Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
100.26.176.111
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Veelgestelde mIRC vragen (FAQ)

Barrierman heeft de moeite genomen IRC (met nadruk op het programma mIRC) eens uit de doeken te doen.

Op deze pagina laten we een overzicht zien van veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. mIRC.
IRC kan je de mogelijkheid bieden enorme hoeveelheden bestanden te downloaden, let daarbij wel op dat het kopieren van muziek, film en ander materiaal welke beschermt is door de wet Auteur-rechten niet zo maar 1-2-3 gekopieerd mogen worden!

Mocht je meer willen weten kijk dan ook eens naar deze artikelen: Hoe installeer ik mIRC? of Hoe download ik met mIRC!

Let op: lees wel eerst de disclaimer!

Tip: Gebruik eventueel CTRL+F (Windows browsers) om iets te zoeken in deze pagina.

Merk op: Deze tekst is deels gebaseerd op de pagina die te vinden is op de engelse mIRC website (met toestemming van Tjerk) en aangepast door Barrierman (VCDnMPG website) en de webmaster om je meer duidelijkheid te geven hoe je in #VCDnMPG komt op het netwerk EFNET.

mIRC - in samenwerking met vcdnmpg.net

Opmerkingen vooraf

Met deze IRC Intro wordt geprobeerd om mensen die MS Windows gebruiken te introduceren tot IRC. We gaan er tevens vanuit dat je een Internet verbinding hebt en mIRC al geinstalleerd staat (zie andere "Hoe installeer ik mIRC").

(1) Wat is IRC?

IRC staat voor "Internet Relay Chat".

Het is geschreven door Jarkko Oikarinen in 1988. Het werd als eerste gebruikt in Finland maar is al verspreid over 60 landen in de hele wereld.

IRC is een chatbox voor meerdere mensen tegelijk. Mensen kunnen elkaar ontmoeten in "channels" (virtuele kamers, meestal met een bepaald gespreksonderwerp) en kunnen praten in groepen of prive. Er zijn geen limieten aan het aantal mensen dat kan deelnemen aan een bepaalde discussie en wat betreft het aantal channels dat gemaakt kan worden.

(2) Hoe zit IRC in elkaar?

Als gebruiker draai je een "client" (programma dat je nodig hebt om op IRC te komen, bijv. mIRC, pIRCh of vIRC) die je verbindt met een "server" van een IRC netwerk.

De servers van een netwerk zijn met elkaar verbonden en sturen berichten van gebruiker naar gebruiker. Een server kan verbonden zijn met verschillende andere servers en met honderden gebruikers. Er bestaan een aantal grote en kleine IRC netwerken. De grootsten zijn EFnet (Eris Free net), IRCnet, Undernet en Dalnet. Die hebben op elk willekeurig tijdstip zo'n 30.000 gebruikers. Veel andere netwerken zijn minder druk bezet, maar vaak stabieler en aangenamer. De laatste keer telde ik meer dan 200 IRC netwerken met meer dan 100 gebruikers.

(3) Wat doet een client? Wat is het doel van een server?

Een IRC client leest de commando's en de tekst die je invoert en ontleedt ze. Het filtert ze, voert de gewenste acties uit en als het nodig is stuurt het ze door naar de IRC server.

Een IRC server is verbonden met vele clients. De server houdt verder onder andere bij welke channels er gevormd zijn en wie er op IRC zijn. Ook is de server verantwoordelijk voor het doorsturen van berichten van en naar gebruikers. Een IRC netwerk bestaat uit meerdere servers die met elkaar verbonden zijn.

(4) Hoe kom ik op IRC?

Eerst moet je een IRC client installeren op je systeem. Als je er nog geen hebt lees dan het artikel "mIRC installeren".

(5) Waar vind ik een IRC client?

Een aantal populaire IRC clients (in willekeurige volgorde) zijn : mIRC, Virc, en Pirch.

Je kunt vanaf verschillende sites een IRC client downloaden. Zie ook: "mIRC installeren".

(6) Wat heb ik nog meer nodig?

Naast Windows heb je ook een goed geinstalleerde WINSOCK nodig - deze staat standaard geinstalleerd bij Windows 95 en nieuwere versies.

Verder heb je natuurlijk Internet toegang nodig. Voor gebruikte poort nummers zie vraag 10.

Voor de gebruikers van een firewall: je moet b.v. poort 113 (tenzijn anders geconfigureerd in de IRC client) open zetten.
Voor bezitters van een router: poort 113 (voorbeeld) moet gemapped staan naar jouw PC.
Proxy gebruikers: het kan nodig zijn gebruikersnaam en wachtwoord voor de procy in te vullen!

(7) Hoe installeer ik de client die ik heb gevonden?

Zie: "mIRC installeren".

(8) Wat moet ik invullen in het Setup menu van mijn client?

Zie: "mIRC installeren".

(9) Welke server moet ik gebruiken?

Je kunt meestal het beste een server kiezen die geografisch dichtbij ligt, maar dit klopt niet altijd. Een server die dichtbij ligt werkt meestal sneller en geeft je ongelimiteerde toegang. Als je eenmaal op IRC zit kun je daar altijd nog vragen wat volgens anderen de beste server voor jou is.

(10) Welke poort moet ik gebruiken voor IRC?

Bij sommige, maar niet alle, servers kun je ook andere poorten gebruiken (meestal poort 113 of een poort tussen de 6665 en 6670). Als je twijfelt kies dan poort 6667 (of voor Dalnet 7000 of 113 voor EFnet). Een poort moet je zien als de ingang van de server. Als je de verkeerde ingang (poort) neemt zal de server niet begrijpen wat je doet en de verbinding verbreken.

Overzicht van benodigde poorten:

Poort 113 = identd-server (deze heb je maar 1 per IP nodig, dus het hele LAN werkt op 1 identdserver)
Poort 6000 t/m 7000 = connect-poort naar de IRC-server (meeste servers accepteren meerdere poorten!)
Poort 59 = DCC-connectie (Direct Client Connection) Client-2-Client
Poort 1024 t/m 5000 = data-poorten (kunnen in "file" - "options" - "DCC" - "options" beperkt worden bijv. 1024 + 1025) deze zijn nodig voor data-verzending en ontvangst!

Zie ook: "mIRC installeren".

(11) Heb ik een wachtwoord nodig?

Nee, meestal heb je geen wachtwoord nodig om gebruik te kunnen maken van een IRC server. De meeste servers staan je toe om anoniem te blijven. Als je geen wachtwoord hebt voor een IRC server kun je het invulveld 'Password' gewoon leeg laten. Als je wordt gevraagd om een login of een wachtwoord probeer dan een andere server.

(12) Moet ik mijn echte naam opgeven?

Nee, je -hoeft- je echte naam niet op te geven. Maar als je hier onzin invult blijf je niet anoniem. IRC is niet gemaakt om je verborgen te houden voor je vrienden en vijanden. Hou dit in gedachten als je van plan bent je slecht te gedragen. Een onechte "real name" kan je misschien onherkenbaar maken tussen al die nerds daar maar de PC die je gebruikt kan altijd worden gevonden en je blijft dus nooit geheel anoniem. Zie ook: "mIRC installeren".

Tip: een publieke proxy kan gebruikt worden om je echt anoniem te maken - dit gaat vaak wel ten koste van de snelheid!

(13) Moet ik mijn e-mail adres invullen bij de setup?

Als je een e-mail account hebt moet je je e-mail adres invullen. Als je geen e-mail adres hebt kun je hier gewoon je naam invullen. Of je verzint een e-mail adres, dat maakt verder niets uit. Zie ook: "mIRC installeren".

(14) Wat is een nickname?

Op IRC ben je bekend onder je nickname (alias). Je mag elke nickname kiezen die je wilt van maximaal 9 tekens (op de meeste IRC netwerken). Gebruik geen spaties en geen ongebruikelijke ASCII tekens in je nickname. Het is erg gebruikelijk dat er mensen zijn die dezelfde nickname als jij gebruiken en je kunt gevraagd worden je nickname te veranderen om zo verwarring te voorkomen. Er zijn alleen een aantal IRC netwerken waar nicknames het bezit van iemand kunnen zijn.

Zie ook: "mIRC installeren".

(15) Wat is mijn IP adres?

Je IP adres is het adres wat jouw PC gebruikt op het Internet. Het bestaat meestal uit 4 nummers (zoals 165.70.55.31) of de bijbehorende IP naam (zoals gebruiker12.provider.nl). Sommige providers geven je een uniek IP adres (static IP) andere geven je elke keer dat je verbindt een andere (dynamic IP). Met een dynamic IP adres moet je er zeker van zijn dat je IRC client automatisch je huidige IP adres en Local Host opzoekt als je verbinding maakt met een IRC server.

Tip: rechts boven op iedere pagina van WeetHet.nl zie je jouw publieke IP-adres!

(16) Wat is mijn Local Host name?

De Local Host name is de naam die je provider je PC heeft gegeven. Het kan een enkel woord zijn of een naam die hoort bij je IP adres.

Merk op: tegenwoordig wordt dit nauwelijks meer gebruikt. Uitzonderingen zie je met name bij Internet via de kabel.

Zie ook: "mIRC installeren".

(17) Wat is "Connection refused", "Connection timed out" of "Unknown host"?

Na zo'n mededeling moet je altijd eerst even een andere IRC server proberen. De server of de route naar de server kan (tijdelijk) niet goed werken.

Als je een voor jou nieuwe server gebruikt moet je er altijd voor zorgen dat de server die je opgeeft ook werkelijk bestaat. Het kan zijn dat de servername die je opgaf verkeerd was.

Als de server wel bestaat kun je proberen het numerieke adres van de server op te geven in plaats van de naam (bijv. 131.174.124.9 voor irc.sci.kun.nl). Dat zal de problemen oplossen als je Domain Name Server (DNS) tijdelijk niet goed draait, langzaam is of de naam die je opgeeft niet herkent en dus niet kan vertalen naar een numeriek adres.

(18) Foutmelding "Not enough user parameters"

De mededeling "Not enough user parameters" krijg je als je probeert te verbinden met een server terwijl je het Local Host niet of verkeerd hebt ingevuld. Controleer of het juiste Local Host is ingevuld in het setup menu van je client. Controleer ook of je wel een juist e-mail adres hebt ingevuld.

Zie ook: "mIRC installeren".

(19) Foutmelding "You haven't registered"

Dit is een bericht van de server aan jou. Het heeft niets te maken met het registreren dan wel betalen voor je IRC client.

Als je deze foutmelding krijgt of als de verbinding erg snel wordt verbroken is je Local Host of je IP adres waarschijnlijk niet juist ingevuld. Zie ook: "mIRC installeren".

Kijk in het setup menu van je IRC client en controleer of het Local Host en het IP adres klopt. Je kunt dit probleem vaak ook oplossen door de opties 'On connect, always get' "IP Address" en "Local Host" in te schakelen en je IRC client te herstarten. Als dit niet werkt kan het zijn dat je probeert te verbinden met een niet-publieke server. Probeer voor de zekerheid een andere server.

Zie ook: "mIRC installeren".

(20) "Ghosts are not allowed" of "You are not welcome on this server."

"Ghosts are not allowed on IRC" wil zeggen dat je verbannen bent van die server. Je kunt niet van heel IRC verbannen worden. Verbannen gebeurd per server (als je verbannen bent van de ene server wil dat niet automatisch zeggen dat je ook verbannen bent van de andere server).

Als je verbannen bent kun je de server niet gebruiken. Andere IRC servers kunnen je wel toelaten maar 'restricted access' (minder mogelijkheden dan andere gebruikers) geven. Je kunt op drie manieren verbannen zijn:

 • Je bent persoonlijk verbannen.
  Alleen jij kunt hier verantwoordelijk voor zijn (als je een gedeelde account hebt of een 'dynamic IP adres' geld dit uiteraard niet). De verantwoordelijkheid ligt helemaal bij jou en je kunt bij niemand klagen.

 • Je PC is verbannen. Waarschijnlijk heb je dit niet aan jezelf te danken. Probeer, indien mogelijk, een andere computer van het netwerk en kijk of je de server dan wel kunt gebruiken.

 • Je hele site is verbannen (een "site" kan een "school", "bedrijf", "land" of "provider" zijn).
  Het is hierbij vrijwel zeker dat dit niet je eigen fout is. De kans dat deze ban wordt opgeheven is erg klein. Probeer een andere server.

De standaard oplossing is "gebruik een andere server", maar als je erg zit met je ban kun je schrijven naar de beheerder van de site (type /admin servernaam). Wees beleefd bij het uitleggen van je probleem.

(21) "Closing Link (No more connections)"

De meeste servers kunnen maar een bepaald aantal gebruikers aan. Daarom weigeren ze je soms de toegang en verbreken de verbinding.

Omdat servers de toegang vaak gedeeltelijk reserveren voor lokale gebruikers wordt de toegang je eerder geweigerd als je ver verwijderd bent van de server waar je verbinding mee wilt maken. Nieuwe ontwikkelingen in het IRC protocol (de zogenaamde Bounce-line) maken het mogelijk dat een server je automagisch doorstuurt naar een server die het niet zo druk heeft en/of dichterbij je is om zo te voorkomen dat de verbinding met je wordt verbroken.

(22) Wat is een K-line? Toegang geweigerd?

Sommige servers laten alleen gebruikers uit de omgeving toe en verbreken daarom de verbinding, of geven je helemaal geen toegang als je niet uit de omgeving komt. Het kan ook zijn dat je verbannen bent vanwege slecht gedrag van jou, je vrienden, gebruikers van je provider of de mensen uit je land. In ieder geval zal een poging tot het maken van verbinding met zo'n server resulteren in het volgende:

*** Attempting to connect (IRC.network.net)
Local host: cheops (131.69.136.12)
Catch22 You are banned from this server
Closing Link: Catch22[student.uni.nl] (K-lined)
*** Disconnected

Wordt de verbinding verbroken met de mededeling "No authorization" dan heeft dit ongeveer dezelfde oorzaak. Een server geeft je dan geen toegang. De beheerder van een server bepaald welke sites hij toelaat via "I-lines" (invitation lines). Veel servers geven alleen een I-line aan mensen uit de buurt dus je moet altijd proberen een server te kiezen dicht bij huis.

(23) Kan een firewall de oorzaak zijn dat ik niet op IRC kom?

Ja, dat is heel goed mogelijk.... zie ook vraag 10.

De meeste IRC clients ondersteunen firewalls/proxies niet of beperkt. mIRC kan hier wel goed mee overweg, maar als b.v. poort 113 geblokeerd is (b.v. bij een bedrijfsnetwerk) gaat ook hier mIRC niet werken.

(24) Restricted access (gelimiteerde toegang)

Servers kunnen je restricted access (mode +r) geven als je ver weg bent van de server of als jij of iemand anders van je site (zie vraag 20) zich slecht gedragen heeft. Als je rescricted access hebt kun je geen channel operator worden. Ook kun je je persoonlijke usermodes en je nickname niet veranderen maar je kunt wel gewoon chatten! Meer info vind je op de servers info page (Engelstalig).

Om unrestricted access te krijgen moet je op zoek gaan naar een andere IRC server (dichter bij huis).

Het hebben van restricted access heeft niets te maken met het betalen voor je IRC client bij shareware IRC clients zoals mIRC.

(25) Client geinstalleerd en ik heb verbinding, wat nu?

Het is waarschijnlijk het beste om eens rond te kijken op IRC om te zien wat je als eerste wilt doen.

Alle IRC commando's beginnen met een "/", en de commando's zijn meestal maar 1 woord.

Zo geeft /help geeft je help. /names geeft een lijst met alle nicknames, /list een lijst met alle channels (praatgroepen), enz.

De uitvoer van /list zal er ongeveer zo uitzien:

#hack 21 We are your worst nightmare !
#Nippon 53 Speak Japanese here please ?
#nicole 3
#hottub 76 Come in for a friendly chat.
#mIRC 27 mIRC Homepage http://sunsite.nijenrode.nl/ftp/pub/mIRC/
#IRChelp 17 Ask all your IRC questions here.

Opmerking: Er zijn duizenden channels, dit is maar een klein voorbeeld.) In dit voorbeeld is "hack" een channelnaam. "#" is een voorvoegsel. Achter de channelnaam staat het aantal mensen dat op het channel is en het gespreksonderwerp van het channel. Alle channelnamen beginnen met een # of een &.

(26) Wat is een channel precies?

Een channel (praatgroep) is een 'plaats' op IRC waar groepsgesprekken plaats vinden. Mensen kunnen naar het zelfde channel gaan en elkaar ontmoeten. Het hangt af van het gespreksonderwerp en het moment van de dag, maar in een channel kunnen ERG veel mensen zijn.

Channels kunnen ook erg chaotisch zijn, of juist erg rustig.

Channels kunnen opengesteld zijn voor iedereen maar ze kunnen ook alleen toegankelijk zijn voor vrienden.

Op het grootste IRC netwerk (EFnet) bestaan zo'n 2000 channels.
Op kleinere netwerken (gemeenschappelijke of zelfs netwerken van 1 computer) zijn minder channels.

Iedereen op IRC kan een nieuw channel maken, en een channel verdwijnt weer als de laatste persoon vertrekt.

Als je eenmaal verbonden bent met een IRC server kun je /list tikken om een lijst te zien met alle bestaande channels. Alle channelnamen beginnen met een # of een &.

De #-channels zijn op alle servers beschikbaar terwijl de &-channels alleen toegankelijk zijn voor de gebruikers van die bepaalde IRC server.

Op dit moment kun je de &-channels wel weer vergeten. Als iemand het heeft over een channel op IRC dan heeft hij het over een 'normaal' channel dat begint met een #. Als je het over een bepaald channel hebt moet je het # of & er altijd voorzetten. Ook als je naar een channel toe wilt, of er een wilt verlaten moet je het voorvoegsel # of & gebruiken.

(27) Channel toegang

Om naar een bepaald channel te gaan tik je /join #channelnaam.

Probeer "/join #IRChelp" of "/join #mIRC" maar eens... Dat is alles!

Als je eenmaal op een channel zit zul je mensen zien praten. Dat kan er zo uitzien:


{Avalon} AUUG is on at the same time as LISA this year and is cheaper.
{Barron} backhaul those DS3s to Virginia ;)
{Barron} buy a farm
{FlashPYR} so is .us going to start charging $50/domain, too?
{Barron} or something
{Tolim} oops

Zoals je ziet kom je vaak in het *midden* van een gesprek binnen. Als je niet bekend bent in het channel is het vaak beter om eerst een minuutje of twee te kijken waar het gesprek over gaat. Vaak heeft de channelnaam (bijvoorbeeld #Twilight_Zone) niets te maken met het gespreksonderwerp van het channel (#Twilight_Zone gaan *niet* over de TV show "Twilight Zone"). Dus als op een channel als #baseball komt moet je er niet van opkijken als men er praat over de prijs van nieuwe computeronderdelen of iets dergelijks.

Om iets te zeggen tik je het gewoon! Als je alles wat je wil zeggen hebt getikt geef je [enter].

Je kunt beginnen met iets simpels als "hallo!". Je hoeft niet <nickname> hallo! te tikken want IRC zet je <nickname> vanzelf voor alles wat je naar het channel stuurt. In het channel-venster dat wordt geopend als je een channel binnenkomt staat een lijst met de mensen op dat channel in alfabetische volgorde.

Sommige mensen hebben een @ voor hun naam staan. Die mensen zijn channel operators. Een channel operator is iemand die macht heeft over een bepaald channel. Een channel operator kan ook bepalen of hij die macht nog aan meer mensen geeft of niet. De eerste die een nieuw channel opent wordt automatisch operator. In de titelbalk van een channel zul je de channelnaam zien staan en waarschijnlijk het gespreksonderwerp (topic).

Als je een channel weer wilt verlaten tik je gewoon /part #channelnaam

(28) OK, wat zijn nu de basiscommando's?

Bij de meeste windows IRC clients zitten goede help bestanden. Gebruik gerust het /help commando.

BELANGRIJK: ALLE IRC COMMANDO'S BEGINNEN MET EEN "/".
Deze schuine streep is het standaard commando-teken. IRC commando's zijn niet hoofdlettergevoelig en kunnen worden afgekort tot de eerste paar letters. Alles wat niet begint met een "/" wordt door je IRC client beschouwd als een bericht aan iemand en zal naar het actieve channel of naar de persoon waarmee je prive aan het praten bent gestuurd worden.

Commando Doel
HELP standaard hulp of hulp bij het gegeven commando
LIST geeft een lijst met alle bestaande channels
JOIN om een channel binnen te gaan
PART om een channel te verlaten (hetzelfde als LEAVE)
QUIT sluit de hele IRC sessie af (hetzelfde als BYE en EXIT)
NICK veranderd je nickname
AWAY laat het bericht achter dat je afwezig bent of niet oplet
WHOIS geeft informatie over iemand
INVITE nodigt iemand uit naar een bepaald channel
KICK trapt iemand van een channel af
TOPIC veranderd de topic van het channel
ME stuurt iets over jou naar een channel of QUERY


Een praktische voorbeeld:

/HELP [commando] Geeft standaard hulp of hulp bij het opgegeven commando.

(29) Geavanceerdere commando's

Commando Doel
MSG stuurt een persoonlijk bericht
QUERY begint een persoonlijke conversatie
NOTICE stuurt een persoonlijk bericht
NOTIFY vertelt je wanneer bepaalde mensen op IRC komen of juist weer vertrekken
IGNORE filtert de uitvoer van bepaalde mensen weg

(30) Gedrag en taalgebruik

De meest gebruikte en gesproken taal op IRC is Engels. Maar omdat IRC in zoveel verschillende landen wordt gebruikt is Engels absoluut niet de enige taal.

Als je een andere taal wilt spreken dan Engels, (bijvoorbeeld met je vrienden), ga dan naar een apart channel en geef het in de topic aan. Ook moet je als je een channel binnenkomt de topic controleren om te zien of er bepalingen zijn over de taal. Staat er niets in de topic aangegeven spreek dan een taal die iedereen verstaat. Als je wat anders wilt ga je naar een ander channel en stel je de topic duidelijk in.

Het is niet nodig om iedereen op een channel persoonlijk te groeten. Meestal is een "Hoi!" of iets dergelijks genoeg. Ook moet je niet verwachten dat iedereen je terug groet. Op een channel met 20 mensen zou dat zorgen voor een heel scherm vol hoi'tjes. Het is niet erg netjes om iedereen te groeten want dat is vervelend voor alle gebruikers van het channel. Als je hallo moet zeggen tegen iemand die je kent, doe dat dan in een persoonlijk bericht. Het zelfde geld voor het afscheid. Hou er ook rekening mee dat het gebruik maken van de mogelijkheden van de client om automatisch te groeten absoluut niet netjes is. Niemand wil automatisch gegroet worden. Dat soort berichten zijn overduidelijk automatisch en terwijl jij denkt dat je je netjes gedraagt vinden anderen dit juist niet. Als iemand graag automatisch gegroet wil worden als hij binnenkomt moet hij zichzelf maar groeten....

Denk eraan dat mensen op IRC zich alleen maar een mening over je vormen aan de hand van de gedrag, berichten en commentaar, dus denk na voor je iets typt. Men zal het afkeuren als je scheldwoorden gebruikt. Stuur ook geen bergen ongewenste informatie naar een channel, dat wordt ook afgekeurd. Dit soort dingen kunnen er makkelijk voor zorgen dat je van het channel getrapt wordt of zelfs van heel IRC afgezet wordt. Erg veel informatie ineens sturen zorgt namelijk voor netwerk "burps", die ervoor kunnen zorgen dat verbindingen worden verbroken omdat servers de grote hoeveelheid dataverkeer niet aankunnen.

Algemeen ongewenste/verboden dingen zijn:

 • Anderen lastig vallen.
  Hiermee wordt bedoeld het proberen om iemand anders te irriteren.
 • Schelden
  Niemand houdt ervan als iemand weer eens begint te schelden (flamen is ook niet gewenst).
 • Reclame / overbodige informatie
  Ongewenste/overbodige informatie hoef je niet in een channel te dumpen! Mensen staan daar echt niet op te wachten!
 • Een channel pesten door constant te piepen.
  Precies daarom kunnen de meeste clients al helemaal niet meer piepen.
 • Elke gedrag dat de functionaliteit van IRC als babbelbox aantast.


(31) Wat is een channel operator? Wat is een IRC operator?

Een channel operator (ChanOp of Op) is iemand met een "@" voor zijn naam in de gebruikerslijst van een channel of een "@" voor zijn de channelnaam in een /whois of /uwho van hem. Channel operators zijn eigenlijk de baas op een bepaald channel. Zij kunnen je, zelfs zonder reden, van hun channel aftrappen. Als je dit vervelend vindt kun je bij hen klagen (blijf beleefd!) of je eigen channel starten en zelf operator worden.

Een IRC operator (IRCop) is iemand die een server of een deel van het IRC netwerk beheerd. IRC operators zullen geen channel problemen voor je oplossen, ze zullen niemand van een channel trappen voor je en ook zullen ze niet iemand killen (de verbinding tussen de IRC server en iemand verbreken) alleen omdat jij diegene operator maakte en diegene *jou* daarna van het channel trapte. IRCops hebben wel wat beters te doen dat te bemiddelen in dit soort kleine ruzietjes.

(32) Hoe maak ik een nieuw channel?

Een channel wordt automatisch aangemaakt op het moment dat de eerste persoon er naar binnen gaat. Als jij een channel binnengaat en je blijkt er de enige te zijn dan heb je dat channel gemaakt. Channels op IRC zijn zo gemaakt dat iedereen een nieuw channel kan maken en dat elk channel weer verdwijnt op het moment dat de laatste gebruiker het verlaat.

(33) Welke channels kan ik eens proberen?

De bekende channels #hottub, #friendly, #chat en #riskybus zijn altijd vol met mensen. #hottub simuleert een hot tub en #riskybus is een non-stop spel. Ga er gewoon eens binnen en je ziet wel! Naast chat channels zijn er ook channels gespecialiseerd in het helpen van anderen. Voorbeelden zijn #windows95, #winsock, #IRChelp, #IRCnewbies en #mIRC.

Om een lijst van alle bestaande channels met de namen en topics te krijgen tik je /list. Om alleen de meest actieve channels te zien tik je /list -min 20 omdat dat alleen channels in de lijst zet waar 20 of meer mensen zijn. Zelfs erg volle channels kunnen stil zijn, dus als je een channel binnengaat en je hoort niemand praten dan kan dat zijn doordat je net binnenkwam maar ook gewoon omdat de mensen op dat channel andere dingen aan het doen zijn.

(34) Iemand anders gebruikt mijn nickname

Op veel netwerken bestaat een soort nick registratie (zie hieronder). Op deze netwerken kun je je nickname registreren en anderen dwingen een andere nick te nemen of anderen zelfs niet toestaan je nick te gebruiken. Als je je nick niet hebt geregistreerd en iemand je nickname neemt terwijl jij er niet bent kun je hem vragen je nickname terug te geven, maar je kunt dit niet van hem *eisen*, ook zullen IRC operators normaal gesproken niemand killen vanwege het bezit van een nickname.

(35) Iemand gebruikt mijn channelnaam

Er zijn letterlijk miljoenen mogelijke channel namen, dus als iemand op jou gebruikelijke channel zit ga je gewoon naar een ander. Je kunt iemand een /msg sturen en vragen te vertrekken, maar je kunt hem niet *dwingen*. Op sommige IRC netwerken kun je een channel registreren m.b.v. een soort Chanserv. Deze service is de enige manier om de controle over een channel te houden. IRC Operators zullen niemand killen vanwege het bezit van een channel.

(36) Iemand heeft me gekickt/verbannen

Het antwoord op deze vraag is: bij de mensen die momenteel channel operator zijn op het channel, en alleen bij hen. Vanwege de vrijheid op IRC hoeven channel operators geen *reden* te hebben om je van een channel te trappen.

Klagen bij IRC operators of systeembeheerders over een kick of ban wordt als kinderachtig beschouwd en zal niet resulteren in acties. IRC operators bemoeien zich niet met wat er in channels gebeurd - dat moeten de channel operators doen.

Het is ook een gewoonte om onderwerpen van IRC binnen IRC te houden want systeembeheerders hebben te weinig tijd om te onderhandelen in kleine IRC zaken en zouden liever heel IRC afsluiten dan de problemen op te lossen.

Mocht je van een channel getrapt worden of zelfs verbannen dan kun je altijd nog je eigen channel starten. Zie channels als huizen. De eigenaar van het huis kan besluiten om de macht in het huis met iemand te delen en kan beslissen om niet iedereen binnen te laten komen. In je eigen channel bepaal *jij* de regels!! Schroom dus niet om je eigen channel te starten en je eigen regels te maken.

(37) Er zijn geen channel operators op mijn channel

Channel operators zijn de eigenaar/naren van hun channels. Denk hieraan als je anderen ook operator status geeft. Geef niet zomaar *iedereen* operator status. Dit creeert de mogelijkheid van massa-kicks of het lastig gevallen worden door onbekende ops en het channel kan uiteindelijk blijven zitten zonder operators.

Als er niemand meer ops heeft op je channel heb je een mogelijkheid. Je kunt iedereen vragen het channel te verlaten en wat later terug te komen. Dit is een goede manier om de operator status terug te krijgen. Dit werkt niet op grote channels en channels met bots, waarom niet is wel duidelijk. Op een aantal netwerken waaronder Dalnet, staat ChanServ gebruikers toe een channel te registreren en absolute macht over het channel te krijgen wat betreft het geven en afnemen van operator status. Andere channels instellingen kunnen ook worden geregeld door deze bot, alleen bans niet.

(38) Wat is een "bot"?

"bot" staat voor "robot". Het is normaalgesproken een script dat wordt gedraaid door een client of een ander programma (in perl, C, en soms nog minder bekende programmeertalen). Bots zijn normaalgesproken niet nodig op IRC.

Een bot probeert meestal een channel te "beschermen" tegen overnames. Het is belangrijk te weten dat veel IRC servers (vooral in de VS) ALLE bots verbannen. Sommige IRCOps verbannen hele domeinen als je een bot draait op hun server (Zie het deel over K-Lines). Op IRC zul je veel mensen vinden met een positieve/negatieve houding tegenover bots. Sommige bots doen goed werk als bestand- of info-server. Sommige kunnen je zelfs bezighouden met leuke of moeilijke spelletjes. Deze bots kunnen handig of erg leuk zijn. In tegenstelling tot dat soort bots zijn er ook veel die overbodig werk doen als channels in stand houden, andere mensen pesten of zelfs zijn gemaakt met de bedoeling om dingen aan te richten. Je kunt je voorstellen dat deze bots niet met open armen worden ontvangen in de IRC wereld.

Daarom moet je -nooit- een bot codes/scripts, .ini-bestanden of vreemde commando's van iemand aannemen en draaien zonder precies te begrijpen wat het doet. Blind vertrouwen is een veel gemaakte fout bij nieuwelingen. Als je vindt dat je een bot -moet- draaien, leer dan op zijn minst hoe je er een programmeert.

(39) Wie was NickServ? Komt Nickserv ooit weer terug?

NickServ was een nickname registratie service van EFnet en werd gedraaid vanuit Duitsland. Het was een bot die mensen die een nickname die door iemand anders geregistreerd was vertelde dat ze van nickname moesten veranderen. NickServ is gestopt in de Lente van 1994.

Het is niet waarschijnlijk dat NickServ terug zal komen. Op veel IRC netwerken kun je geen nickname bezitten, zeker niet op de grotere netwerken. Op veel nieuwere netwerken zoals Dalnet is een soort NickServ actief. De meeste van deze nickname services zorgen ervoor dat gebruikers een "eigen" nick kunnen bezitten.

Deze versie van de service werkt beter dan de voormalige van EFnet omdat deze de mogelijkheid heeft om iemand te killen die een nickname gebruikt van iemand anders. Daarom is het niet slim om NickServ gewoon te negeren :-) Details over het registreren van nicknames zijn beschikbaar op de webpages van de meeste netwerken. Het is onmogelijk voor me om in detail te treden.

(40) Wat is Chanserv?

Op veel IRC netwerken kun je je channel registreren, meestal kan dit met Chanserv. Als je eenmaal een channel "bezit" dan kun je op elk gewenst moment Ops krijgen en/of anderen hun channel operator status ontnemen. Andere channel modes zoals topics, keys en/of "voice" kunnen ook door deze bots beheerd worden. De enige uitzondering zijn bans. Details over het registreren van een channel zijn beschikbaar op de webpages van de meeste netwerken.

(41) Verbinding wordt verbroken na het commando LIST

Als je het LIST commando uitvoert produceert de server een lijst van alle channels (zo'n 2000 op EFnet) en stuurt die snel naar jou. Maar omdat de doorvoer van data begrensd is moet de server het deel van de lijst dat niet direct doorgestuurd kan worden tijdelijk in een buffer plaatsen. Soms raakt dat buffer overvol en verbreekt de server, die dit ontdekt ('reached maxsendq'), de verbinding met je. Dit mechanisme is bedoeld om de verbinding met mensen die per seconde meer text versturen dan 'normaal' is voor een gesprek te verbreken. Het is een beveiliging van de server, maar helaas heeft de server niet door dat de data stroom die je op gang zetten alleen maar kwam door een onschuldig LIST commando, en verbreekt de verbinding.

Bij de meeste IRC clients is het mogelijk de channels te filteren en alleen channels weer te geven met een minimum of maximum aantal gebruikers. Je kunt ook een text string opgeven zodat je client alleen maar channels weergeeft met die string in de channelnaam of topic. Helaas werkt dit niet tegen het probleem. De server stuurt je altijd de hele lijst channels en je client zorgt voor het filteren. Dus vragen voor een deel van de lijst om de verbinding te behouden maakt GEEN enkel verschil. Jammer maar helaas, er is niets wat je kunt doen aan dit probleem. Het is gewoon een van de vele IRC eigenaardigheden. Probeer een andere server, er zijn er genoeg.

(42) In /WHOIS komt mijn echte naam voor

Ik heb een /whois op mezelf en anderen gedaan en het viel me op dat mijn echte naam hierin voorkomt. Ik wil dat niet! De naam komt niet voor bij anderen. Wat kan ik hieraan doen?
In de setup van je IRC client kun je gewoon een andere naam invullen.

(43) Wat is een netsplit?

Waarom vertrekken en komen er steeds mensen?
Wat betekent het als er staat: ***NickName has quit IRC (*.bu.edu eff.org)?
Netsplits zijn (helaas) routinewerk in het IRC leven. Bovenstaand bericht geeft aan dat NickName, die op eenzelfde channel was als jij, op een andere server zat en die server koppelde los van het deel van het netwerk waarop zij zit.

Stel je voor: een klein IRC netwerk met server A, B, C, D en E. Laten we zeggen dat je op server D zit en server A koppelt los van server B. In dit geval zullen alle gebruikers van de servers B, C en E weg gaan. Op grote IRC netwerken met volle channels zul je dan een grote hoeveelheid quits zien. Als A en B 'terugkomen' zul je alle gebruikers van B, C en E weer terug zien komen.

Hou er rekening mee dat je netsplits vanuit je eigen gezichtspunt ziet. Nadat de servers weer bij elkaar zijn gekomen kunnen anderen best vragen waar je was -- omdat *jij* vanuit hun gezichtspunt weg was. Het enige wat je kunt doen tijdens een netsplit is wachten tot het net weer samenkomt. Het veranderen van servers tijdens een netsplit is een Slecht Idee omdat je nickname dan waarschijnlijk zal botsen met de oude (die nog op het andere deel van het netwerk zit). Een "split" is vaak het gevolg van een fout in het onderliggende materiele netwerk. Het kan ook komen door iets anders, bijvoorbeeld doordat een computer die een IRC server draait crasht, doordat een server te veel verbindingen te verwerken krijgt (wat op grotere IRC netwerken nog al eens gebeurd) of doordat een IRC operator bewust de verbinding verbreekt om een betere 'routing' (verbinding tussen twee servers) te krijgen.

(44) Wat is een Nick Collision Kill?

Na een netsplit komen de servers van beide helften weer bij elkaar en mensen die dezelfde nickname hebben kunnen worden gekillt. Dit kan vaak gebeuren met populaire nicknames. Dit fenomeen wordt Nick Collision genoemd. Zo gauw een Nick Collision wordt ontdekt wordt de (meestal) de verbinding met beide personen verbroken (kill). Nick Collisions kunnen ook bewust worden veroorzaakt door mensen die anderen willen pesten of die proberen het channel van iemand anders over te nemen. Dit gedrag wordt meestal niet gewaardeerd en kan gemakkelijk tot een K-line leiden!

(45) Wat is een Server-op?

Direct na een netsplit proberen beide servers van de split allerlei gemiste informatie te krijgen. Nieuwe gebruikers, hun nicknames, de channels waar ze op zitten en vooral de channel instellingen worden uitgewisseld. De servers die bij de netsplit betrokken waren zullen er ook voor zorgen dat aan beide kanten dezelfde channel operators zijn ingesteld. Dit proces wordt server-opping genoemd. Server-ops zien er zo uit:

***IRC.server.net sets mode: +ooo Nick1 Nick2 Nick3

Server-ops zijn berucht vanwege het vreemde gedrag. Mensen kunnen net-splits gebruiken om operator status te krijgen op een channel aan de ene kant van de split en op het moment van terugkomen alle operators van de andere kant te de-oppen. Veel netwerken hebben tegenwoordig een verbeterd server-server protocol zodat misbruik van server-ops, channel ongelijkheden en bewuste nick collides niet mogelijk zijn.

(46) Wat is een Ident server?

Waarom ben ik niet 'identified' en wat maakt dat uit?

Een ident server wordt meestal gedraaid door de Unix machine van je netwerk server. Het is een soort vaan naam-server die je identiteit garandeert. Omdat de meeste standalone windows computers geen goede ident server is opgenomen moet je soms je eigen ident server draaien. Er bestaan veel windows ident servers maar sommige IRC clients hebben ook zo'n server ingebouwd. Voorbeelden zijn WSIRC en mIRC.

IRC servers kunnen je een 'Ident request' sturen en verwachten dan een standaard reactie. Steeds meer IRC servers willen dat je op de een of andere manier 'identified' bent en zullen de verbinding met je verbreken als dat niet zo is! Ook als je niet reageert, of op de verkeerde manier reageert kan een server besluiten de verbinding te verbreken. Je kunt controleren of je 'identified' bent door een /whois op jezelf te doen.

De eerste regel moet GEEN ~ (tilde) of - (min) bevatten voor je userid. Als daar wel een ~ of een - staat moet je proberen de Ident server te starten die in je IRC client zit of een externe Ident server starten en je IRC client opnieuw starten om te zien of het werkt.

(47) Wat zijn Channel en User Modes?

Je kunt een aantal extra dingen instellen voor channels met het MODE commando. Om dit te begrijpen moet je weer even denken aan de eerste persoon die een channel binnenkomt en dus alle macht over het channel heeft. Hij of zij wordt een Channel Operator (of chanop of 'op'). Hij kan alle channel instellingen bepalen en ook andere operator maken als hij dat wil. Het commando waarmee channel operators de channel instellingen kunnen veranderen en waarmee elke gebruiker zijn persoonlijke instellingen kan veranderen is :

/MODE {channel|nickname} [{+|-}{instellingstekens} [{parameters}]]

Het + of - teken geeft aan of de instelling moet worden toegevoegd of juist moet worden verwijderd.

Channels kunnen ingesteld worden als gemodereerd, geheim, prive, met een gelimiteerd aantal gebruikers, anoniem, invite-only, topic-limited, met een lijst van verbannen gebruikers...

/mode {channel} +b {nick|adres} verban iemand met zijn nickname of address mask (nick!account@host)
/mode {channel} +i maakt channel invite-only; alleen mensen die zijn uitgenodigd mogen binnenkomen
/mode {channel} +l {aantal} het aantal gebruikers van het channel is gelimiteerd tot maximaal {number} /mode {channel} +m channel is gemodereerd, alleen chanops en anderen met 'voice' kunnen praten
/mode {channel} +n /MSGs naar het channel van buitenaf zijn niet toegestaan
/mode {channel} +p channel is prive
/mode {channel} +s channel is geheim (secret)
/mode {channel} +t alleen chanops mogen de topic veranderen
/mode {channel} +o {nick} maakt van {nick} een channel operator
/mode {channel} +v {nick} geeft {nick} 'voice'

Het MODE commando maakt het ook mogelijk om persoonlijke instellingen (je "user modes") te veranderen. Je kunt je usermodes bekijken met het commando "/MODE {eigen nickname}". De usermode +i wordt op sommige servers automatisch aan iedereen gegeven om de privacy van de gebruikers te beschermen. Dit moet niet morden gezien als een probleem omdat iedereen zijn/haar persoonlijke modes kan veranderen wat de server ook heeft ingesteld.

/mode {eigen nickname} +r maakt je access restricted. Je kunt geen -r doen !!
/mode {eigen nickname} +i maakt jezelf onzichtbaar tegenover iedereen die je naam niet kent
/mode {eigen nickname} +o geeft IRC-Operator status, dit kan alleen worden ingesteld door IRC-ops met OPER
/mode {eigen nickname} +s laat je server-notices ontvangen
/mode {eigen nickname} +w laat je wallops (berichten aan IRC-Ops) zien (Dit wordt veel misbruikt en kun je beter niet gebruiken)

(48) Wat betekenen deze Channel en User Modes?

Een channel is als standaard PUBLIC. Iedereen kan een public channel zien, de gebruikers zien en het channel binnengaan. In een lijst van channels kun je de topic zien van een public channel. als iemand op een public channel zit kan hij makkelijk gevonden worden door andere gebruikers zo lang zijn usermode niet invisible is (zie hieronder).
In een INVITE-ONLY kunnen alleen mensen binnengaan die zijn uitgenodigd door een van de channel operators.

PRIVATE channels komen gewoon in de channel lijst te staan. Mensen kunnen zien dat je ergens op een prive channel bent, maar ze kunnen nooit ontdekken op -welk- prive channel tenzij ze alle (prive) channel met brute kracht doorzoeken. Met het names commando zal je nickname niet te zien zijn, maar wel met een /who {channel_name} tenzij je je verbergt met behulp van de usermode 'invisible'.

SECRET (geheime) channels komen niet voor in een channel lijst en niemand kan de topic zien tenzij hij er binnengaat. Als je op een secret channel zit kan iemand die niet ook op dat channel zit niet zien dat jij er bent (het maakt hierbij niet uit hoe je persoonlijke instellingen zijn). Je naam komt niet voor in een namenlijst van iedereen op IRC als je alleen op secret channels zit.

Je kunt je persoonlijke usermode op INVISIBLE zetten zodat andere mensen je niet kunnen vinden als ze op IRC zoeken tenzij ze je precieze nickname weten. Geen zoekopdracht (met wildcards) met het /who commando op je IP Adres of je echte naam zal iemand je nickname of andere informatie geven.
Als je usermode restricted is kunt je niet een channel operator worden (en geen /mode, /kick, ..etc. gebruiken). Ook kun je dan niet je nickname veranderen (/nick). Je kunt dan wel gewoon chatten.

(49) Welke server raad je me aan?

Probeer een server te kiezen die dichtbij je is. Als vuistregel kun je nemen dat servers die geografisch dichtbij je liggen ook dichtbij op het Internet zitten (en daar gaat het om). Maar deze regel gaat niet altijd op. Als je twijfelt kun je mensen uit de buurt vragen welke server zij gebruiken. Hoe groter de afstand tot de server hoe groter de kans dat deze een verbinding van je weigert of je restricted access geeft.

(50) In andere IRC FAQ's staat meer informatie, hoe komt dat?

Deze IRC INTRO is gericht op situaties die een gebruiker van een windows IRC client kan tegenkomen. Hierdoor kon er een grote hoeveelheid problemen (en de oplossingen), die de gemiddelde IRC gebruiker met een UNIX systeem kan tegenkomen, weggelaten worden. In dit bestand zul je geen informatie vinden over het UNIX commando "set" (set NOVICE off, set SCROLL_LINES 2) en dergelijke commando's want die heb je niet nodig in Windows.

Ik weet zeker dat je niet lastig gevallen wilt worden met dingen als ' vt100 compatible terminals', 'How to scrollback using special key bindings' en 'UID PID PPID'. Ook zijn alle verwijzingen naar .IRCrc en dergelijke files weggelaten of vervangen door gelijke Windows files.

(51) Waar kan ik meer informatie krijgen?

Let op: Onderstaande verwijzingen zijn allemaal naar Engelstalige documenten!

IRC RFC
Het Internet Relay Chat (IRC) Protocol wordt uitgelegd in 'the Request for Comments' (RFC) nummer 1495 geschreven door de oprichter van IRC J. Oikarinen en D. Reed. Deze RFC kan worden binnengehaald per FTP vanaf cs-ftp.bu.edu of ftp.tohoku.ac.jp.

IRC Primer
Een goede, simpele basis introductie tot IRC kan worden gevonden in de IRC Primer door Nicolas Pioch. Verkrijgbaar per FTP vanaf cs-ftp.bu.edu zie ook Nicolas' IRC Hints.

IRC FAQ
De IRC Veelgestelde Vragen (FAQ) door Helen Trillian Rose geeft prima informatie over veel IRC onderwerpen. De IRC FAQ is verkrijgbaar per FTP vanaf cs-ftp.bu.edu en ftp.kei.com en in html formaat op www.kei.com.

Undernet FAQ
De Undernet IRC FAQ bestaat uit 2 delen. De eerste versie is geschreven door Paul Grant en de latere versies door Mandar M. Mirashi. De laatste versie kan altijd worden gevonden op: ftp://ftp.undernet.org/undernet/docs/, een URL's naar de WWW versie van deze FAQ is: http://www2.undernet.org/~cs93jtl/underfaq

WWW
Op het world wide web is veel extra informatie te vinden. Doe een paar simpele zoekacties met Yahoo of Webcrawler om tonnen van informatie te vinden !!

Nieuwsgroepen
De nieuwsgroepen alt.IRC.* geven veel informatie voor nieuwelingen en gevorderden. Ik kan het erg aanraden om er eens een tijdje rond te neuzen! (Er is ook een Nederlandstalige nieuwsgroep: nl.Internet.IRC -- Hans Wim)

Boeken over IRC en mIRC
Een goede verzameling van boeken over IRC en IRC clients zoals mIRC, Virc en Pirch is te vinden op de website van mIRC

IRC
Op IRC zijn verschillende channels te vinden met het doel je te helpen met zowel makkelijke als moeilijke problemen.

Je kunt eens kijken op #IRChelp, #IRCnewbies, #new2IRC, #newbies of #wasteland.

Ook de meeste populaire Windows IRC clients hebben hun eigen channel. Kijk eens op #mIRC, #vIRC, #interface en #wsIRC.
Eis a.u.b. geen heil; we zijn allemaal vrijwilligers daar.

(52) Rechten/copyright?

Ik ben ervan bewust dat veel informatie uit dit document ook gevonden kan worden in dezelfde of gelijke vorm in verschillende andere IRC FAQ's. Ik heb geprobeerd om het beste bij elkaar te zetten door alle UNIX zaken eruit te halen en er specifieke Windows zaken aan toe te voegen. Ik hoop dat dit goed is gelukt. Alle informatie is gebaseerd op het werk en de tijd van verschillende mensen door het antwoorden van vragen in de alt.IRC nieuwsgroepen en in de bestaande IRC FAQ's. Ik wil vooral Helen Trillian Rose, Nicolas Pioch, Tjerk Vonck en Mandar M. Mirashi noemen vanwege de tijd en prestaties die zij hebben geleverd als IRC ambassadeur!

Dit bestand is gemaakt door Barrier (#VCDnMPG on EFnet) http://www.vcdnmpg.net - ook bekend als Barrierman in het forum - en de webmaster van weethet.nl.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages