Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
34.239.158.223
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

DVD naar DivX met DVDx, alles in 1 keer of met de hulp van SmartRipper...

Ook bij DVDx kunnen we onderscheid maken tussen de twee rip methode. Alles in 1 keer (zoals hier beschreven staat) of eerst de DVD rippen met SmartRipper en dan met DVDx het geheel bewerken. Deze laatste geniet mijn voorkeur, maar is niet significant beter (misschien beter in het verwijderen van de encryptie).

Tip: Wil je eerst weten wat is DivX? Kijk dan op de Intro pagina.

Tip: Het apart rippen van ondertiteling is ook aardig, kijk daarvoor op de ondertiteling-rip pagina.

Merk op: Deze methode is getest met Windows 95, 98, 98SE, ME, XP en 2000. Zorg er wel voor dat je DirectX 8.1 geinstalleerd hebt staan!

Merk op: WMA wordt soms in combinatie met DivX gebruik, gebruik liever MP3!

Merk op: voor DivX gebruik, moet men het DivX-codec (de originele 3.11 DivX ;-), XviD of de DivX.com versie) geinstalleerd hebben. Een MP3 codec (zoals die van Radium bijvoorbeeld) is niet perse nodig. Lame zit al bij DVDx bijgesloten voor MP3 compressie (kies Audio="Use Lame"). Mocht je liever de codec van Radium willen gebruiken, stel audio dan in op "Use ACM" en kies het MP3 codec.

Vergeet niet de verantwoordelijkheidsverklaring te lezen!

Merk op: Op Tweaking4All hebben we verbeterde methoden beschreven om DVD's te rippen voor MacOS X, Windows, en Linux (Ubuntu). Je kunt daar ook een oplossing vinden voor het vinden van de juiste titel voor het rippen (ook voor oplossen van het zogenaamde "99 titels" probleem), en tips en trucs hoe je de video encoder kunt optimaliseren.

DVDx ...

Download DivX hier ...

Installeren van DVDx

Je kunt DVDx 1.8 hier downloaden. Pak vervolgens het met b.v. WinRar of WinZip.

Na het uitpakken, vind je het bestand "DVDx20_setup.exe", dubbel klik deze zodat de installatie begint.

Bij de installatie klik je op "Yes", "Next", "Next", "Next", "Install" en uiteindelijk "Finish". DVDx staat nu in "C:\Program Files\DVDx" geinstalleerd.

Stap 1: Speel de DVD af met bijvoorbeeld PowerDVD

Speel een stukje film af met b.v. PowerDVD

Om te "helpen" met het de versleuteling van een DVD - of het zogenaamde "unlocken" van een DVD - spelen we eerst een stukje van de film af met een software DVD-speler zoals PowerDVD. Dus niet alleen het menu bekijken, maar echt een stukje van de film bekijken!

Zet PowerDVD vervolgens Uit (sluit dus de applicatie).

Stap 2: Start DVDx

Dubbel klik het DVDx ikoon in het Start menu van Windows.

Start DVDx

Stap 3: Open de DVD

Je kunt nu twee manieren kiezen om te werk te gaan:

 • Alles met DVDx doen (dat werkt best vaak)
 • Eerst alles van DVD Rippen met SmartRipper en daarna pas met DVDx converteren (dat werkt ALTIJD)

Kies uit het menu "File", de optie "Open DVD root" als je alles met DVDx wilt gaan doen.
Als je alles eerst met SmartRipper hebt geript, kies dan uit menu "File" de optie "Open IFO".

DVDx: open de DVD root of het IFO bestand

Er verschijnt na een seconde of wat een venster waarin we de gewenste video track kunnen kiezen.

DVDx: kies de videotrack die je wilt rippen

Over het algemeen is de langste videotrack gelijk de hoofdfilm. Kies deze en klik op "Select".

Stap 4: Video Input instellingen

Na het kiezen van de gewenste videotrack, komt er meteen een venster op die je de video-input gegevens laat instellen. Hieronder zie je mijn favoriete instellingen voor een Regio 2 PAL film met ondertiteling:

DVDx: Video input instellingen

Voor een detail beschrijvingen van deze opties, zie DVDx Instellingen meer in detail - Video Input Settings.

Merk op: Bij DivX gebruik is het aan te raden "Audio/Video synchronisation" aan te vinken.

In het kort: Kies de juiste taal voor audio (Audio-Track), geef aan of je ondertiteling wenst te gebruiken (SubTitle) en de juiste frame-rate (PAL:25fps, NTSC:29.97).

Als je dit allemaal hebt ingesteld, klik dan op "OK" om verder te gaan.

Stap 5: Video Output Instellingen

Je staat nu in het basis venster van DVDx. Hier zien we meteen de resolutie van de originele film en de speelduur van de film. Zowel de resolutie als de speelduur kunnen zodirect van pas komen.

Tip: Op de pagina "DivX rip intro" vind je meer info over de gebruikelijke formaten voor DivX.

DVDx: Resolutie van het origineel

Kies nu uit het menu "Settings" de optie "Output settings":

DVDx: kies nu het menu "Output settings"

Het venster voor de video output instellingen verschijnt:

DVDx: output instellingen

Ook hier weer legio instel mogelijkheden. Voor details verwijs ik je weer naar de pagina DVDx Instellingen meer in detail - Video Output Settings.

In het kort: neem alles over zoals hierboven, klik bovendien op het knopje "Whole" om aan te geven dat je de hele film wilt omzetten. Voor wat de resolutie betreft: ik kies bijna altijd de oorspronkelijke resolutie van de film, om een zo hoog mogelijke kwaliteit te krijgen. Eventueel verwijder ik de zwarte randen door "Zoom" op "Custom" te zetten. Bij "Export (AVI+Premiere)" is de optie "YUY2" een zeer goed alternatief (zowel RGB24 als YUY2 leveren een zeer goed resultaat).

Audio details:

 • Als je LAME wilt gebruiken.
  Lame zit standaard bij DVDx en is geschikt voor MP3 compressie.
  Kies voor geluid (Audio) de optie "Use Lame" . Klik vervolgens op de knop "Audio Lame". Kies vervolgens de gewenste bitrate (ik kies meestal 96 Kbits of hoger) en kwaliteit (Q1 = hoogste kwaliteit), klik vervolgens op "OK".
  DVDx Lame instellingen


 • Als je een ander MP3 codec wilt gebruiken.
  Je kunt natuurlijk ook een ander codec kiezen zoals die van Radium - vergeet dan niet dat deze natuurlijk wel geinstalleerd moet staan. I.v.m. timing problemen, is het codec van Frauenhof niet te adviseren, Radium kent dit probleem niet.
  Kies voor geluid (Audio) de optie "Use ACM". Klik vervolgens op de knop "Audio ACM". Kies de gewenste codec ("MPEG Layer 3" voor het Radium codec) en de gewenste bitrate (ik kies meestal 96 Kbits of hoger), klik vervolgens op "OK".
  DVDx: Instellingen voor een extern Audio codec

Video Details

Klik op de knop "Video Codec". Hier selecteren we de gewenste video codec.

DVDx: Selecteer DivX - hier het originale ;-) codec DVDx: Selecteer DivX - hier het codec van DivX.com
het originele DivX ;-) codec en het Pro codec van DivX.com

Hier zijn legio selecties mogelijk. Bij het originele DivX ;-) codec (links) probeer ik het altijd eerst met het LOW-MOTION codec.

Bij het DivX.com codec kun je deze optie niet kiezen, alleen de bitrate en wat extra toeters en bellen zoals meerdere passes (hoe meer passes, hoe beter de kwaliteit - maar ook hoe langer het duurt).

De "Configure..." knop laat deze instellingen zien.

Bij het DivX ;-) codec zet ik compression control altijd op 100 (crispness). Verder laat ik "Keyframe every 10 seconds" staan zoals het is. Verander ook NIKS aan "Smoothness".

Aangezien niet iedere film even lang is (speelduur in minuten), zullen we nu moeten uitrekenen hoe hoog de bitrate mag zijn om de film op een enkele CDR/CDRW passend te krijgen. Hoe hoger de bitrate, hoe beter het video-resultaat, maar ook hoe groter het AVI-bestand.

"Data Rate (Kilobits per Second)" (bitrate) kan daarom veranderd worden. Zie de "Bitrates" pagina voor details. In ons voorbeeld duurt de film 80 minuten. Op een CDR of CDRW van 80 minuten moeten we daarom een bitrate van 1145 Kbps hanteren (download de WeetHet Bitrate Calculator hier). Na aanpassing van de bitrate kiest men "OK" om terug te keren naar het codec selectie scherm.

Selecteer "OK" als je klaar bent zodat je weer terug bent bij het "Output Settings" scherm.

Klik op de "Apply" knop om verder te gaan.

Stap 6: Start de conversie

Kies nu eerst uit het menu "File" de optie "Select Output". Hier kunnen we naam en plaats opgeven van het te maken DivX bestand.

DVDx: instellen van de naam van het bestand

Als je in het nu opkomende venster op de "Browse" knop klikt, kun je gaan bepalen waar het bestand heen moet. Je hoeft alleen het voorste deel van de naam op te geven. Extensies (zoals ".avi") worden er door DVDx zelf bij gezet. Klik op "OK" als je klaar bent.

Je bent nu weer terug gekomen in het basis scherm van DVDx. Rechts boven het midden zie je een knopje "Encode". Dit start het converteren. Klik hierop.

Stap 7: Wachten ...

We moeten nu gewoon rustig wachten tot de conversie klaar is. Hieronder zie je een snapshot van de conversie in aktie en de bovenkant van het schermpje als de conversie klaar is.

Onze voorbeeld film deed er 3 uren en ongeveer 50 minuten over om een film van ongeveer 80 minuten om te zetten met behulp van DivX 5.0 en Radium MP3 codec. Dit betreft het resultaat op een AMD Athlon 1300 Mhz machine.

DVDx: De conversie in aktie ...
DVDx: Conversie is klaar ...

Tip: Mocht het eindresultaat in de Windows Media Player alleen geluid afspelen, gebruik dan een DivX player zoals "The Playa" - die geeft dit wel correct weer.

Het resultaat kun je op een gewone computer CDRom branden met Nero.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages