Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.236.143.154
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

De Slot-A processoren van AMD (de Duron en de Athlon) zijn, net als de Socket-A AMD Duron en Athlon, ZEER goed over te klokken. Mijn AMD Athlon 500 loopt op 700 Mhz en mijn AMD Duron 600 loopt op ... 900 Mhz !! Knappe prestatie van een processor die nog geen 300 piek kost !

Intussen zijn de CPU's die ik hier vermeldt achterhaalt, een Slot-A CPU is zelfs niet meer te koop (naar ik weet).

Voor een Slot-A AMD Duron of Athlon gebruiken we een zogenaamde "Gold-Finger". Een klein printje met schakelaars of jumpers die we aan de verborgen connector van de Athlon zetten. Dit werkt overigens erg goed. Kijk maar eens bij de Athlon overklok pagina voor details.

Overklokken van de Socket-A AMD Athlon of Duron kan niet met behulp van een dergelijke "Gold-Finger". De truuc bij de Athlon en Duron is goedkoper, maar wel iets moeilijker.

Waarschuwing: Overklokken kan de processor, het moederbord en zelfs data op de harddisk beschadigen, lees daarom de verantwoordelijkheidsverklaring goed!

AMD Rulezzz

Het begin ...

Dit project ben ik gestart na het zorgvuldig lezen van enkele bekende overklok-pagina's:

Athlon: Wat is de maximum snelheid?

Ik ben begonnen met het Online bestellen van de OutsideLoop Afterburner.

Alternatieven zijn: FreeSpeed and Maximizer.

Deze printjes worden ook wel "Gold-Finger"-devices genoemd en maken het overklokken wel absurd eenvoudig.

De volgende stap was het installeren van de juiste temperatuur bewakingssoftware.
De software die bij mijn Asus K7M mammaplank zat was toereikend, maar later ben ik dan toch gaan werken met de betere/completere MB Monitor (ondersteund een hoop mammaplanken!).

De Afterburner kwam gepaard met een eenvoudige instructie hoe je de Athlon uit elkaar moet halen. Enkele zaken die ze wel even hadden mogen vermelden:

De AMD Athlon 500 Mhz loopt standaard op 1.60 Volts...

Volgende stap: De Afterburner op de Athlon monteren en de Athlon terug zetten in het CPU-Slot van het moederboard. Het eerste wat ik probeerde was at 500 Mhz met een VCore van 1.60 Volt.

Dit zijn de instellingen: FREQ = 4 (beide draai knopjes) VCORE = 5

Aangezien (niet geheel onverwachts) dit goed werkte heb ik 650 Mhz geprobeerd met een iets hoger voltage: FREQ = 7 (beide draai knopjes) VCORE = 7 (650 Mhz)
Ik heb eerst een lager voltage geprobeerd maar dat werkte dus niet met een VCORE = 6 (1.65 Volt)... by 1.70 Volt VCore werkte alles perfect,...

De volgende stap was natuurlijk gaan voor de 700 Mhz: FREQ = 8 (beide draai knopjes) en VCORE = 8 (aangezien de PC bij een VCORE = 7 niet echt wilde starten), hier zijn de resultaten na het lopen van 4 uur van de Unreal Tournament Intro:

Klok: 700 Mhz
Temperatuur: 38 graden Celcius (open kast) en 45 graden Celcius (gesloten kast)

Zo ziet het er dan uit:

Athlon met een Afterburner

Hier een blik in mijn PC,... de extra ventilator zuigt de warme lucht uit de kast...

Athlon @ 700 Mhz - stabiel op 38 graden

De reden waarom ik de externe temperatuurmeter heb gebruikt heeft te maken met de afwijkingen van de temperatuur metingen door het moederbord en ik wilde toch zeker weten dat alles goed ging ...

Gesloten kast:  45 graden stabiel

De 7 graden stijging in de kast is een bescheiden hint iets te gaan doen aan de luchtstromen in de PC....

500Mhz Athlon op 700Mhz,... no problem!

Opmerkingen:

Je zou nog verder kunnen gaan door de cache speed aan te passen. Standaard loopt de cache op halve snelheid mee (bij 700 Mhz heb ik nog steeds de halve snelheid in gebruik). De meeste 800 Mhz overklokkingen werken met een cache die slechts op een derde snelheid lopen.... de vraag is dan op 800 nu wel sneller is als de 700 Mhz....

Een paar tests:


Voor de benchmarks heb ik gebruik gemaakt van SiSoft Sandra en 3DMark2000.
Aangezien ik meer dan 1 computer heb, besloot ik de kans te grijpen en beide systemen te vergelijken.

Initieel had ik een Intel Pentium III 450Mhz met een Creative Labs Annihilator (Geforce) die was overgeklokt naar (FSB = 105Mhz) 500 Mhz. De andere machine had een AMD Athlon 500 met een Voodoo3-3000, overgeklokt naar 700 Mhz m.b.v. de OutsideLoop Afterburner.

Ik heb beide machines met zowel Geforce als Voodoo kaart gest en dit zijn mijn resultaten:

Benchmark chart

De Geforce is duidelijk sneller in 3D performance en is maar ten dele afhankelijk van de CPU. Hetzelfde geld eigenlijk ook voor de Voodoo3-3000 kaart.

Volgende stap

(zodra ik tijd en snellere dimms heb) opvoeren van de FSB te beginnen met 105 Mhz. Ik heb dit al getest met de huidige opstelling, maar helaas pindakaas zo onstabiel als de pest ...

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages