Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.239.91.5
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina...

Ondertitels weergeven met VobSub ...

Een DVD rippen is allemaal leuk en aardig, maar de ondertitels meenemen is ook best handig. Op deze website leg ik al uit hoe rje ondertitels ript naar tekst bestanden, en hoe je ondertitels ript in het originele formaat, ondertitles kun je ook downloaden van websites als NLondertitels.com of SubNet.

VobSub is een zogenaamde DirectX filter welke AUTOMATISCH start. Dat wil zeggen dat deze, bij het vinden van ondertitels, deze mengt met het beeld van de film. VobSub ondersteund tekst gebaseerde ondertitels (srt, sub, psb, smi, ssa, ass) en afbeelding georienteerde ondertitels (idx+sub/rar), en dan ook nog eens de keuze uit meerdere talen (indien aanwezig). Weergave van ondertitels m.b.v. VobSub werkt met de meeste Windows programma's zoals b.v. de Windows Media Player, PowerDivX en zelfs soms bij het omzetten van DivX naar MPEG (m.b.v. MPEG Encoder door MainConcept).

Je kunt de meest recente versie van VobSub downloaden van hun website of gewoon van de WeetHet download pagina.

Merk op: Lees eerst de disclaimer aangezien ook ondertitels waarschijnlijk onderhevig is aan auteursrechten!

Tip: kijk eens op deze websites voor ondertitels: NL-Subs (nederlands), Black Phantom (nederlands), and SubPage (meerdere talen).

Subtitles with VobSub

Downloaden en installeren van VobSub

Natuurlijk hebben we VobSub zelf nodig. We kiezen daarvoor de volledige versie (FULL) van VobSub, aangezien we dan meteen de juiste programma's daarbij krijgen voor het rippen van ondertitels. Zoals eerder al gezegd, je kunt het van WeetHet downloaden of van de VobSub homepage.

After downloading the FULL version, double click the EXE file. In case you downloaded the zipped file, then first unpack it using WinRar or WinZip.

VobSub - Start setup door dubbel klikken op de EXE

Volg de stappen zoals het programma dit aangeeft. Als je programma's als VirtualDub hebt, kijk dan of het niet aardig is de plugins voor deze programa's mee te installeren.

Bij twijfel: Vink ALLES aan zodat ALLES geinstalleerd wordt!

Film en ondertitels voorbereiden

Voordat we ondertitels kunnen zien bij de film, moeten we er voor zorgen dat de bestandsnamen overeenkomen met die van de film (AVI/MPG). Op deze manier ziet VobSub namelijk dat er ondertitels zijn. Als voorbeeld nemen we even aan de onze film MIJNFILM.AVI heet. Daarom moeten we de bestanden een andere naam geven: MIJNFILM.SRT, MIJNFILM.SUB, MIJNFILM.PSB, MIJNFILM.SMI, MIJNFILM.ASS voor tekst gebaseerde bestanden, of MIJNFILM.IDX en MIJNFILM.SUB of MIJNFILM.RAR voor ondertitels die gebaseerd zijn op de video strips (subpictures).

Merk op: Gecomprimeerde ondertitels (comprimeer MYMOVIE.SUB naar MYMOVIE.RAR) leveren soms problemen. Je moet hiervoor de juiste versie van UNRAR.DLL hebben die je kunt downloaden op de WinRar Website. Als de gecomprimeerder ondertitels niet werken, download deze dan en pak de EXE uit. Kopieer de UNRAL.DLL naar de C:\WINDOWS\SYSTEM (Windows 9x) of C:\WINDOWS\SYSTEM32 (Windows XP) of C:\WINNT\SYSTEM32 (Windows NT/Windows 2000).

Alle bestanden MOETEN in dezelfde directory staan als de AVI/MPG!

Tip: Op deze website vind je ook Hoe rip ik ondertitels naar tekst bestanden en Hoe rip ik ondertitels in hun originele formaat (video strips).

Film en Ondertitels weergave

Na het installeren van VobSub en de controle van de bestandsnamen, is het nu tijd de film te gaan afspelen.

Persoonlijk adviseer ik PowerDivX NeXtGen te gebruiken voor weergave, aangezien de Windows Media Player soms geen video weergeeft bij DivX gecodeerde films. Dat niet alleen, PowerDivX heeft nog een aantal extra opties zoals het verbeteren van het geluid (volume etc), DirectX filters instellen, etc.

Je kunt dubbel klikken op de AVI om weergave te starten, of door PowerDivX te starten en van daaruit de het bestand te openen. Je kunt het bestand ook op het venster van PowerDivX slepen.

Als de film gestart is, zal er een GROENE PIJL in de SysTray (rechts onderin de hoek van jouw scherm - naats de Windows klok) verschijnen als de ondertitels herkend worden.

VobSub - Ondertitels zijn herkend en geactiveerd

Door met de rechtermuisknop op de GROENE PIJL te klikken, verschijnt het VobSub menu.

VobSub - Menu

In dit menu, kun je behoorlijk wat instellingen doen. In de bovenste helft (waar je "Show Subtitles", "Nederlands" en "Hide Subtitles" ziet) kun je de ondertitels aanzetten ("Show Subtitles") en uitzetten ("Hide Subtitles"). In het bovenstaande voorbeeld is er slechts een ondertitel beschikbaar Nederlands. Als er meerdere talen beschikbaar zijn, dan zijn ook die hier zichtbaar en selecteerdbaar.

Optioneel kun je het video beeld omkeren ("Flipped") - op z'n kop zetten. Ik heb daar nog geen zinvolle toepassing voor gevonden.

In de onderste helft van het menu (in dit voorbeeld "Video Renderer" ... "ffdshow MPEG-4 Video Decoder") staan opties die samenhangen met de verschillende Filters die beschikbaar zijn en gebruikt worden voor de weergave van deze film. Het aantal opties hangt wel af van wat er allemaal op jouw PC geinstalleerd staat.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages