Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.239.91.5
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Op deze pagina vertel ik je wat GeoCaching is.

Samengevat: GeoCaching is een spel waarbij je de "schat" zoekt aan de hand van de gegeven coordinaten. Het ziet er allemaal simpel uit, maar dat is het beslist niet.

Voor GeoCaching kun je bijna iedere GPS gebruiken, b.v. de gele Garmin eTrex of zoals ik deed, een groene Garmin eTrex Venture (eigenlijk gaat het met alle Garmin eTrex modellen, GPS ontvangers van andere fabrikanten werken vaak ook prima).

Merk op: voor meer info over GeoCaching, bezoek je het beste de Geocaching websites: GeoCaching.nl (nederlands), GeoCaching.com (engels) of GeoCaching.de (duits). De meeste informatie op deze pagina komt van hun af.

Meer info over hoe een GPS werkt, vind je hier.

GPS - GeoCaching - waar is de cache?

Overzicht

Wat is Geocaching?

Je spreekt GeoCaching uit als Dzjio-kesjing. Het woord cache (schat) dus als kesj en dus niet als ketsjing!

Geocaching is een avontuurlijk spel voor GPS gebruikers. Deelnemen met schatzoeken, op z'n Engels 'cache hunt', is een goede manier om de voordelen en de prachtige mogelijkheden van een GPS te leren kennen.

Het basisidee is dat personen en organisaties/verenigingen (b.v. een scouting) caches verstoppen over de hele wereld en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden.

Andere GPS gebruikers benutten deze coördinaten om deze caches te vinden.

Is de cache eenmaal gevonden, dan geeft de cache, oftewel schat, z'n geheimen prijs en beloont de vinder met een variëteit aan beloningen.

Aan de vinder wordt gevraagd iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten.

Geocaching staat ook onder andere namen bekend, o.a. The GPS Stash Hunt. Geocaching is hoe dan ook de standaard benaming. In Nederland kan men spreken van schatzoeken, hoewel schatzoeken een andere lading heeft dan Geocaching.

Het woord Geocaching is samengesteld uit GEO wat staat voor Geografie en Caching wat staat voor het verstoppen van een schat (cache). Een cache in computer termen is informatie die is opgeslagen in geheugen welke snel is te onttrekken, maar de term wordt ook gebruikt in de hiking/camping wereld als plaats waar proviand is verstopt .

Klinkt nogal simpel. Je geeft mij de coördinaten en ik weet waar ik de cache kan vinden?

Laat je niet misleiden, het is moeilijker dan je denkt. Een schat vinden is één, om op de plaats van de cache te komen is een heel ander verhaal.

Pas nadat op 1 mei 2000 de signaal verstoring (Select Availabilty - SA) werd verwijderd en de GPS ontvangers nauwkeurigere resultaten leverden, werden dit soort spelletjes mogelijk.

Op 3 mei 2000, werd er een bak met goodies verborgen, buiten Portland, Oregon (USA) - als viering voor de verwijdering van SA. Op 6 mei was de cache al twee keer bezocht.

Mike Teague was de eerste die de cache vond en maakte er als eerste een website voor - hier werden de cache gedocumenteerd die op sci.geo.satellite-nav nieuwsgroep werden geplaatst.

Wat is een GPS ontvanger?

Een GPS ontvanger, ook wel kortweg GPS genoemd, is een elektronisch apparaat wat je exacte positie op aarde kan weergeven. Coördinaten worden uitgedrukt in lengtegraden (Longitude) en breedtegraden (Latitude).

Je kan de GPS gebruiken om van punt A naar B te navigeren. Sommige GPS ontvangers hebben een display waarop ze kaarten kunnen laten zien, een ingebouwd elektronisch kompas, spraak navigatie: dit alles afhankelijk van de complexiteit van de ontvanger.

Je hoeft niet alle ins en outs van de GPS te kennen om het spel Geocaching te spelen. Alles wat je moet doen, is het invoeren van een zogenaamd 'Waypoint' . Oftewel de coördinaten van de cache in de GPS zetten.

Dit is de plaats van de cache in het 'veld'.

Voor gedetaileerde info over hoe een GPS werkt, kijk je hier.

Hoe speel ik Geocaching?

Om het spel te spelen moet je allereerst weten hoe je een 'waypoint' in de GPS ontvanger zet.

Kijk in de handleiding die bij de GPS geleverd wordt hoe je een 'waypoint' in het apparaat zet.

Geocaching is een relatief nieuw fenomeen, daarom zijn de regels (nog) erg simpel:

1. Neem iets uit de cache
2. Laat iets achter in de cache
3. Schrijf iets in het logboek

Je kunt ook zelf een cache verstoppen. Op Geocache.nl of GeoCache.com kun je meer info hierover vinden.

Wat zit er normaal gesproken in een cache?

Een cache kan er verschillend uitzien maar moet altijd voorzien zijn van een logboek.

In zijn simpelste vorm bevat een cache een logboek en verder niets. Het logboek bevat informatie over de maker van de cache, de datum dat de cache verstopt is en aantekeningen van de bezoekers aan de cache.

Het logboek mag vermakelijke (grappen, anekdotes) en voor het spel waardevolle informatie bevatten. Een logboek kan bijvoorbeeld informatie bevatten over een attractie in de buurt maar ook informatie geven (coördinaten) over ongedocumenteerde caches in de buurt! Als je informatie uit het logboek onttrekt dan moet je ook informatie teruggeven. Zet op zijn minst de datum en tijd van je bezoek in het logboek.

Grotere caches bestaan uit een waterdichte trommel of emmer die in het terrein niet opvallen. De trommel bevat een logboek en enkele min of meer waardevolle stukken. Deze items maken van de cache een ware schat. Je weet nooit wat de maker van de cache of bezoekers voor jou in de cache hebben achtergelaten om je te vermaken.

Onthoud, als je iets uit de cache neemt is het wel zo fair om er iets voor terug te leggen. Items in een trommel/emmer kunnen zijn : landkaarten, boeken, software, hardware, CD's, video's, foto's, geld, sieraden, toegangskaarten, antiek, gereedschap, spelletjes, een wegwerpcamera (elke bezoeker maakt een foto van zichzelf of de groep en plaatst de camera weer terug) etc.

Tip: Het is aan te raden de artikelen onderling apart te verpakken in plastic zakjes om hen te beschermen.

Wat stop je beslist niet in de cache?

Gebruik je verstand.

Geen vuurwerk en andere ontplofbare materialen, drugs, en alcohol.

Respecteer de locale wetgeving. Ook kinderen zoeken naar caches !

Laat geen snel bederfelijke waar (zoals eten) achter.

Mensen van alle leeftijden verstoppen en zoeken caches, denk dus goed na voordat je spullen aan de cache toevoegt. Wat etenswaar betreft: niet alleen kan dit bederven, maar vergeet ook niet dat er dieren op af komen en de cache daarmee kunnen vernielen.

Mag ik een cache verplaatsen zodra ik hem gevonden heb?

Nee, mits er uitdrukkelijk in het logboek staat dat de cache naar een nieuwe locatie moet, mag de cache niet verplaatst worden !! Verantwoordelijke cache eigenaren controleren van tijd tot tijd de inhoud en de aanwezigheid.

Een alternatief kun je vinden in een zogenaamde hitchiker (lifter), wat een item is dat van cache naar cahe mee verhuisd wordt. Zo kennen we intussen de kaars die van Australia naar Arizona verplaatst is, en een Mr. Potato head (aardappel kop mannetje) die van cache naar cahe springt. Voor een dergelijke hitchiker gebruik je b.v. een simpel poppetje waaraan je een brief je maakt waarop staat dat het poppetje meegenomen dient te worden naar de volgende cache.

Je kunt er zelfs speciale poppetjes voor kopen bij Groundspeak Travel Bug, op de amerikaanse GeoCaching website.

Zijn er variaties binnen het spel mogelijk?

Ja !! Wij moedigen dit sterk aan. Geocaching is een sport die zichzelf steeds weer opnieuw uitvind . De regels zijn zeer flexibel. Heb je nieuwe ideeën, bijv over de inhoud van een cache of wat goede manieren zijn om er een te verstoppen, dan horen wij dat graag.

Enkele voorbeelden;

Offset Caches - Je vindt de cache niet door simpelweg naar de opgegeven coördinaten te gaan. Bij de offset cache zijn de gepubliceerde coördinaten die van een monument, plaquette of een markeringspunt waarvan je wilt dat de cache jagers hem bezoeken. Vanaf dit punt moeten de schatjagers rondkijken en zoeken naar verdere aanwijzingen die aangebracht zijn op of in voorwerpen ter plaatse, of moet worden doorgegaan op aanwijzingen zoals gepubliceerd op Geocache.com

Meeliftende prijzen - Hierbij gaan de prijzen van de ene naar de andere cache zo een reisgeschiedenis opbouwende. Deze variatie komt uit het 'letterboxing'.

Kijk voor meer meerdere cache varianten op de GeoCaching website.

Hoe lang blijven caches bestaan?

Wanneer je een GPS cache maakt, zou het best eens kunnen dat hij voor eeuwig blijft bestaan! Een locatie op deze planeet is wat hij is .... een locatie en locaties verdwijnen niet.

Regelmatig zal Geocaching.nl een overzicht geven van welke caches er nog bestaan. We kunnen nooit de garantie geven dat een cache nog bestaat, maar doen wel ons best de lijst zo actueel mogelijk te houden.

Als je bemerkt dat een cache verwijderd of geschonden is, laat het ons dan zo snel mogelijk weten!

Waar te beginnen? Waar haal ik meer informatie?

Eigenlijk best simpel, start met een bezoek aan de dichtsbijzinde GeoCaching website.

Je kunt natuurlijk bij GeoCaching.com beginnen. Spreek je echter NEDERLANDS kijk dan bij GeoCaching.nl, of als je DUITS spreekt, kijk dan bij GeoCaching.de.

Inhoud deels overgenomen met toestemming van Grounded, Inc.
Copyright 2002 Grounded, Inc. Alle rechten gereserveerd
Vertaling deels door Rene Tuijtel.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages