Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
34.239.158.223
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Rippen van DVD's en het maken DivX films ...

Er zijn verschillende manieren om een DVD te kopieren.

De leukste methode voor thuis gebruik is het kopieren naar 1 enkele CD-recordable of CD-rewriteable. We kunnen dit doen met behulp van het DivX;) codec.

DivX van DivX.com is intussen een commercieel product geworden. Als alternatief kun je de Open Source codec XivD gebruiken. Deze is gratis en soms zelf beter wat prestaties betreft. Download deze codec hier.

Kijk op de video-formaten pagina voor de mogelijke resoluties.

Zo wordt opslag niet alleen aantrekkelijk maar ook het meenemen van films op bijvoorbeeld een laptop een stuk eenvoudiger. Ik kopieer op deze manier een DVD zodat ik die mee kan nemen op een laptop en deze - bijvoorbeeld - in de trein of het vliegtuig kan bekijken zonder DVD's mee te hoeven slepen.

Merk op: Vergeet niet de verantwoordelijkheidsverklaring te lezen!

Merk op: WMA wordt soms in combinatie met DivX gebruik, gebruik liever MP3!

Merk op: DivX kan alleen op een PC afgespeeld worden, (Super) VideoCD daarintegen kan op een gewone DVD-speler afgespeeld worden.

Download DivX

Download DivX hier ...

Hoe gaat dit nou in z'n werk?

Het kopieren van een DVD gaat in de volgende basis stappen:

Rippen van een DVD - Stap-voor-Stap

Verschillende programma's (waarvan de meesten Freeware!) kunnen je hierbij van dienst zijn.

Er zijn verschillende manieren van aanpak. Als eerste hebben we daar de nieuwere methoden zoals DVDx en FlaskMPEG 6 dit bieden:

 • DVDx - Lekker makkelijk, alles in 1 keer
 • FlaskMPEG 6 - Ook niet te moeilijk, in 2 eenvoudige stappen ...

Daarnaast hebben we de wat oudere methoden;

 • Methode 1; Kopieer DVD naar harddisk en her-comprimeer video en audio apart.
 • Methode 2; Kopieer DVD naar harddisk en her-comprimeer video en audio tegelijk.
 • Methode 3; her-comprimeer direct van DVD, video en audio tegelijk.

DeCSS en Kopieren naar Harddisk

De meeste DVD's zijn beveiligd tegen willekeurig kopieren en bewerken. Om een DVD te kunnen bewerken moeten we eerst de encryptie (CSS - Content Scrambling System) er af halen. Dit proces noemen we "DeCSS" wat refereert naar het eerste programma dat dit kon.

Oudere rippers, zoals PowerRipper, maken dankbaar gebruik van de weergave van een Software DVD-speler om een video to rippen - maar deze methode is veel te langzaam en omslachtig.

Intussen zijn er verschillende zogenaamde DVD-rippers verschenen, waarvan ik SmartRipper nog de beste vindt.

Dit programma decodeerd de VOB (Video On Demand) bestanden terwijl deze bestanden naar de harddisk worden gekopieerd.

Merk op: De CSS codering is veranderd na de introductie van het programma DeCSS - i.p.v. 1x per DVD wordt er bij nieuwere DVD's meerdere malen van coderingssleutel gewisseld binnen een film. Niet iedere DVD-ripper kan dit aan - gelukkig vormt dit voor SmartRipper geen probleem!

Conversie naar DivX

Na het kopieren van (met name) de VOB files, moeten we ze gaan her-comprimeren naar DivX. De standaard compressie van een DVD is namelijk MPEG2 en geeft een nogal grote Audio/Video file (Vaak rond de 5 Gbyte per film). Om de film nu op een enkele CD te krijgen gebruiken we dus DivX. Als alternatief zou men MPEG1 kunnen gebruiken voor een VideoCD of MPEG2 voor Super VideoCD maar daarvoor heb je altijd nog minimaal 2 CD's nodig voor een hele film.

Voor DivX kun je zelf kiezen welk formaat je wenst te gebruiken. Veel voorkomende formaten zijn:

 • DVD-Formaat 1:1 overnemen
  Voor een PAL film dus meestal 720x576 en voor een NTSC film meestal 720x480.

 • VideoCD-Formaat
  Voor een PAL film wordt dit dan gereduceerd naar 352x288 en voor een NTSC film 352x240.
  Merk op: Gebruik NIET het Super VideoCD formaat, omdat die maar half zo breed is en de meeste afspeel software niet de mogelijkheid biedt het beeld twee keer zo breed te maken! Dat is eigenlijk wel jammer want de kwaliteit is erg goed ...

 • (S)VGA-Formaat
  Omdat DivX vaak op een PC afgespeeld wordt, kiest men ook vaak voor 640x480 voor zowel PAL als NTSC. Persoonlijk kies ik dit formaat NOOIT.

Afwijken van deze formaten kan natuurlijk altijd, maar probeer dat te beperken tot het weghalen van b.v. de zwarte randen.

Na her-compressie naar van video naar DivX is de audio video file nog 1,5 ... 2,0 Gbyte groot. Her-compressie van Audio naar MP3 levert een nog kleiner bestand op die dan uiteindelijke op een gewone CD-recordable of een CD-rewriteable past. Veel gebruikte programma's hiervoor zijn DvDx, FlasKMPEG en VirtualDub. Het resultaat kan vervolgens met Microsoft Media Player (v7 of nieuwer), Playa of MicroDVD afgespeelt worden.

Dat is natuurlijk nog niet alles, want we missen nu nog de ondertiteling, een van de leuke eigenschappen van DVD - het aan/uit zetten van ondertiteling in de taal van jouw keuze (mits de DVD deze ondersteund). Programma's als SubRip en MicroDVD helpen je daarmee: rippen en weergave van ondertiteling. Met OCR-achtig mechanisme kopieert SubRip de ondertiteling naar platte tekst. MicroDVD kan deze tekst vervolgens op verzoek weergeven. MicroDVD ondersteund daarnaast niet alleen ondertiteling maar ook DVD-menustructuren!

Opslaan op CDRom

Een DivX bestand (we gebruiken de extensie .AVI of .DIVX voor deze bestanden) worden net als een normaal computerbestand op CDRom gezet. Kijk bij de pagina "Hoe maak ik een computer CDRom" om uit te vinden hoe je met Nero zo'n CD kunt maken.

Merk op: DivX CD's zijn niet af te spelen door een stand-alone DVD speler!

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages