Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.239.6.58
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Op deze pagina vertel ik je wat GeoCaching is.

Samengevat: GeoCaching is een spel waarbij je de "schat" zoekt aan de hand van de gegeven coordinaten. Het ziet er allemaal simpel uit, maar dat is het beslist niet.

Voor GeoCaching kun je bijna iedere GPS gebruiken, b.v. de gele Garmin eTrex of zoals ik deed, een groene Garmin eTrex Venture (eigenlijk gaat het met alle Garmin eTrex modellen, GPS ontvangers van andere fabrikanten werken vaak ook prima).

Merk op: voor meer info over GeoCaching, bezoek je het beste de Geocaching websites: GeoCaching.nl (nederlands), GeoCaching.com (engels) of GeoCaching.de (duits). De meeste informatie op deze pagina komt van hun af.

Meer info over hoe een GPS werkt, vind je hier.

GPS - GeoCaching - waar is de cache?

Overzicht

Wat is Geocaching?

Je spreekt GeoCaching uit als Dzjio-kesjing. Het woord cache (schat) dus als kesj en dus niet als ketsjing!

Geocaching is een avontuurlijk spel voor GPS gebruikers. Deelnemen met schatzoeken, op z'n Engels 'cache hunt', is een goede manier om de voordelen en de prachtige mogelijkheden van een GPS te leren kennen.

Het basisidee is dat personen en organisaties/verenigingen (b.v. een scouting) caches verstoppen over de hele wereld en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden.

Andere GPS gebruikers benutten deze coördinaten om deze caches te vinden.

Is de cache eenmaal gevonden, dan geeft de cache, oftewel schat, z'n geheimen prijs en beloont de vinder met een variëteit aan beloningen.

Aan de vinder wordt gevraagd iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten.

Geocaching staat ook onder andere namen bekend, o.a. The GPS Stash Hunt. Geocaching is hoe dan ook de standaard benaming. In Nederland kan men spreken van schatzoeken, hoewel schatzoeken een andere lading heeft dan Geocaching.

Het woord Geocaching is samengesteld uit GEO wat staat voor Geografie en Caching wat staat voor het verstoppen van een schat (cache). Een cache in computer termen is informatie die is opgeslagen in geheugen welke snel is te onttrekken, maar de term wordt ook gebruikt in de hiking/camping wereld als plaats waar proviand is verstopt .

Klinkt nogal simpel. Je geeft mij de coördinaten en ik weet waar ik de cache kan vinden?

Laat je niet misleiden, het is moeilijker dan je denkt. Een schat vinden is één, om op de plaats van de cache te komen is een heel ander verhaal.

Pas nadat op 1 mei 2000 de signaal verstoring (Select Availabilty - SA) werd verwijderd en de GPS ontvangers nauwkeurigere resultaten leverden, werden dit soort spelletjes mogelijk.

Op 3 mei 2000, werd er een bak met goodies verborgen, buiten Portland, Oregon (USA) - als viering voor de verwijdering van SA. Op 6 mei was de cache al twee keer bezocht.

Mike Teague was de eerste die de cache vond en maakte er als eerste een website voor - hier werden de cache gedocumenteerd die op sci.geo.satellite-nav nieuwsgroep werden geplaatst.

Wat is een GPS ontvanger?

Een GPS ontvanger, ook wel kortweg GPS genoemd, is een elektronisch apparaat wat je exacte positie op aarde kan weergeven. Coördinaten worden uitgedrukt in lengtegraden (Longitude) en breedtegraden (Latitude).

Je kan de GPS gebruiken om van punt A naar B te navigeren. Sommige GPS ontvangers hebben een display waarop ze kaarten kunnen laten zien, een ingebouwd elektronisch kompas, spraak navigatie: dit alles afhankelijk van de complexiteit van de ontvanger.

Je hoeft niet alle ins en outs van de GPS te kennen om het spel Geocaching te spelen. Alles wat je moet doen, is het invoeren van een zogenaamd 'Waypoint' . Oftewel de coördinaten van de cache in de GPS zetten.

Dit is de plaats van de cache in het 'veld'.

Voor gedetaileerde info over hoe een GPS werkt, kijk je hier.

Hoe speel ik Geocaching?

Om het spel te spelen moet je allereerst weten hoe je een 'waypoint' in de GPS ontvanger zet.

Kijk in de handleiding die bij de GPS geleverd wordt hoe je een 'waypoint' in het apparaat zet.

Geocaching is een relatief nieuw fenomeen, daarom zijn de regels (nog) erg simpel:

1. Neem iets uit de cache
2. Laat iets achter in de cache
3. Schrijf iets in het logboek

Je kunt ook zelf een cache verstoppen. Op Geocache.nl of GeoCache.com kun je meer info hierover vinden.

Wat zit er normaal gesproken in een cache?

Een cache kan er verschillend uitzien maar moet altijd voorzien zijn van een logboek.

In zijn simpelste vorm bevat een cache een logboek en verder niets. Het logboek bevat informatie over de maker van de cache, de datum dat de cache verstopt is en aantekeningen van de bezoekers aan de cache.

Het logboek mag vermakelijke (grappen, anekdotes) en voor het spel waardevolle informatie bevatten. Een logboek kan bijvoorbeeld informatie bevatten over een attractie in de buurt maar ook informatie geven (coördinaten) over ongedocumenteerde caches in de buurt! Als je informatie uit het logboek onttrekt dan moet je ook informatie teruggeven. Zet op zijn minst de datum en tijd van je bezoek in het logboek.

Grotere caches bestaan uit een waterdichte trommel of emmer die in het terrein niet opvallen. De trommel bevat een logboek en enkele min of meer waardevolle stukken. Deze items maken van de cache een ware schat. Je weet nooit wat de maker van de cache of bezoekers voor jou in de cache hebben achtergelaten om je te vermaken.

Onthoud, als je iets uit de cache neemt is het wel zo fair om er iets voor terug te leggen. Items in een trommel/emmer kunnen zijn : landkaarten, boeken, software, hardware, CD's, video's, foto's, geld, sieraden, toegangskaarten, antiek, gereedschap, spelletjes, een wegwerpcamera (elke bezoeker maakt een foto van zichzelf of de groep en plaatst de camera weer terug) etc.

Tip: Het is aan te raden de artikelen onderling apart te verpakken in plastic zakjes om hen te beschermen.

Wat stop je beslist niet in de cache?

Gebruik je verstand.

Geen vuurwerk en andere ontplofbare materialen, drugs, en alcohol.

Respecteer de locale wetgeving. Ook kinderen zoeken naar caches !

Laat geen snel bederfelijke waar (zoals eten) achter.

Mensen van alle leeftijden verstoppen en zoeken caches, denk dus goed na voordat je spullen aan de cache toevoegt. Wat etenswaar betreft: niet alleen kan dit bederven, maar vergeet ook niet dat er dieren op af komen en de cache daarmee kunnen vernielen.

Mag ik een cache verplaatsen zodra ik hem gevonden heb?

Nee, mits er uitdrukkelijk in het logboek staat dat de cache naar een nieuwe locatie moet, mag de cache niet verplaatst worden !! Verantwoordelijke cache eigenaren controleren van tijd tot tijd de inhoud en de aanwezigheid.

Een alternatief kun je vinden in een zogenaamde hitchiker (lifter), wat een item is dat van cache naar cahe mee verhuisd wordt. Zo kennen we intussen de kaars die van Australia naar Arizona verplaatst is, en een Mr. Potato head (aardappel kop mannetje) die van cache naar cahe springt. Voor een dergelijke hitchiker gebruik je b.v. een simpel poppetje waaraan je een brief je maakt waarop staat dat het poppetje meegenomen dient te worden naar de volgende cache.

Je kunt er zelfs speciale poppetjes voor kopen bij Groundspeak Travel Bug, op de amerikaanse GeoCaching website.

Zijn er variaties binnen het spel mogelijk?

Ja !! Wij moedigen dit sterk aan. Geocaching is een sport die zichzelf steeds weer opnieuw uitvind . De regels zijn zeer flexibel. Heb je nieuwe ideeën, bijv over de inhoud van een cache of wat goede manieren zijn om er een te verstoppen, dan horen wij dat graag.

Enkele voorbeelden;

Offset Caches - Je vindt de cache niet door simpelweg naar de opgegeven coördinaten te gaan. Bij de offset cache zijn de gepubliceerde coördinaten die van een monument, plaquette of een markeringspunt waarvan je wilt dat de cache jagers hem bezoeken. Vanaf dit punt moeten de schatjagers rondkijken en zoeken naar verdere aanwijzingen die aangebracht zijn op of in voorwerpen ter plaatse, of moet worden doorgegaan op aanwijzingen zoals gepubliceerd op Geocache.com

Meeliftende prijzen - Hierbij gaan de prijzen van de ene naar de andere cache zo een reisgeschiedenis opbouwende. Deze variatie komt uit het 'letterboxing'.

Kijk voor meer meerdere cache varianten op de GeoCaching website.

Hoe lang blijven caches bestaan?

Wanneer je een GPS cache maakt, zou het best eens kunnen dat hij voor eeuwig blijft bestaan! Een locatie op deze planeet is wat hij is .... een locatie en locaties verdwijnen niet.

Regelmatig zal Geocaching.nl een overzicht geven van welke caches er nog bestaan. We kunnen nooit de garantie geven dat een cache nog bestaat, maar doen wel ons best de lijst zo actueel mogelijk te houden.

Als je bemerkt dat een cache verwijderd of geschonden is, laat het ons dan zo snel mogelijk weten!

Waar te beginnen? Waar haal ik meer informatie?

Eigenlijk best simpel, start met een bezoek aan de dichtsbijzinde GeoCaching website.

Je kunt natuurlijk bij GeoCaching.com beginnen. Spreek je echter NEDERLANDS kijk dan bij GeoCaching.nl, of als je DUITS spreekt, kijk dan bij GeoCaching.de.

Inhoud deels overgenomen met toestemming van Grounded, Inc.
Copyright 2002 Grounded, Inc. Alle rechten gereserveerd
Vertaling deels door Rene Tuijtel.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages
Hulp & OverWelkom ... !!GastenboekHulp voor WeetHetWoordenlijst ...Zoeken op het InternetZoeken in WeetHetBeschikbare downloadsNieuws & UpdatesStatistiekenAansprakelijkheidAdverterenDoe mee !!!Vermeldingen/AwardsOver WeetHet ...Hansie goes USAWaar is Hansie?Eerste maandenNieuw thuisUitgaanPuck goes USAMijn nieuwe autoSnapshots PuckRandom snapshotsEindelijk LENTE!Lekkere warme zomerEerste familie bezoekCD's en DVD'sMuziekAudio-DVD naar MP3Muziek CD naar MP3Muziek CD naar WAVKopieer Muziek CDEigen Muziek CDMuziek uit het InternetMP3 Volume aanpassenNero Burning RomBIN/CUE brandenBIN naar ISOComputer CDRomISO brandenFoto VCDFoto SVCDNero vs Nero ExpressNRG naar ISOSVCD brandenSVCD met menuVCD brandenVCD met menuDVD FilmsWat zijn Regiocodes?Wat is MacroVision?Video formatenDIKO: 3 films - 1 DVDHoe werkt een CD?Zelf CDs brandenZelf een DVD makenBIN naar ISONRG naar ISODisk catalogus makenComputer UitlegHoe werkt een CD?Netiquette: E-MailWat is DivX?Wat is MP3?Wat is RAID?Wat is USB?Wat zijn PAR files?Wireless LAN introPC naar TV kabelsXP sneller startenOpstart van USB penFireWire verbind 2 PC'sFoto FormatenGrafisch / Foto'sPhotoshopFoto FormatenSnelle auto3D knoppenBliksem tekenenFotos op CDPictureToTVVideoCD met NeroSVCD met NeroMagix Fotos op CDDVD PictureShowFoto FormatenFoto FormatenGSM / PDAsCompaq iPAQAccu vervangenSeriele craddle op USBGarmin eTrex kabelGarmin eTrex stekkerRonde Garmin stekkerPalmPilotAan Ericsson GSMGarmin eTrex GPSMobiele telefonieEricsson MelodietjesMusicBoxRingtonesMasterA edit SIMSMSC nummersConnector pinoutsHardware & HacksCPU OverklokkenAlgemeenAMD CPU codesAMD Slot-AAMD Socket-ASmartcards Progr.MillenniumAlactel HackLCD display aan PCNetwerk kabelsOpstart van USB penPC naar TV kabelsPromise Ultra -> RAIDSoundblaster MIDIWeerstand kleurenFireWire NetwerkInternetNetwerk algemeenDHCP instellenWin95/98/ME ClientWin2000/XP ClientMac OS 7/8 ClientMac OS X ClientBekende IP-poortenDNS adressenNetwerk kabelsWireless LAN IntroFireWire NetwerkInbel verbindingTCP/IP optimaal Win9xPubliek IP adres?ADSL / MxStreamADSL AlgemeenHoe werkt ADSL?DNS adressenMXStreamInstallerenAnaloog EthernetISDN EthernetRouters en MXStreamSMC 7404 WBRA/BeTech ModemRoutereTech RouterSitecom 4S routerVigor 2200E routerProblemen oplossenAlcatel HackHack het modemPassword CalculatorDoel v.d. lampjesProblemen oplossenFirmware upgradeDNS adressenBekende IP-poortenPoorten mappenAutoPortMappingInternet delenMogelijkhedenWinRoute (software)Netwerk Win95/98/MENetwerk Win2000/XPNetwerk Mac OS 7/8Netwerk Mac OS XBekende IP-poortenWireless LAN IntroNetwerk kabelsRoutersSMC 7404 WBRA/BeTech ModemRoutereTech RouterSitecom 4S routerVigor 2200E routerInternet via SatellietHoe werkt het?Korte intro ...Overzicht variantenStandaardBySky methode2-Weg InternetKaart installerenWelke Satellietkaart?PC eisenHarmonic CyberstreamPentam. Pent@VisionHauppauge DVBs NexusTechnotrend PCLineEOL problemenNieuwe driversSchotel plaatsen (Astra)Schotel formaat?EON ChecklistTransponders EOLRamdisk voor FazztEigen webpaginaNavigatie oplossingenInzicht en oplossingenApyCom apPopupMenuD.Binard PopupMenuPopupMenu generatorPopupMenu platTips en TruuksE-Mail linkE-Mail FORMFavorieten ToevoegenWebpagina ikoon'Pagina Terug' linkSpringen binnen paginaOntsnap aan framesGebruik frametitelStuur framesAutomatisch doorsturenHet 100% probleemAndere link kleurTekst in de statusbalkAchtergrond vastzettenTekst over plaatjesBrowser veilige kleurenHet .htaccess bestandBijzondere tekensWaar downloadenIRC met mIRCInstalleren mIRCDownload films enzoVragen (FAQ)Films uit het InternetFilm kwaliteitWat zijn PAR files?LeechGuyLeechGuy editoreMuleWinMXE-MailNetiquetteCitaat van de dagOverigenHack Arescom NetDSLWireless LAN IntroFireWire NetwerkBekende IP-poortenWat is mijn IP adres?Zoeken (WeetHet)Zoeken (Internet)WeetHet DownloadsEen paar goede websitesDNS adressenMicroControllersBasic Stamp IIStarten met de BS2Assembleren v.d. kitVolledig schemaAansluiten aan de PCBS2 aan 44780 LCD44780 LCD foto'sBS2 aan M50530 LCDM50530 LCD Foto'sZelfbouw BS2Smartcards/SIMProgrammer Softw.CardMasterInfinityUSBMasterBurnerMilleniumKaart soortenGSM SIM bewerkenWeerstand kleurenMuziek / AudioMuziek van InternetIntroductieLeechGuyLeechGuy editorWinMXeMuleM.b.v. mIRCBIN/CUE brandenBIN naar ISOAudio-DVD naar MP3Hoe werkt een CD?Kopieer muziek CDEigen muziek CDWat is MP3?Muziek CD naar MP3MP3 CD v. Yamakawa?MP3 Volume aanpassenMuziek CD naar WAVSB MIDI interfaceAC3 naar WAV/MP3ProgrammerenBorland DelphiHansie zijn Delphi ToolsAYeah!CatalogCitaat van de dagPopupMenu generatorOverzicht ASCII tekensSatelliet (TV & GPS)Satelliet TelevisieSatelliet TV op de PCTV ontvangst op de PCPC eisenNieuwe driversPentam. Pent@VisionHauppauge DVBs NexusTechnoTrend PCLinePVA file naar MPEG2DirecTV TiVoAfstandsbedieningDirecTiVo naar O6.21: Intro & Images2: TiVo disk in PC3: Installeer OS6.24: Eerste start van OS6.25: SuperPatch & Meer6: Films naar PCTyTools - Films naar PCOud: DirecTiVo naar OS4Oud: Sleeper HackSmartcardsProgrammer Softw.CardMasterInfinityUSBMasterBurnerMilleniumKaart soortenWat is DiSEqC?Schotel plaatsen (Astra)Schotel formaatSRT8000 firmwareGPS NavigatieGarmin eTrexDiagnose modeSeriele aansluitingAan de iPAQ 36/38xxAan een PalmPilotDe eTrex stekkerDe ronde stekkerHoe werkt GPS?Wat is GeoCaching?Internet via SatellietHoe werkt het?Korte intro ...Overzicht variantenStandaardBySky methode2-Weg InternetKaart installerenWelke Satellietkaart?PC eisenHarmonic CyberstreamPentam. Pent@VisionHauppauge DVBs NexusTechnotrend PCLineEOL problemenNieuwe driversSchotel plaatsen (Astra)Schotel formaat?EON ChecklistTransponders EOLRamdisk voor FazztVideoVideo gids - begin hierIntroductieGSpot: AVI InfoDIKO: 3 films - 1 DVDDownload kwaliteitVideo AlgemeenWat is DivX?Video formatenOpname TypesWelke AVI codecs?Intro K(S)VCD/KDVDDVD+RW ProblemenOver bitratesVideoServer pluginWat zijn Regiocodes?Wat is MacroVision?RippenAudio-DVD naar MP3Foto FormatenAVI naar MPEGGSpot: AVI InfoDIKO: 3 films - 1 DVDAVI naar DVD/(S)VCDZonder ondertitelsD.I.K.O.MainConcept (S)VCDNero Vision Express 2TMPGEnc (S)VCDTMPGEnc K(S)VCDTMPGEnc met AC3Met OndertitelsD.I.K.O.MainConcept (S)VCDNero Vision Express 2TMPGEnc (S)VCDTMPGEnc K(S)VCDTMPGEnc met AC3CD Branden NeroVCD brandenVCD met menuSVCD brandenSVCD met menuBIN/CUE brandenDVD SpelersCompatibiliteitDVD toevoegenDVD+RW ProblemenIntro K(S)VCD/KDVDVideo ToolsBitrate CalculatorDVD RippenGSpot: AVI InfoFlaskMPEG en CCEVideoServer pluginDVD naar DivXIntroductieBitrates berekenenRippenDVDx en SmartRipperDVDx instellingenFlaskMPEG methode 1FlaskMPEG methode 2FlaskMPEG methode 3DVD naar (S)VCDIntroductieBitrates berekenenRippenDVDx en SmartRipperDVDx instellingenFlaskMPEG 0.6 en CCEDVDx en Video ServerDivX naar (S)VCDDVD naar DVDDVD2OneDVDShrinkDVD+RW ProblemenTMPGEnc & CoDIKO: 3 films - 1 DVDFilm Knip & PlakGSpot: AVI InfoSamenvoegenMPEG1 en MPEG2Met TMPGEncWomble MPEG2VCRAVI met VirtualDubKnippenMPEG1 en MPEG2Met TMPGEncWomble MPEG2VCREasy Video SplitterAVI en DIVXAVI met VirtualDubEasy Video SplitterFilms van InternetIntroductieLeechGuyLeechGuy editoreMuleWinMXM.b.v. mIRCWat zijn PAR files?BIN/CUE brandenBIN naar ISOFoto's op CDPictureToTVVideoCD met NeroSVCD met NeroMagix Fotos op CDDVD PictureShowOndertitels RippenVobsub: snel en simpel!SubRip (OCR)SynchroniserenOndertitels weergaveWeergave met VobsubSynchroniserenMaak een MicroDVDPC aan de TVPC naar TV kabelsATI softwarenVidia softwareTiVo - Harddisk VCRTiVo Serie 1Wat is een TiVo?TiVo openmakenSeriele toegangDebug Mode toegangLinux Bash shellInstellen van de klokInbellen uitzettenDirecTV TiVoAfstandsbedieningDirecTiVo naar O6.21: Intro & Images2: TiVo disk in PC3: Installeer OS6.24: Eerste start van OS6.25: SuperPatch & Meer6: Films naar PCTyTools - Films naar PCOud: DirecTiVo naar OS4Oud: Sleeper HackYamakawa 713/715IntroductieVeel gestelde vragenDe AfstandsbedieningGeheime codesRegiocode instellenRegiovrij zettenMacroVision uitStandaard-InstellingenWelke DVDRom driveFirmware versieVerander firmwareDownload firmwareAnder achtergrondMP3 CD makenM.U.F.Y. MP3 CD'sHulpForumZoeken (WeetHet)Zoeken (Internet)NieuwsWoordenlijst ...DownloadsLinksStatistiekenAdverterenDoe mee !!!Gastenboek

Liquid Web Fully Managed Web Hosting