CD's (optioneel).

Veel DVD spelers, maar niet allen, kunnen dit formaat afspelen. De meeste PC's (met behulp van speciale software, b.v. PowerDVD) kunnen dit ook weergeven.
It offers an excellent image quality.
One CDRom can hold approximately 1 hour of film.

Meer over DVD's converteren naar Super VideoCD lees je op deze pagina's: Introductie, omzetten m.b.v. DVDx, of de methode m.b.v. FlaskMPEG en Cinema Craft Encoder en m.b.v. DVDx en Videoserver plugin.

DivX films zijn ook eenvoudig om te zetten naar VideoCD met behulp van MainConcept MPEG Encoder.

 

 

 
XVCD

EXTENDED VIDEOCD is een niet officiele variant op VideoCD en/of Super VideoCD. Hierbij wordt soms MPEG-1 maar soms ook MPEG-2 formaat gebruikt. De meeste authoring tools ondersteunen dit formaat niet omdat het niet een vast gedefinieerde standaard is.

Erzijn bijna geen DVD spelers die dit af kunnen spelen! PowerDVD zal de meeste varianten wel afspelen, soms moet je echter PowerDVD installeren en de film vervolgens met de Window Media Player afspelen.
Dit formaat zou een goede kwaliteit kunnen leveren - het is net wat je instelt.
Omdat dit geen standaard formaat is, kan men moeilijk zeggen hoeveel film er op een enkele CD past.

In principe zijn dezelfde technieken als bij VideoCD en Super VideoCD gebruikt worden van toepassing.

 

 

 
PC data CDRom

ISO 9660 is ook een manier om een MPEG film (MPEG1, MPEG2, DivX) op een standaard computer-data CDRom op te slaan. Voor meer details hoe je zelf een CD brandt, verwijs ik je naar "Hoe maak ik zelf een CD" en "Hoe maak ik een computer data CDRom".

Nadeel: weinig DVD spelers kunnen hiermee overweg. Een PC heeft hier in principe geen problemen mee.

Merk op: Voor MPEG bestanden, of dit nu MPEG1 of MPEG2 is, wordt vaak de extensie ".MPG" of ".MPEG" gebruikt.

MPEG bestanden maken gaat ook weer op dezelfde manier als voor VideoCD en Super VideoCD.

 

 

 
Beschrijfbare DVD's

DVD-R(W) of DVD+R(W) zijn nieuwe manieren om films op te slaan. Helaas heb ik niet zo'n brander dus ontbreekt me de kennis en ervaring om hier wat over te schrijven. Mocht je me hierbij kunnen helpen, dan hoor ik dat graag!

Ik weet wel (door veel te lezen) dat we te maken hebben met twee kampen. Het DVD-R formaat - die ideaal zou zijn voor standaard DVD spelers, en het DVD+RW formaat dat het beste zou zijn voor computer data. Helaas zijn er nu nog geen schrijvers die beide formaten ondersteunen.

Merk op: intussen is de eerste DVD brander verschenen die zowel DVD-R/RW als DVD+R/RW aan kan, het betreft een brander van Sony. Meer merken en modellen zullen volgen.

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages