Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
35.175.191.46
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

De huidige generatie processoren zijn erg krachtig, maar je zult het met me eens zijn dat dat niet genoeg is, snelheid went immers erg snel.

Meer kracht, meer snelheid,... dat is wat we willen.

Maar ja,... een snellere processor is behoorlijk duur, en dan niet een paar tientjes, nee gelijk een Eurootje of 400 of meer duurder.

Daar moet wat aan gedaan worden... een oplossing is het zogenaamde "overklokken" - We laten de processor wat harder werken!

Waarschuwing: Overklokken kan de processor, het moederbord en zelfs data op de harddisk beschadigen, lees daarom de verantwoordelijkheidsverklaring goed!

AMD Rulezzz

De basis van het overklokken

Als eerste: fabrikanten als Intel, AMD, Cyrix, etc. bakken chips bij de vleet.

Ze gaan niet ieder chip uitgebreid testen maar nemen daar een steekproef van. Als deze chips, b.v. gefabriceerd voor 900 Mhz, maar 600 Mhz halen, dan zal de batch als 600 Mhz verkocht gaan worden.

Soms zijn er ook marketing redenen om een 900 Mhz processor te voorzien van het label 600 Mhz; bijvoorbeeld als er een tekort is aan 600 Mhz processoren.

Een label alleen is natuurlijk niet voldoende, daarom "locken" (blokkeren) de fabrikanten hun processoren (ook wel CPU) hardware matig, anders zou je voor een weinig een erg snelle CPU kopen en daarmee zou de fabrikant winst mislopen.

Deze "lock" moet dus omzeild worden. Dit is per CPU type verschillend !

Hoe wordt de frequentie bepaald ?

Voor de meeste CPU's (met name uit de Intel klasse dus AMD, Cyrix, etc. horen daar ook bij) stellen als volgt de frequentie in:

Basis klok * vermenigvuldiger (= FSB * Multiplier)

Zo is een 600 Mhz CPU bijvoorbeeld 100 Mhz * 6 = 600 Mhz.

Er zijn dus 2 factoren die de frequentie bepalen, te weten de FSB en de MULTIPLIER. Verandering van zo een factor levert dus een andere frequentie.

Bijvoorbeeld:

vermenigvuldiger van 6 naar 7: 100 Mhz * 7 = 700 Mhz

of:

basis klok van 100 Mhz naar 110 Mhz: 110 Mhz * 6 = 660 Mhz

De basis klok komt eigenlijk in 2 varianten: 66 Mhz (Intel o.a.) en 100 Mhz (snellere Intels en b.v. AMD). Intussen zien we ook 133 Mhz en 200 Mhz ...

Voltage

Alleen een van de twee factoren veranderen is niet altijd genoeg. De CPU moet harder werken en heeft daarvoor meer "energie" nodig. Dit kunnen we aanpassen door het voltage aan te passen.

Daar zit wel een minpunt aan: de temperatuur van de CPU loopt dan ook op. We moeten dus een betere koeling toepassen.

Conclusie

In dit wel heel korte verhaaltje kun je zien dat overklokken kan. Maar niet voor iedere CPU gelden dezelfde regels, daarom heb ik de overklokkingen die ik zelf getest heb op WeetHet beschreven, twee voorbeelden daarvan (er zullen er in de loop van de tijd wel meer bijkomen):

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages