Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.239.91.5
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

De nu volgende serie pagina's gaan over de Parallax (OEM) Basic Stamp II microcontroller.

Hoe programmeer je de Basic Stamp m.b.v. een PC?

Ik moet toegeven dat dit de eerste keren niet erg gemakkelijk ging aangezien ik het e.e.a. in de documentatie niet kon vinden (OK, het staat op de CDRom en op de Parallax website - maar het duurde even voor ik het gevonden had).

Opmerking voor Mac gebruikers:
Ik heb geen ervaringen met de Macintosh in combinatie met de Basic Stamp. Parallax suggereerd dezelfde setup te gebruiken als bij een PC in in combinatie met een Windows Emulator (ie. Soft Windows of Connectix Virtual PC). Ik kan me echter nog van mijn vroegere Mac ervaringen herinneren dat dit niet altijd even simpel is.

Parallax: Basic Stamp II

Verbinding maken tussen Basic Stamp en de PC

De eerste stap, voordat je kunt gaan programmeren, is verbinding te krijgen met de Basic Stamp.

De Basic Stamp 1 serie werd d.m.v. een parallel-poort (ook wel printerpoort genoemd) op de PC aangesloten. Ter referentie staat onderaan deze pagina een schema voor de Basic-Stamp 1.

De nieuwere Basic Stamp 2 serie werkt wat eenvoudiger door gebruik te maken van de seriële poort (ook wel com-poort genoemd) volgens de hieronder beschreven aansluitingen die je ook op de Parallax website terug kunt vinden.

PAS OP:
De Basic Stamp 2 modellen gebruiken ALLEEN maar de seriele poort, en de Basic Stamp 1 ALLEEN de parallelpoort!

Basic Stamp 2 - De Com-poort

De OEM Basic Stamp 2 kit heeft gelukkig al een standaard com-poort setkker op het printje (D-Sub 9) die met een gewone seriele kabel aangesloten kan worden (dus niet een nul-modem-kabel!).

De"chip" kits hebben dit niet en moeten als volgt aangesloten worden:

Interface voor de Basic Stamp 2 en de PC
PC Com-poort
Basic Stamp 2
pin 2 (RX)
pin 1 (Sout)
pin 3 (TX)
pin 2 (Sin)
pin 4 (DTR)
pin 3 (ATN)

* het kan nodig zijn voor jouw PC om correct te werken met de com-poort dat je pin 6 (DSR) en pin 7 (RTS) van deze compoort aan elkaar moet bakken.

Benodigde programmeer software

De BASIC Stamp kan met een programma editor in DOS (alle modellen) of Windows 95/98/ME/NT4.0/2000/XP (BASIC Stamp II serie en hoger). Deze editor biedt ruimte om programma's te maken en om de code automatisch naar de Basic Stamp te sturen door de Run optie te kiezen.

Deze programma's staan op de CD-Rom of kunnen gratis bij Parallax worden gedownload. De Windows versie (StampW v1.3) kan ook hier gedownload worden.

Merk op: Als de code eenmaal op de Basic Stamp staat dan kan deze niet meer vanaf de Basic Stamp worden terug gelezen! Zorg er dus altijd voor dat je de code ook op harddisk of floppy opslaat!

Na het downloaden van deze website kun je - na het uitpakken van de zip file m.b.v. WinRar of WinZip kun je meteen aan de slag. Dubbel klik het "BASIC Stamp Editor v1.3.msi" bestand en alles wordt geinstalleerd.

Na het invoeren (in het programma) van de code kies je de 'Run' optie. De editor zal dan de syntax van jouw programma controlleren en als deze goed is de code doorsturen naar de Basic Stamp die het programma dan gaat laten lopen.

Een handige feature van deze editor is het "debug" venster. Feedback van jouw Basic Stamp program (door gebruik te maken van het Basic commando "debug") zal automatisch in dit venster verschijnen. Je kunt deze info ook via een terminal programma opvangen, maar waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan?

Alleen voor referentie: Basic Stamp 1 - De Printerpoort

Let goed op: deze paragraaf staat hier alleen maar ter referentie en is ALLEEN voor de Basic Stamp 1 kits bedoelt! Merk ook op dat de editor STAMPW.EXE ook NIET samen werkt met de Basic Stamp 1 modules!

Interface voor de  Basic Stamp 1 en de PC
PC Printerpoort
Basic Stamp 1 (!)
pin 25 (GND)
pin 2 (Vss)
pin 11 (PCin)
pin 3 (PCO)
pin 2 (PCout)
pin 4 (PCI)

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages