Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
100.28.227.63
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina...

Converteer een iPAQ (36xx) seriele craddle naar USB ...

De oudere iPAQ 36xx serie wordt geleverd met een seriele craddle. Met wat kleine aanpassingen werkt deze ook prima met USB samen. Een voordeel niet alleen wat snelheid betreft maar vooral omdat vaak de COM-poorten al bezet zijn. Daarnaast verschijnen er steeds vaker PC die niet eens meer een COM-poort hebben. We halen vanaf nu ook nog eens de voedingsspanning (voor het opladen van de accu) uit de USB poort. De originele adapter kan nu weg gelaten. Scheelt weer een hoop kabels en weer een zoveelste adaptertje in het stopcontact.

Merk op: lees de disclaimer!

Tip: LEES EERST HET HELE ARTIKEL!

Tip: Deze truuk verwacht natuurlijk wel dat je een Windows versie hebt die met USB overweg kan. Niet alle Windows 9x versies zijn daar goed in!!

Tip: Soms is het nodig de iPaq te resetten (gebruik het kleine gaatje aan de onderkant van de iPaq). Verder: sommige laptops laptops bieden niet genoeg voeding om de iPaq + craddle van stroom te voorzien. Met dan aan Piet voor het proberen en de Feedback!

iPAQ

Introductie

Hoofddoel van deze ombouw: converteer een seriele craddle naar een USB craddle inclusief opladen van de accu via USB.

Waarom? Omdat op mijn PC alle COM-poorten bezet zijn en nog erger: mijn laptop heeft niet eens COM-poorten. Wat ook een beetje vervelend begint te worden is de groter wordende verzameling adapters die onder mijn bureau liggen. Eentje minder is best welkom. Dit bespaart me niet alleen een stopcontact maar ook nog eens het zoveelste kabeltje ... (zouden we zo stroom besparen?)

Wat hebben we nodig?

Natuurlijk een seriele craddle, een USB kabeltje (of op z'n minst een USB A stekkertje - Ik heb gewoon een kabeltje gekocht op eBay voor maar $5), een soldeerbout met fijne punt, een schroevendraaier (ik geloof een torex 5 of 6 - ik heb het gedaan met een super goedkoop mini schroevendraaiertje) en een beetje geduld. Een multi-meter kan handig zijn om kortsluitingen te zoeken.

Overzicht:

Craddle uit elkaar halen

De craddle van de Compaq (of moet ik zeggen HP/Compaq of HP?) is niet echt eenvoudig te openen.

!!!Koppel eerst STROOM en PC-AANSLUITING af!!!

STAP 1: Verwijderen van de schroeven

Aan de onderkant van de craddle, vind je 4 schroeven (rode pijltje in onderstaande afbeelding). Deze schroeven zijn (geloof ik) van het type Torex, ik denk maat 5 of 6. De meeste gangbare platte schroevendraaiers passen niet, maar ik heb het zelf met een mini-schroevendraaiertje gedaan en dat ging best aardig..

iPaq Craddle - SChroefjes aan de onderkant

STAP 2: Demonteren van de carddle

Nadat de schroeven verwijderd zijn (bij mij zaten ze behoorlijk vast) kun je de craddle splitsen in twee delen: het metalen deel (zilver kleurig) en het plastic deel (zwart).

Je kunt het metalen deel nu even opzij leggen, we gaan namelijk allen knutselen aan het plastic deel.

Het plastic deel bestaat uit twee delen. Je kunt het uit elkaar halen door het bovenste deel op te lichten zoals hieronder aangegeven staat:

iPAQ craddle - Het zwarte deel splitsen

STAP 3: Electronica eruit halen

Je kunt nu bij het stukje electronica in de craddle, het zit geklemt tussen twee sleufjes:

iPAQ craddle - Electronica in de carddle

Aangezien we met dit printje aan de slag gaan: haal het printje uit de craddle.

iPAQ craddle - Electronic/printje uit de craddle halen

Verwijder nu de seriele kabel van het printje, we hebben het niet meer nodig (je mag het wel laten zitten zodat de craddle twee aansluitingen heeft).

iPAQ craddle - Electronica in detail

Opladen via de USB

Als we de iPAQ willen opladen via de USB, zullen we eerst, uit veiligheids overweging, de connector voor de adapter moeten verwijderen. De reden daarvoor is dat als de connector blijft zitten, men deze per ongeluk toch gaat gebruiken. Dat resulteerd weer in een voedingsspanning naar jouw UCB poorten op de PC. Dat laatste kan dan vervolgens ongewenste schade aanrichten.

In onderstaande afbeelding zie je links twee rode pijltje staan, hier zatten de rode en zwarte draad van de connector voor de adapter. Verwijder deze door ze los te solderen.

In de afbeelding heb ik ook aangegeven wat CON1 is, de iPAQ-connector.

iPAQ craddle - Verwijder adapter connector, en de locatie van CON1

We gaan nu de USB stroomvoorziening gebruiken om de iPAQ op te laden.

Soldeer daarvoor een draadje tussen PIN1 (de meest links) aan de VCC (bovenste pijltje - hier hebben we net de rode draad van de adapter connector verwijderd). Zo ziet het resultaat er bij mij uit:

iPAQ craddle - USB voor het opladen van de accu

De rode pijlen geven de VCC pin en PIN1 van CON1 aan. Mocht je per ongeluk PIN1 en PIN2 van CON1 aan elkaar gebakken hebben, maak je dan geen zorgen PIN2 wordt namelijk voor hetzelfde gebruitk als PIN1.

Verbinding met USB

De voorbereiding voor het opladen via de USB-aansluiting zijn gedaan. De nu volgende stap is het aansluiten van de USB kabel. Laten we eerst kijken welke onderdelen daarvoor van belang zijn:

iPAQ - De belangrijkste delen (o.a. CON2)

Hier zien we CON2 (PIN1 geeft uiteraard de eerste pin aan) en VCC (dit is in feite dezelfde VCC als die we aan PIN1 van CON1 hebben gebakken).

We moeten nu twee dingen doen:

  • Soldeer een draad t.b.v. de USB stroomvoorziening
  • De rest van de USB kabel aansluiten

Hiervoor hebben we de pinnen 11, 12, 13, 14, en de VCC aansluiting nodig (zie ook vorige afbeelding):

iPAQ craddle - Waar zitten pin 11 t/m 14 ?

STAP 1: Stroom doorsturen

Als eerste solderen we een draadje tussen PIN14 en VCC. We gebruiken dit om de spanning van de ene kant van het printje naar de andere kant te brengen (PIN1 van CON1).

STAP 2: USB aansluiten ...?

OK, dit deel kan wat minder overzichtelijk zijn, dus even opletten.

We hebben nu de USB kabel nodig, of op z'n minst een USB connector (zogenaamd USB A model):USB - Type A connector

De nummering van een USB werkt als volgt, (met dank aan Hans Bieleman voor de tip):

USB - Pin nummering van de USB zoals ik ze gebruikt heb

Ik heb zelf een bestaande USB kabel gebruikt (USB A to USB B kabeltje waarbij ik de USB B connector eraf geknipt heb. Vervolgens heb ik met een multimeter bepaald welk draadje waaraan zit).

Wat is wat?

PIN
Doel veel gebruikte kabel kleur CON2 Connectie
4
Aarde Zwart 13
3
USB DATA + Groen 11
2
USB DATA - Wit 12
1
VCC Rood VCC of 14

 

Tijd om alles lekker aan elkaar te gaan solderen.

Soldeer de contacten zoals hierboven beschreven staat. Klein opmerking daarbij: CON2 PIN14 hebben we al aan VCC gesoldeerd in de voorgaande stap. Op CON2 PIN14 is niet veel ruimte meer daardoor. Ik heb daarom USB-PIN4 bij VCC gesoldeerd. Het resultaat kan er zo uitzien:

iPAQ Craddle - USB verbonden

Merk op: de draad tussen CON2 PIN14 en VCC is hier ook zwart, ik had eigenlijk een rode draad moeten gebruiken, maar ja die had ik even niet. Vandaar dat het er een beetje evrwarrend uit zou kunnen zien, excuses daarvoor.

Testen van de verbinding

Aangezien het in elkaar zetten van de craddle niet zo eenvoudig is, stel ik voor EERST te testen of ons browsel werk.

Stel eerst de ActiveSync juist in (ActiveSync - v3.5 of nieuwer, download bij Microsoft - kies "File", "Connection Settings..."):

ActiveSync - Instellingen naar USB zetten (ActiveSync 3.5)

Plug nu het kleine printje aan de iPAQ en verbind de USB stekker met de USB-poort van de PC.

Jouw PC zal nu eerst melden dat er nieuwe hardware is gevonden PC (NEW HARDWARE USB), vervolgens zal ActiveSync de iPAQ zien en proberen te synchroniseren. Test of synchronisatie werkt, b.v. door een bestand naar de iPAQ te sleuren of door een item uit Outlook te verwijderen.

Als alles naar wens werkt, trek dan de USB stekker uit de computer en haal het printje van de iPAQ af. Je kunt nu de craddle weer in elkaar zetten.

Tip: je kunt nu de seriele kabel weg laten ....

Veel plezier met de nieuwe craddle ...

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages