Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
100.28.227.63
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

On this page...

Ripping van ondertiteling met VobSub.

Er zijn in principe twee manieren om ondertiteling te rippen. De meest gebruikte methode is m.b.v. OCR (Optical Character Recognition). Dit wil zeggen dat de video strips voor de ondertitels omgezet worden naar gewone tekst bestanden. Je kunt hier meer over lezen op de Rippen van ondertitles naar tekst pagina.

De tweede manier is veel eenvoudiger en veel nauwkeriger: we kopieren gewoon de video strips naar harddisk zodat programma's als VobSub ze dan over het video beeld van de film kunnen mengen tijdens film weergave. Deze methode wordt hier beschreven.

Een erg leuke eigenschap hier is dat ALLE talen geript worden! D.w.z. dat als een DVD b.v. Nederlands, Engels, Frans en Duits ondersteund wat ondertitels betreft, deze ook mee geript worden in dezelfde file! Bij het bekijken van een film, kan men dan met VobSub de gewenste taal aan klikken.

Merk op: Lees eerst de disclaimer! Het rippen van ondertitels kan onderhevig zijn aan auteursrecht!

Download DivXMPEG-1 & MPEG-2 video

Download DivX hier ...

Overzicht

Introductie ...

Normal gesproken, op een DVD met ondertitels, worden ondertitels opgeslagen als afbeeldingen op de DVD. Deze worden dan later - bij weergave - over de film heeb gemengd. Zo kan men eenvoudig meerdere ondertitels opslaan op een DVD.

Het voordeel is dat de DVD speler dan zelf niet de karakters moet genereren en dat de tekst in het formaat verschijnt zoals de filmmaker dit gedacht heeft.

Een nadeel is dat deze methode iets meer ruimte in beslag neemt in vergelijk met platte tekst.

Voor we verder gaan; Je hoeft de film nog niet te hebben omgezet naar b.v. MPEG1, MPEG2 of DivX. Dat kan later ook nog. Het is wel aan te raden de film eerst naar harddisk te rippen!

Wat we nodig hebben ...

Uiteraard hebben we VOLLEDIGE (= FULL) versie van VobSub nodig, aangezien daarbij de juiste tools zitten. Je kunt het downloaden van WeetHet of van de VobSub homepage waar je altijd de meest actuele versie vindt.

Na het downloaden van de FULL versie, dubbel klik je de EXE. Voor het geval je de ingepakte versie hebt, dan heb je WinRar of WinZip nodig om dit uit te pakken.

VobSub - Start setup door dubbel klikken op de EXE

Volg de stappen zoals het programma dit aangeeft. Als je programma's als VirtualDub hebt, kijk dan of het niet aardig is de plugins voor deze programa's mee te installeren.

Bij twijfel: Vink ALLES aan zodat ALLES geinstalleerd wordt!

Na de installatie van VobSub, overweeg dan om eerst de DVD naar harddisk te rippen.

Rippen van de ondertitels

Het klinkt misschien allemaal erg ingewikkeld, maar dat is het niet.

Afhankelijk van de VobSub versie die je geinstlleerd hebt staan, vind je in het Windows START menu een snelkoppeling (START - PROGRAMMAS - VOBSUB - VobSub Configure). Start deze "VobSub Configure" applicatie.

Als deze snelkoppeling NIET bestaat, open dan een DOS venstertje en ga naar de directory waar VobSub in geinstalleerd staat (standaard is dit C:\Program Files\VobSub) en type daar: rundll32.exe vobsub.dll,Configure

Beide methoden starten de VobSub configure tool.

VobSub - De configure tool van VobSub voor het rippen van ondertitels

Klik de "Open..." knop, waarna de volgende bestandsdialoog verschijnt.

VobSub - Open de IFO file van de Dgeripte DVD

Bij "Files of type" kies je het type "IFO and VOBS, for creating IDX/SUB (*.IFO)". Vervolgens ga je naar de directory van de (geripte) DVD files. Normaal gesproken verschijnt er nu maar 1 IFO bestand. Kies dit bestand en klik op "Open" knop (of dubbel klik het bestand).

VobSub vraagt vervolgens waar je de resultaten wenst op te slaan. Meestal doe ik dat in dezelfde directory als waar de geript DVD staat. Ik ga daar naar toe door in de lijst te klikken. Vervolgens klik ik dan op de "Make New Folder" knop. Er verschijnt dan een nieuwe subdirectory met de naam "New Folder". Klik hier 1 keer op en druk op de F2-knop. Hierdoor kun je een nieuwe, zinvollere, naam invoeren, b.v. "rippedsubs". Klik op "OK" als je naam hebt aangepast en klaar bent met jouw keuze.

Er verschijnt weer een popup, de popup voor PGC (ProGram Chain) ... Normaal gesproken zijn deze instellingen goed. Klik "OK" om verder te gaan.

VobSub - Selecteer de gewenste PGC

Hiernaa gaat VobSub de ondertitles indexeren.

VobSub - indexeren van de ondertitels

Het kan even duren, alles hangt af van de complexiteit van de ondertitels en de snelheid van jouw PC. Mijn laptopje doet er een kleine minuut over (een Sager 5660 - Pentium 4 @ 2.8 Ghz).

Een minuutje of zo later, laat VobSub zien dat het klaar is met indexeren.

Tip: als het programma een "Bad Header" error geeft bij geripte files die op harddisk staan, probeer de ondertitels dan van de originele DVD te halen. Speel daarvoor wel eerts de DVD af met DVD software zoals PowerDVD.

VobSub - Klaar met indexeren van ondertitles

Nu gaan we verder met de volgende stap: Aanmaken van ondertitel bestanden.

Klik op de "OK" knop, en het volgende venster zal verschijnen:

VobSub - Selecteer de gewenste ondertitel taal

We moeten eerst de gewenste taal selecteren, gebruik daarvoor de lijst die te voorschijn komt als je op het veld klikt bij de rode pijl, zoals hierboven aangegeven staat.

Je kunt hier ook gaan rommelen met kleuren, transparantie graad en positie van de ondertitels. Misschien leuk om later mee te experimenteren, maar voor een eerste keer zou ik alles laten staan zoals het is.

Klik de "OK" knop om het kopieer proces te starten - ook hier geldt weer dat de snelheid afhankelijk is van de complexiteit van de ondertitels en de snelheid van jouw PC.

Als het kopieren klaar is, sluit het VobSub venster zich.

VobSub heeft u 2 of 3 nieuwe bestanden aangemaakt welke dezelfde naam dragen als het IFO bestand die je eerder gekozen hebt:

vts_01_0.ifo
vts_01_0.idx
vts_01_0.sub

Merk op: Het IFO bestand KAN ontbreken - dat is geen probleem!

Je moet nu de naam van deze bestanden aanpassen aan de naar van het film bestand (AVI).
Bijvoorbeeld, stel dat jouw AVI de naam
MIJNFILM.AVI heeft, verander dan de naam van deze 2 of 3 bestanden naar:

MIJNFILM.IFO
MIJNFILM.IDX
MIJNFILM.SUB

Optioneel kan het SUB bestand met WinRar gecomprimeerd worden. Het SUB bestand wordt dan een RAR bestand, in bovenstaand voorbeeld MIJNFILM.RAR.

Merk op: Gecomprimeerde ondertitels (comprimeer MYMOVIE.SUB naar MYMOVIE.RAR) leveren soms problemen. Je moet hiervoor de juiste versie van UNRAR.DLL hebben die je kunt downloaden op de WinRar Website. Als de gecomprimeerder ondertitels niet werken, download deze dan en pak de EXE uit. Kopieer de UNRAL.DLL naar de C:\WINDOWS\SYSTEM (Windows 9x) of C:\WINDOWS\SYSTEM32 (Windows XP) of C:\WINNT\SYSTEM32 (Windows NT/Windows 2000).

Kopieer nu deze bestanden naar dezelfde directory als waar de film (AVI) staat en test het resultaat. Het is geen slecht idee het resultaat helemaal te bekijken, aangezien vooruit spoelen met DivX films nog weleens voor probleempjes zorgt (ondertitels kunnen verdwijnen of uit de pas gaan lopen).

Zoals je ziet is deze manier van rippen best eenvoudig, snel en vooral nauwkeurig :-).

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages