Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
34.239.158.223
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

MP3's zelf maken, van een bestaande Audio (Muziek) CD, was voorheen niet altijd even gemakkelijk. Je had een MP3 codec nodig, conversie software en een audio ripper.

Hiervoor gebruikte men vaak software zoals Audio-Grabber, die je kunt downloaden van de Audio-Grabber homepage. Daarnaast hebben we ook nog een MP3 codec nodig, Ik heb gebruik gemaak van de Radium codec welke je hier kunt downloaden.

Audio/MP3

Gelukkig veranderen de tijden en kunnen de meeste CD brandt programma's, zoals Nero, dit voor je doen in 1 enkele stap: kopieer de muziek en converteer het meteen naar MP3.
Op hun website kun je een proef versie downloaden. Op deze pagina wordt alles stap-voor-stap uitgelegd voor dit pakket.

Merk op: Lees eerst de aansprakelijkheidverklaring! Het kopieren van CD kan illegaal zijn!!

Merk op: de hier afgebeelde screenshots zijn gemaakt onder Windows XP, van Nero versie 5.5.6.9 De afbeeldingen op jouw PC, met een andere Nero versie kunnen afwijken!

Overzicht

 1. Stop een muziek CD in de CD-speler van jouw PC.
 2. Installeer en start Nero.
 3. Selecteer de gewenste CD speler.
 4. Gebruik maken van de (Internet) CD-database en de onbekende CD.
 5. Selecteren van de gewenste nummers.
 6. Instellen van de gewenste MP3 eigenschappen.
 7. Een plaatsje vinden voor de MP3's.

Stap 1: Stop de muziek CD in de CD-/DVD-Rom speler

Begin met de muziek CD in de CD-speler te doen. Dit maakt het voor jou en voor Nero gemakkelijker om de CD te herkennen als je voor de eerste keer muziek gaat kopieren (ook wel "rippen" genoemd).

Stap 2: Installeer (indien nodig) en start Nero

Als je Nero net hebt gedownload, moet je deze eerst installeren door het gedownloade bestand te dubbel klikken. Het bestand heet vaak "NEROabcd.EXE" waarbij "abcd" het versie nummer weergeeft van Nero.
Voor Windows XP gebruikers: je moet minimaal versie 5.5.5.1 hebben! Eerdere versie werken niet correct.

Na de installatie van Nero, starten we Nero. Nero is terug te vinden in het start menu onder "Ahead Nero". Klik daarvoor op de Windows "START" knop, selecteer "Programma's", selecteer "Ahead Nero" en klik uiteindelijk op "Nero - Burning Rom".

Nero zal nu starten en, indien je een CD of DVD brander hebt, aangeven welke CD brander ter beschikking staan (rechts onderin het beeld - zie tweede afbeelding hieronder).

Start AHead's Nero Burning Rom

Nero heeft in dit geval een Plextor CD brander gevonden

Nero laat nu of de Wizard zien (afbeelding 1) of het "New Compilation" (afbeelding 2) venster. Sluit dit venster door bij zowel de Wizard als bij het "New Compilation" venster op de knop "Cancel" te klikken.

Nero Wizard window

Afbeelding 1: De Wizard van Nero

 

Nero "New Compilation" window
Afbeelding 2: "New Compilation" venster van Nero

Stap 3: Selecteer de gewenste CD-speler in Nero

Ga nu naar het menu "Recorder" en kies daar de optie "Save Track...".

Nero: Recorder - Save Track ....

Er verschijnt nu een venster die je de vraag stelt welke CD speler je wenst te gebruiken (als je er meerdere hebt). In het geval van mijn PC:

Selecteer CD-drive ...

Hier zien we o.a. dat mijn PC 3 CD spelers heeft. De "V386 Stealth DVD" (een virtuele CD rom speler die je gratis kunt downloaden bij CD Daemon), een "Plextor CD-R PX-W1610A" (de CD brander - herkenbaar aan de term "CD-R") en een "Hitachi DVD-ROM GD-5000" (mijn DVD speler).

Klik nu 1x op de CD-speler die je wenst te gebruiken voor het LEZEN van de CD, dus waar je de muziek CD in hebt gedaan, en klik op "OK".

Stap 4: De CD (Internet) Database

Er verschijnt nu eerst een melding dat Nero de CD aan het bestuderen is:

Wat staat er op de CD?

Al snel weet Nero wat er op de CD staat en verschijnt er het venster van de CD-Database. Dit venster biedt je de mogelijkheid zelf een database te maken voor jouw muziek CD's, of om gegevens van een CD van het Internet te halen. Informatie van de CD kunnen uit een CDDB gehaald worden - een grote database met alle gegevens van muziek CD's. Dit kan je een hoop werk besparen met het intypen van de namen van de nummers van jouw CD. Deze gegevens worden namelijk gebruikt - indien beschikbaar - om automatisch de bestandsnamen van jouw MP3's in te vullen in het formaat "groepsnaam - titel.mp3" in plaats van "Track01.mp3". Dus stel je hebt een CD van "Anne Clark" en het nummer wat je gaat rippen heet "Shades", dan wordt de title van jouw MP3 bestand "Anne Clark - Shades.mp3". Een stuk duidelijker dus als je later tussen je MP3's aan het zoeken bent naar een specifiek nummer.

Let op: dit venster blijft maar een bepaalde tijd zichtbaar! Nero sluit het venster automatisch als je niks doet!

Er moet dus nu een keuze gemaakt worden. Wil ik deze gegevens van het Internet halen ?

Zo JA, klik dan op "Access Internet Database". Er wordt dan verbinding gemaakt met het Internet om de gegevens te achter halen. Als de CD bekend is, zie je in de bovenste helft van het venster de titel. Klik deze dan 1x aan en klik op de knop "Selected CD" om aan te geven dat je die CD wenst te gebruiken.

Zo NEE, klik dan op "Cancel" (of wacht tot Nero het venster zelf sluit) en ga verder met Stap 5.

De Onbekende CD - OPTIONEEL!

DIT ONDERDEEL IS DUS ALLEEN RELEVANT ALS DE CD NIET IN DE INTERNET DATABASE VOORKOMT!

Nu kan het zijn dat het een onbekende CD is voor deze database. De volgende meldingen kunnen dan verschijnen:

Oeps,... deze CD kent de Internet database nog niet

Oeps,... deze CD kent de Internet database nog niet

Je kunt er dan voor kiezen het aanmaken van een eigen database. Zeker als dit een originele CD betreft, is het misschien aardig om deze gegevens naar de Internet Database te sturen. Duizenden anderen hebben dit ook gedaan - waardoor deze database bestaat. Een bijdrage is daar altijd welkom. Het hoeft echter niet maar mag wel.

Het vereist wel het e.e.a. aan extra handelingen en zoals het de meeste gebruikers betaamt is dat weer te veel moeite (jammer genoeg).

Om de gegevens naar de database te kunnen sturen moet je eerst al de vensters sluiten zodat je alleen nog maar het basis venster van Nero ziet. Kies dan "File" - "Preferences" en klik op de tab "Database". Je ziet dan het volgende venster:

CD Internet Database preferences

De volgende velden dienen te worden ingevuld:

Veld Wat?
Your E_Mail address: Vul hier jouw e-mail adres in
SMTP Server: De naam van de uitgaande post server voor jouw e-mail (zogenaamde SMTP server)

Klik nu op "Apply' gevolgd door een klik op "OK". Ga nu terug naar Stap 3. Als je weer bij Stap 4 bent, vul dan de gegevens van de CD in. Ben dan wel zorgvuldig en vul zo veel mogelijk gegevens in. Type-fouten en titels als "Unknown" of "CD nummer 10 van Hans" zijn voor niemand zinvol.

Stap 5: Selecteer de gewenste nummers

In het voorbeeld van "Deaf Dog Blues Band" (Hi Ton!), de CD die ik in de CD-speler gedaan heb, zien we na het klikken van "Selected CD", zoals in Stap 4 beschreven staat, het volgende scherm. In dit scherm vind je alle nummers van de CD. Nero heeft ze allemaal al geselecteerd.

Geselecteerde nummers van de CD

Selecteer nu met de linker muisknop, de gewenste nummers (of klik "Select All" als je ze allemaal wilt). Bij de selectie van een 2de (of meer) nummer, is het handig eerst de CTRL toets ingedrukt te houden en dan pas de tweede, derde etc nummer te kiezen. Dit werkt hetzelfde als in de Windows verkenner.

Stap 6: Instellen van de MP3 eigenschappen

Bij het veld "Output file format:" kun je het gewenste formaat opgeven. Er staat nu al "mp3PRO (*.mp3)", dit is de optie die we willen gebruiken voor het maken van MP3 bestanden. Klik op de knop "Settings..." voor gedetailleerde instellingen - de standaard instellingen voldoen immers niet voor onze wensen.

De instellingen van Nero MP3Pro

 1. Haal het vinkje weg bij "Enable mp3PRO".
  mp3PRO mag dan wel een betere geluidskwaliteit leveren, maar is niet compatible met bepaalde MP3 afspeel-apparatuur.

 2. Zet "Encoding quality" op "Highest".
  Nero doet er dan wel iets langer over, maar levert daarvoor wel een veel betere kwaliteit.

 3. Zet een vinkje voor "Constant bitrate" en zet de waarde op "128 kBit, 44100 Hz, Stereo" (of hoger).
  Bepaalde MP3 spelers kunnen namelijk niet goed overweg met een variable bitrate. Een variabele bitrate levert echter wel een beter compressie op (het eindresultaat neemt dus minder ruimte in beslag). Kan jouw MP3 speler MP3's aan met een variabele bitrate, gebruik het dan. Twijfel je? Gebruik het dan niet.
  N.b.: jouw PC kan variabele bitrates aan.

Klik nu op de "OK" knop.

Stap 7: Waar moeten de MP3's heen?

We komen nu weer terug in het "Save Track" venster.
Hier kunnen we instellen waar we de MP3's willen opslaan.
Bij de optie "Path" kun je het pad intypen waar de MP3-bestanden heen moeten, je kunt natuurlijk (en dat is ook gemakkelijker) op het knopje "..." klikken waardoor je kunt kiezen uit de beschikbare directories op jouw harde schijf.

Als je denkt alles ingesteld te hebben klik dan op de "GO" knop. Nero zal beginnen en de voortgang weergeven:

MP3 Rip-voortgang met Nero

De bovenste balk geeft aan hoever Nero is met het huidige nummer, de onderste balk geeft aan hoelang het gehele proces duurt.

De snelheid voor jouw PC, de hoeveelheid geheugen en de snelheid van de gebruikte CD-speler zijn van groot belang. Om een indicatie te geven: mijn PC (AMD Athlon 1300 Mhz met daarin een 40 speed CD speler en 1 Gb aan geheugen) deed er ongeveer 4 minuten over (de gebruikte CD was niet helemaal vol). Maar ja ... zoals gezegd: per PC is dit verschillend....

Als het venster "Progress" is verdwenen kun je op "Close" klikken om te stoppen. Wil je verder gaan, doe dan het volgende:

 1. Links onderin de hoek, links onder staat een knopje "Drive". Klik daar op en klik op de optie "Eject".
  De CD wordt nu uitgeworpen en nu kun je er dus de volgende CD in doen.

  Eject CD

 2. Wacht een paar seconden en klik dan weer op de knop "Drive", maar kies nu de optie "Refresh".
  Nero gaat de CD analyseren,... je bent nu weer bij Stap 4 aangekomen. Lees daar verder wat te doen ...

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages