Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.236.143.154
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Op deze pagina bespreek ik (kort) enkele criteria voor de keuze van een geschikte oplossing voor navigatie over een website.

In principe: dingen waar je op moet letten bij deze keuze.

Daarbij presenteer ik je twee oplossingen; apPopupMenu van ApyCom en PopupMenuApplet door David Binard.

Er zijn andere navigatie systemen, maar deze zijn helaas VEEL te DUUR voor een prive website, dus zolang mij geen gesponsorde applet wordt verstrekt, zal ik deze ook niet bespreken ...

HTML

Pagina Overzicht

Navigatie systeem eisen

Iedere webpagina heeft een goed navigatie nodig. We kunnen daar enkele eisen aan stellen:

  • Compact; de bestaande ruimte is hard nodig voor de werkelijk te presenteren informatie.

  • Praktisch; het menu moet het voor de gebruiker geen klik-onderneming worden om gewenste informatie te vinden.

  • Duidelijk en eenduidig; de menu-items dienen kort maar krachtig weer te geven wat de inhoud zal zijn achter de items.

  • Eenvoudig en herkenbaar; de gebruiker moet het menu zonder cursus kunnen bedienen.

  • Snel; zowel in gebruik als downloadtijd moet het menu snel beschikbaar zijn.

  • Compatible; alle, of minstens de meeste, browsers dienen het menu te kunnen weergeven.

  • Maximaal toekomstzeker; geen beperking voor wat betreft omvang en diepte van het menu.

Na enkele weken (!!) zoeken, en een spoedcursus JAVA heb ik dan, denk ik, de juiste oplossing gevonden.

Waarom een Popup-Menu ?

Compact;
In JAVA is het mogelijk een Applet te voorzien van een popup-menu zoals we dat in de meeste windows georienteerde operating systemen terug vinden (MS Windows, MacOS, X-Windows, AmigaOS, TOS, etc.).
Hierdoor neemt het gesloten menu een minimum aan ruimte in beslag. Alternatieven zoals gewone knoppen, links, een standaard menustructuur (b.v. in Flash) of een tree-view (in JAVA of DHTML) nemen gewoon te veel ruimte in, ook als het menu niet in gebruik is.

Praktisch;
Je kent die webpagina's wel waar je eindeloos moet klikken om op een bepaalde locatie te komen. Een navigatie systeem dient echter zodanig te zijn dat dit niet nodig hoeft te zijn.
Daarom heb ik boven in ieder (sub) menu een intro link gezet. Hier wordt kort toegelicht wat er in dit menu terug te vinden is aan onderwerpen. Daarbij worden alle items van het menu nogmaals vermeld, zodat de gebruiker de intro kan lezen en eenvoudig zijn weg kan bepalen door op de link te klikken die hij of zij wil bezichtigen.
Mocht een gebruiker echter al bekend zijn met de webpagina en precies weten waar hij of zij heen wil, dan kan de kortere weg via het menu gekozen worden.
Eenvoudige links en buttons vallen dus al af en kunnen enkel ter ondersteuning aangeboden worden.

Duidelijk en eenduidig;
De "termen" voor de items in het menu dienen kort maar krachtig weer te geven wat de gebruiker mag verwachten achter het menu-item. Daarnaast moet het item ook duidelijk leesbaar zijn.
Dit laaste punt zet dus eigenlijk al een streep door de meeste grafische buttons, ook al zijn deze vaak erg mooi, functioneel zijn ze vaak niet.

Eenvoudig en herkenbaar;
Het moet voor de gebruiker eenvoudig zijn om het menu te vinden. Dat is niet alleen belangrijk, ook het gebruik van het menu moet als vanzelf gebreuren. Het menu dient dus overeen te komen met een techniek die de gebruiker al kent. Een popup menu sluit daar goed op aan omdat het gebruik maakt van de menu-technieken die in het operating systeem verweven zit. Het is dan wel zaak een duidelijk "knop" te plaatsen die opvalt t.a.v. de rest van de pagina.

Snel;
Het te gebruiken JAVA Applet dient snel zichtbaar te zijn. Hiermee bedoel ik niet alleen de download tijd, maar ook de reactie snelheid van het menu.
Ik heb een poging ondernomen met o.a. DHTML maar dit werd traag. Een ander alternatief was het gebruik maken van zogenaamde tree-views, maar daarvan was of de applet groot of de reactie snelheid te laag.

Compatible;
JAVA heeft het voordeel dat de meeste browsers hier mee overweg kunnen. Mocht jouw browser het niet kunnen, dan wordt het tijd om of de browser te updaten of de JAVA-runtime libraries bij SUN te downloaden.
Een browser als Internet Explorer of Netscape brengt JAVA al met zich mee. Voor bijvoorbeeld Opera is de JAVA runtime beslist noodzakelijk, deze kun je gratis bij SUN downloaden en installeren.
DHTML is krachtig maar wordt niet door iedere browser ondersteund. Flash vereist weer een plugin, wat ook niet voor ieder OS bestaat (overigens wel voor veel operating systemen!).

Maximaal toekomstzeker;
We willen geen beperkingen tegenkomen in de toekomst als bijvoorbeeld het menu te groot of te diep gaat worden. Het menu moet dus een praktisch onbeperkte diepte en lengte kunnen hebben.
Een PopuMenu welke gebruikt maakt van het popup-menu van het operating systeem kent deze beperkingen niet.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages