Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
100.26.176.111
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina...

Nero Burning ROM van Ahead is een stukje handige software voor het branden van CD's en DVD's en ondersteund ook het bakken van VideoCD's.

In deze korte handleiding laat ik je zien hoe je met Nero zelf een VideoCD kunt maken die dan op een PC of een losse DVD speler af te spelen is.

Voor we beginnen moet je wel eerst een correct MPEG-1 bestand (of bestanden) hebben (zie formaat details) om op de VideoCD te zetten. Nero ondersteund ook andere formaten maar deze moeten wel door Nero geconverteerd worden voor we er iets mee kunnen, en het resultaat van een dergelijke conversie is niet altijd even geweldig.

Tip: je kunt ook afbeeldingen zoals foto's e.d. plaatsen op een VideoCD!

Merk op: Als je een KVCD template hebt gebruikt, zorg er dan voor dat er GEEN vinkje staat voor "Create standard compliant CD"!!!!!!

Merk op: Vergeet niet de disclaimer te lezen!

Nero: Maak jouw eigen VideoCD

 

Pagina overzicht

Stap 1: Het juiste film formaat

Het spreekt voor zich dat we film materiaal moeten hebben voordat we een VideoCD kunnen maken, je kunt 1 of meer film fragmenten toevoegen en zelfs afbeeldingen zijn mogelijk.

Bij voorkeur gebruiken we een MPEG-1 bestand dat overeenkomt met het gewenste televisie systeem (PAL voor Europe and NTSC voor USA), maar erg veel belang hoeven we er niet aan te hechten omdat zowel DVD-speler als TV tegenwoordig beiden kan weergeven. Probeer wel te voorkomen dat je verschillende formaten door elkaar gaat gebruiken.

Het is aan te raden eerst een test VideoCD te maken om te kijken wat jouw DVD speler allemaal aan kan wat weergave en lezen betreft!
Uit een dergelijke test kun je afleiden dat b.v. jouw DVD speler geen CD-recordables kan lezen. Probeer het dan eens met een CD-rewritable - de reflectie eigenschappen lijken behoorlijki veel op die van een gewone DVD.

In het kort;

PAL
Resolutie
352 x 288
Framerate
25 fps
Video bitrate
1150 Kbps
Audio bitrate
224 Kbps
 
NTSC
Resolutie
352 x 240
Framerate
29.97 fps
Video bitrate
1150 Kbps
Audio bitrate
224 Kbps

Maak een keuze en hou je daar aan bij het maken van de VideoCD.

Merk op: Audiobitrate mag afwijken van de 224 kbps, dit is echter niet aan te raden. Een lagere waarde levert een slechte geluidskwaliteit en een hogere waarde kan voor bepaalde DVD-spelers een probleem zijn...

Tip: Als je in het gelukkige bezit bent van een digitale foto-camera, zoals de Sony Cybershot 707, dan kun je de daarmee opgenomen MPEG filmpjes direct op Nero kieperen. Het verdient dan wel de voorkeur deze eerst van de camera naar de harddisk te kopieren omdat de toegang tot de camera beduidend langzamer is als van de harddisk.

Stap 2: De juiste instellingen voor Nero

OK, we hebben dus nu het film materiaal, laten we dan nu Nero starten.

Nero start meestal of met de Wizard of met het "New compilation" venster.


In het geval dat de Wizard start:
Klik op "Close Wizard", Nero opent dan vanzelf het "New Compilation" venster.

In het geval geen van beiden verschijnt:,
Er zijn twee mogelijkheden: kies uit het "File" menu de optie "New..." of klik het "New Compilation" knopje (Nero: met deze knop starten we een nieuwe compilatie).

In het "New Compilation" venster selecteren we nu het "Video-CD" ikoontje zoals rechts aangegeven staat. Dit opent de opties voor het maken van een VideoCD.

Merk op:
Voor de rest van deze beschrijving ga ik uit van een PAL VideoCD. Het enige verschillen met NTSC zijn de optie "NTSC" aanvinken i.p.v."PAL" en het formaat van het film fragment zoals ik hierboven al aangaf.

Merk op:
Als het actieve tabblad niet "Video CD" is, klik daar dan nu op zodat die wel actief wordt.

Nero: Kies VideoCD

Nero: VideoCD instellingen

Als dit jouw eerste VideoCD wordt, gebruik dan de bovenstaande instellingen - experimenteer eventueeel bij latere versies. NTSC gebruikers moeten natuurlijk NTSC aanvinken i.p.v. PAL.

Onderdeel Doel instelling
Creat standard compliant CD Controleert of de VideoCD ook echt conform standaard gemaakt wordt. aanvinken
Use CD-i application Voor ondersteuning van de aloude Philips CD-i spelers. niet aanvinken
Encoding resolution Kies hier het gewenste televisie systeem PAL of NTSC.
Ik kijk zelf altijd eerst met PowerDVD welk formaat film het is.
PAL
Store source pictures in Dit is een optie die we nodig hebben als we een VideoCD willen maken met foto's. De hoge kwaliteit afbeeldingen worden dan in een aparte directory op de CD opgeslagen zodat je ze later daar terug kunt vinden voor eventuele afdrukken. niet aanvinken

Klik nu op het tabblad "Menu".
Om het eenvoudig te houden, slaan we dit stuk over. Zorg er daarom voor dat "Enable menu" niet aangevinkt staat.

Merk op:
In dit tabblad kunnen we navigatie schermen makern voor de VideoCD. Zie de pagina "CDRW - VideoCD's maken met Nero met menu's" voor meer info hierover.

Kies nu het tabblad "ISO".
Controleer of de volgende opties (en dus geen andere) aangevinkt staan. Dit zijn de standaard instellingen van Nero:

 • ISO Level2 (Max. of 31 chars)
 • ISO 9660
 • Allow pathdepth of more than 8 directories
 • Allow more than 255 characters in path

GEEN andere optie mag dus zijn aangevinkt!

Ga nu naar het tabblad "Label".
In het veld "Volume label" kunnen we de VideoCD een titel geven.

Tip: Als een film bestaat uit meerdere VideoCD's, dan zet ik er meestal een stukje tekst achter in de vorm "_AVANB" waarbij A het nummer is van de huidige CD en B gelijk is aan het aantal CD's die deze film beslaat.

Merk op:
In de titel kun je geen bijzonder karakters zetten zoals "/", "\" en een spatie. Het is gebruikelijk dat de "underscore" ("_") als vervanging van de sparie gebruikt wordt.

Eventueel kunnen we datum gegevens invullen onder het tabblad "Dates".
Meestal gebruik ik "Use current date and time" zodat ik later terug kan vinden wanneer de VideoCD gemaakt is. Als alternatief kun je de datum van b.v. de vakantie waar het betrekking op heeft invullen of gewoon de data hanteren die nu bij de fragmenten vermeld staan.

Bij het tabblad "Misc" hoeven we niets te doen.

Het tablad "Burn" kunnen we ook met rust laten - die hebben we straks pas nodig.

Klik nu op de "New" knop.

Stap 3: Film fragmenten toevoegen.

Nadat je op de "New" knop geklikt hebt, verschijnt het Nero venster waarin we de werkelijk samenstelling van de VideoCD kunnen afhandelen.

Met behulp van Sleur-en-Pleur (drag and drop) kunnen we film fragmenten gaan toevoegen (MPEG1, met het MPG of MPEG achtervoegsel) zoals de pijl hieronder aangeeft. Sleur-en-Pleur kan gebruikt worden met de ingebouwde verkenner van Nero of met de Windows verkenner (Explorer). Dat laatste doet men door in de Windows verkenner 1 of meer fragmenten te kiezen en deze vervolgens naar Nero te sleuren.

Merk op: Andere formaten kunnen hier ook bij gezet worden - Nero zal deze omzetten naar MPEG1 zodat ze voldoen aan de standaard - reken echter niet op een al te joffele kwaliteit!

Als je niet bekend bent met drag and drop:
In het rechtse venstertje kun je opzoek gaan naar de juiste harddisk, directory en uiteindelijk film fragment die je wenst toe te voegen (net zoals je dat doet in de Windows verkenner/explorer). Als je uiteindelijk de gewenste film fragmenten hebt gevonden, dan klik je met de linkse muisknop deze aan en houdt de muisknop ingedrukt. Beweeg de muis nu (met de knop nog steeds ingedrukt) zoals hieronder met de rode pijl aangegeven staan en laat de muisknop pas los als je boven het venster staat met "Track" en "Title". Als de muisknop eenmaal losgelaten is (op de juiste plaats) dan zal Nero het fragment toevoegen.

Nero: MPEG bestanden toevoegen

Je kunt zoveel fragmenten toevoegen als je wenst, vergeet echter niet dat de capaciteit van een CD natuurlijk wel beperkt is. Tevens handig om te weten: de volgorder waarin de bestanden staan, is bepalend voor de afspeel volgorde van de VideoCD als je deze later gaat afspelen. Ook weer met drag and drop kun je deze volgorde aanpassen.

Het kan voorkomen dat je een fout melding krijgt als je een film fragment plaats. Hieronder zie je daar een voorbeeld van:

Nero: Oh-Oh! Dit film fragment voldoet niet aan de standaard!

We moeten hier de keuze maken uit de 3 opties:

 • 1. Negeren: Turn off standard compliance and continue

  Niet aan te raden omdat niet iedere DVD-speler instaat is een VideoCD af te spelen die van de standaard afwijkt!
 • 2. Re-encode the video file

  Ook niet altijd aan te raden. Dit is het converteren van het film fragment (het origineel blijft ongewijzigd) naar het juiste formaat. Helaas levert dit niet altijd een even geweldig resultaat.
 • 3. Niet toevoegen: Cancel

  Dit is wat ik normaal gesproken doe. Met een geschikt programma probeer ik dan eerst het bestand wel in het juiste formaat te krijgen - een handleiding volgt.

Merk op dat de capaciteit van een CD dus ook beperkt is - Nero geeft onderaan het venster een balkje weer wat aangeeft hoeveel ruimte je al verbruikt hebt. In het onderstaande voorbeeld heb ik al zo'n 50 Mb verbruikt:

Nero: ruimte die je al gebruikt ...

Tip:
Op een VideoCD past meer als op een normale CDRom. Dit komt door de andere manier van fout-correctie. Zo kan een 80 minuten CD zo'n 810 Mb aan film bevatten. De gele en rode stippellijntje geven bij Nero dus niet altijd de juiste waarde aan!

Stap 4: VideoCD bakken

OK, we hebben onze film compilatie nu klaar, het wordt tijd dat we de CD gaan branden.

Klik op het "Burn" ikoontje (Nero: VideoCD bakken) of kies uit het "File" menu, de optie "Write CD ...".

Het "New compilation" venster verschijnt weer, deze keer met het "Burn" tabblad zichtbaar.
Hier kunnen we zaken kiezen zoals het simuleren van het branden. Als je al eerder een willekeurige CD met jouw PC gemaakt hebt, kun je dit achterwege laten en voor de volgende opties gaan:

 • "Write"
 • "Finalize CD (No further writing possible!)"
 • "Write Speed" instellen op het maximum wat de brander aan kan
 • "Write method" instellen op "Disc-at-once" (niet alle CD-writers ondersteunen dit - kies in die situatie "Track-at-once")
 • "Number of copies" stellen we in op "1" tenzij je natuurlijk meerdere kopien wenst te gaan maken
 • Activeer "Burnproof" of "Exalink" indien beschikbaar (niet iedere brander heeft die optie)

Klik dan uiteindelijk op de "Write" en wacht tot het branden klaar is.

Als de CD klaar is, kun je de CD op de PC testen met (bijvoorbeeld) PowerDVD, of testen in de losse DVD-speler.

Tip:
Als je PowerDVD niet hebt, dan kun je het resultaat ook met de Windows Media Player bekijken.
Open daarvoor de directory "MPEGAV" van de VideoCD. Dubbel klik een van de bestanden in deze directory (standaard bestand is "AVSEQ01.DAT"). Hierop zal Windows vragen met welk programma je dit bestand wenst te openen. Kies de Windows Media player. Je kunt als alternatief ook dit bestand naar een reeds geopende Windows Media player sleuren.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages